LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓK

 
 
„Jobb, ha el sem követik a bűncselekményeket…”
2017. december 17.
 

Sikerrel ért véget a Miskolci Bűnmeg­előzési Egyetem tizen­harmadik kurzusa.

„Jobb, ha el sem követik a bűncselekményeket…”
fotó: Kozma István
 
Tizenharmadszor indították útjára október közepén Miskolcon a Bűnmegelőzési Szabadegyetemet és csütörtökön tizenharmadszor vehették át a kurzuson végzettek az erről szóló oklevelüket.
 
Társadalmi integráció
 
A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett Bűnmegelőzési Szabadegyetemnek a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központja ad otthont rendszeresen. Az egyetem és rendőrség kapcsolata – mondhatni – gyümölcsöző ezen a területen is. Ez látható abban is, hogy a közel száz hallgató – a fiataloktól kezdve az idősekig – rendszeresen látogatták az előadásokat, amelynek fő témája ebben a szemeszterben a Társadalmi integráció, bűnmegelőzés címet viselte.
 
Október közepén, az évnyitó után, az első „tanítási napon” dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felnőttoktatásért felelős helyettes államtitkára és Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felzárkózásért felelős helyettes államtitkára tartottak előadást. A témák „A cigányság sorsának alakulása az újkori Magyarországon” és a „Felzárkóztatáspolitika vagy cigánypolitika?” voltak.
 
Célok és érdekek
 
A tegnapi zárórendezvényen dr. Vassné Papp Nórától, a miskolci önkormányzat közbiztonsági és közrendvédelmi referense, dr. Czap László, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Mecser Tamás ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, és Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke adta át a kurzus elvégzéséről szóló oklevelet a megjelent mintegy ötven végzősnek. A házi­gazda intézmény nevében dr. Czap László beszélt arról, hogy mennyire jó dolog, ha a célok, érdekek találkoznak.
 
A rendőrség munkája ma már korántsem abból áll csak, hogy lefüleljék a bűnözőket, hanem egyre nagyobb hangsúlyt kap a bűnmegelőzés. „A kurzuson résztvevők pedig többségében idős emberek, akiknek a célja – többek között –, hogy elkerüljék az áldozattá válást. Így találnak egymásra az érdekek, mert az jó, ha elkapják a bűnözőket, de az még jobb, ha már el sem követik a bűncselekményeket…”
 
Áldozattá válás helyett
 
Az „áldozatok” azokat a személyeket jelentik, akik – egyénileg vagy közösen – sérelmet szenvedtek. Ebbe beleértik a testi vagy szellemi sérülést, érzelmi szenvedést, gazdasági veszteséget vagy alapvető jogaik lényeges csorbítását olyan cselekmények vagy mulasztások által, amelyek sértik a büntetőtörvényeket.
 
Szaniszló Bálint 
boon.hu
 
 
A Dimitrov-hegyen tartott ellenőrzést a rendészet Miskolcon
2017. október 25.
 

A tél közeledtével egyre elhagyatottabbá válnak a Miskolcot övező területek. A kiskert-tulajdonosok már téliesítettek, így ritkábban járnak ki a telkekre. Az elhagyott részeken hajléktalanok tűnhetnek fel és illegális szemét is összegyűlhet. Az önkormányzati rendészet munkatársai Miskolc-Tapolca mellett, a Dimitrov-hegyen tartottak ellenőrzést.

mior_ellenorzes_tapolca_171025_pr1.jpg

Szép de elhagyatott a táj, beszakadt tető, omladozó házak – a rendészek ezeket is ellenőrizték, azt figyelték, tartózkodik-e valaki a rossz állapotú épületekben.

Olyan házaknál is jártak, amelyek rendezettek.Van, ahol a ház körül elvégzett munkáért kap hajlékot az, akinek nincs hová mennie. Princz László is így él itt. Áram van, de a vízért naponta jelentős távolságot kell megtenni.

mior_ellenorzes_tapolca_171025_pr8.jpg

A mezőőrök a lakossági bejelentések miatt ellenőriztek a Dimitrov hegyen

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója elmondta, a mostani ellenőrzésen a mezőőrök nem találkoztak semmilyen problémával.

mior_ellenorzes_tapolca_171025_pr11.jpg

– Az éven még ugyan nem voltunk kint, de a tavalyi évben már ellenőrzés alá vontuk ezt a területet, viszont érkeztek bejelentések, melyeket szükségesnek tartottunk megvizsgálni – fogalmazott Kovács László Csaba. – A bejelentések arról szóltak, hogy egymás telkére raknak le az arra közlekedő emberek lakossági szemetet. Ezt vizsgálták a jelenlévő mezőőri munkatársak, valamint, mivel ezen a területen telkekről beszélünk, nézték, nem tartózkodnak-e illegálisan az ingatlanokban arra nem feljogosított személyek.

mior_ellenorzes_tapolca_171025_pr4.jpg

minap.hu

 
 
 
Nemzetközi érdeklődés a miskolci rendészeti modell iránt
2017. Október 11.
 

Egy szlovén biztonsági szakember, egyetemi dékán, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője - illetve diákjai - látogattak el szerdán a Miskolci Önkormányzati Rendészethez, hogy tanulmányozzák az országos hírűvé vált miskolci rendészeti modellt.

rendeszet_171011_vcs_01.jpg

Fotó: Végh Csaba
 

A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkáját mutatta be szerdán Kovács László Csaba, a MIÖR igazgatója Andrej Sotlarnak, egy biztonsági és önkormányzati rendészeti kutatócsoport szlovén tagjának, a Maribori Egyetem Büntetőjogi és Biztonsági Kara dékánjának, Christián László ezredesnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék vezetőjének, valamint az intézmény öt diákjának. A találkozón Hubay György, a Rendészeti Bizottság elnöke is részt vett. – Köszönjük, hogy városunkat választották a rendészeti munka tanulmányozására, ami egyenlő a szakmai sikereink elismerésével. Ez azt jelenti, hogy jó úton jártunk annak idején, mikor kitűztük célul magunk elé, hogy megvalósítjuk a város rendészeti programját. Folytatni fogjuk ezt az utat - nyilatkozta.

rendeszet_171011_vcs_14.jpg

Kovács László Csaba egyebek mellett arról szólt, hogy a endészet költségvetése a 2013-as 270 millióról mostanra 800 millióra nőtt. - Bemutattam a vendégeinknek azt a csaknem négy és fél éves munkát, amit eddig végeztünk, azzal együtt, hogy kilencven fővel kezdtünk és ma már százhatvanan vagyunk. Látták a technikai lehetőségeinket, a gépjárműparkot és az egyenruháinkat is - mondta el portálunknak a MIÖR vezetője.

rendeszet_171011_vcs_03.jpg

Andrej Sotlar úgy nyilatkozott, nagyon jó benyomásokat szerzett, és gazdag tapasztalatokkal tér haza. - Meglepő számomra, mennyire kiterjedt és milyen jól működik az önkormányzati rendészet Miskolcon. A várostól kapott támogatásuk mértéke is szokatlanul nagy, összehasonlítva a többi európai országgal. Kiemelésre érdemesnek tartom a rendőrséggel való, példás együttműködést is - tette hozzá.

rendeszet_171011_vcs_06.jpg

Christián László elmondta, azért éppen Miskolcra hozta el a szlovén professzort, mert ennek a városnak a rendészete már országos hírű, jó példát jelent. – A Miskolci Önkormányzati Rendészet vidéki viszonylatban a leginnovatívabb és a legjobban szervezett. Ezért gondoltam, hogy egyetemünk hallgatóit is elhozom ide, hogy megnézhessék, mennyire eredményes befektetés az az összeg, amit a miskolci önkormányzat áldoz a biztonság megteremtésére. Véleményem szerint itt nagyon tudatosan, közép- és hosszútávon tervezve számolnak ezzel – hangsúlyozta a szakember.

minap.hu

 
 

Bűnmegelőzési Szabadegyetem indul újra Miskolcon

2017. Október

Újabb kurzus indul a miskolci Bűnmegelőzési Szabadegyetemen „Társadalmi integráció-bűnmegelőzés” címmel.

bunmegelozes_161027_fkcs_2.jpg

Archív felvétel
 

A Bűnmegelőzési Szabadegyetem a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központ „Miskolci” termében október 11-én, szerdán délután 4 órától indul útjára. Az első napon Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára és Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára tart előadást.

A kurzus indítását többek között az tette indokolttá, hogy vannak olyan társadalmi csoportok, peremhelyzetben lévők, akiknek társadalmi felzárkóztatása társadalmi érdek. Alapvető érdek ugyanis, annak elkerülése, hogy egy társadalmi csoport tartósan leszakadjon a többségtől.

A program hangsúlyt fektet az áldozatsegítéssel kapcsolatos ismeretek átadására, nemzetközi szervezetek tevékenységének bemutatására is. Egy-egy előadás alkalmával az előadók különböző megközelítésből mutatják be az adott problémát. A hallgatóknak lehetőségük van saját álláspontjuk kinyilvánítására, kérdések feltételére.

Az első kurzus előadásai:

Török Dezső: „Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”

Horváth Zita: „A cigányság sorsának alakulása az újkori Magyarországon”;

Langerné Victor Katalin: „Felzárkoztatáspolitika, vagy cigánypolitika?”

minap.hu

 

Két keréken a város védelmében - robogót kaptak a rendészek
Augusztus 29.

Könnyebben és gyorsabban mozgósíthatók azok a rendészek, akik augusztus 28-tól robogón teljesítenek szolgálatot Miskolcon. Munkájukba szerkesztőségünk is bepillanthatott.

– Az önkormányzat rendelkezett négy olyan robogóval, melyek éppen nem voltak használatban, így olyan döntés született, hogy a MIÖR átveheti ezeket a járműveket  – mondta el érdeklődésünkre Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója.

mior_robogo_170829_ja_1.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Olyan ötven köbcenti alatti motorokról van szó, amelyek a meglévő gyalogos, gépjárműves, kerékpáros valamint lovas feladatellátás mellett, tovább segítik a rendészek munkáját. Ezekkel a járművekkel olyan területekre is gyorsan, gond nélkül eljuthatnak, amelyeket gyalogosan vagy gépjárművel nehezebben tudnának megközelíteni.

mior_robogo_170829_ja_6.jpg

Két rendész bemutatta az egyik helyszínt, ahol szolgálatba állnak majd. Főként a turisztikailag fontos területeket célozzák meg, ezek közül most Tapolcán vezettek minket körbe.

mior_robogo_170829_ja_24.jpg

A rendészek azt is megengedték, hogy portálunk munkatársa közelebbről is szemügyre vegye a járművet. Tény, hogy dinamikusan lehet vele közlekedni, keveset fogyaszt és hatékony. A megfelelő védőöltözet persze itt is kötelező lesz: bukósisak, felsőruha, kesztyű, térdvédő.

mior_robogo_170829_ja_17.jpg

Mint megtudtuk, a robogók használata azért is előnyös, mert így jelentősen megnövekedhet azoknak a szolgálatot teljesítő kollégáknak a száma, akik „gépesítetten” – tehát járművön – tudnak kiérkezni bizonyos helyekre. – Többen és gyorsabban mozgósíthatóak; ez az egyik legnagyobb előnye a robogóknak – emelte ki az igazgató. A járműveket rendészeti matricával látták el, és sárga villogó jelzést is szerelnek majd rájuk.

mior_robogo_170829_ja_9.jpg

Baranyi József önkormányzati rendész is úgy vélte, nagyon gördülékeny és hatékony lesz a feladatellátás a robogók bevonásával. Mint mondta, ő már 18 éve vezet ilyen járművet – az ilyen típusú vezetői engedély illetve gyakorlat feltétel is volt a robogós szolgálatba álló rendészeknél.

mior_robogo_170829_ja_19.jpg

Péter Miklós közterület felügyelő diákkorában kezdte a robogózást, ez azonban - mint mondta - sajnos tíz évre megszakadt. Most viszont jött a lehetőség, lehetett jelentkezni robogós rendésznek, s Miklós megragadta az alkalmat.

Házhoz hozták a rendőrök a biztonságot Ároktőn

2017. július 30.

Szakértőktől származó információk közreadásával segítik a biztonság megteremtését.

Sokakat érdekelt a nyilvános sajtótájékoztató
Sokakat érdekelt a nyilvános sajtótájékoztató, amely még áprilisban indította útjára a megyében a közbiztonságot szorgalmazó programot
 
A rendőrség újraindította a „Házhoz megyünk” országos kampánysorozatát a lakosság vagyonbiztonságának érdekében.
 
Az elmúlt évekhez igazítottan a projekt célja továbbra is a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése. Az újra útjára indult tájékoztató kampány hiteles forrásból, szakértőktől származó információk közreadásával segíti a biztonság megteremtését. A program Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyitórendezvénye 2017. április 27-én az ároktői közösségi házban volt.
 
Előadások idősnek, fiatalnak
 
A sajtótájékoztatón Sípos József, a Mezőcsáti Rendőrőrs parancsnoka, és Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármester köszöntötte a megjelenteket. A komplex program keretén belül a helyi általános iskola tanulóinak prevenciós előadást is tartottak a szakemberek, de az idősek nappali otthonának gondozottai is meghallgathattak egy-egy előadást „Idős korban is biztonságban” és a „Termékbemutatók veszélyei” címmel.
 
A kultúrház udvarán felállított információs pont szolgáltatásai közül a legnagyobb sikere a lopások megelőzésére szolgáló ingyenes kerékpár-regisztrációnak volt, melyen közel százan vettek részt – tudtuk meg Vargáné Kerékgyártó Ildikó polgármestertől.
 
Gyakorlati ismeretek
 
„Az általános iskola 7–8. osztályos tanulói nagy érdeklődéssel figyelték a drogprevenciós előadást és kiállítást. Délután az Idősek Nappali Otthonában sok nyugdíjas hallgatta meg Dudás Péter és Horváthné dr. Szendrei Szilvia érdekfeszítő elő­adását és filmvetítését, amely a termékbemutatók, hamis egészségügyi előadások és telefonos csalók által felajánlott termékárusítások veszélyére hívták fel az idősek figyelmét” – tette hozzá a polgármester.
 
A nyilvános sajtótájékoztatón is nagy számban vettek részt a vagyonvédelmi kiállításra és az előadásokra kíváncsi érdeklődők.
 
Sokszínű tájékoztatás
 
A felállított információs ponton szakemberek látták el tanácsokkal a vagyonvédelemről és biztonságról érdeklődő állampolgárokat. Az információs pont szolgáltatásai között megtalálható volt a vagyonvédelmi tanácsadás és bemutató, családon belüli erőszakkal, drogprevencióval, áldozatvédelemmel, internetbiztonsággal kapcsolatos tanácsadás, továbbá a „Bike­safe”, azaz ingyenes rendőrségi kerékpár-regisztráció a lopások megelőzése érdekében.
 
Pap Gyula
boon.hu

 

Újabb átfogó ellenőrzés a miskolci közterületek rendjéért

2017. július 26.

A Hidegsor Ruzsini oldalában tartottak ellenőrzést a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai szerdán, kora délután. Ezúttal is számos lakossági bejelentést kaptak illegális szemétlerakásról és hangoskodásról.

ellenorzes_170726_vcs_06.jpg

Fotó: Végh Csaba

Az ellenőrzésen jelen volt Hubay György, a terület önkormányzati képviselője, a város Rendészeti Bizottságának elnöke is, aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyiekkel. – Sűrűn tartok lakossági fórumot, fogadóórát, és reagálok arra is, ha valaki levélben keres meg. Most az itt lakók fordultak hozzám, hogy orvosoljuk a problémákat. Emiatt előbbre hoztuk ennek a területnek az ellenőrzését, egy tervszerű, átfogó akció keretében - nyilatkozta.

ellenorzes_170726_vcs_15.jpg

A képviselőnek illegális szemétlerakóról és hangoskodásról panaszkodtak a környékbeli lakók. – Folyamatos a csendháborítás, éjszaka és nappal is ordibálnak, mikor sétálgatnak az utcán – mondta el egyikük, Holácsik Tibor. – Ráadásul meztelenül járatják a gyerekeiket és ott dobálják el a szemetet, ahol éppen vannak - tette hozzá.

ellenorzes_170726_vcs_16.jpg

Kovács László Csaba, az önkormányzati rendészet vezetője kihangsúlyozta: az ellenőrzés a Ruzsini utcát, a Tóth sort, a Hidegsort, a nagyavasi Felső, Középső és Alsó sort is érintette. – A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai a rend érdekében szolgáltató jelleggel lépnek fel. Ha valakinek nincs szemétszállításra szóló szerződése, igazolása, akkor tájékoztatjuk az ezzel kapcsolatos kötelezettségeiről. Elindítjuk az eljárást, de ha közben bizonyíthatóan szerződést köt, akkor megoldódik a probléma. Az illegális hulladéklerakó-helyeket több módon is figyeljük: helyszíni ellenőrzésekkel, valamint térfigyelő kamerák segítségével is. Tettenérés esetén a közterület-felügyelők büntetnek.

ellenorzes_170726_vcs_02.jpg

Az ellenőrzések során gyakran találkoznak olyanokkal is, akik áramot lopnak, ilyenkor a rendészek az ÉMÁSZ szakembereit hívják segítségül. Ezt tették szerdán is.

ellenorzes_170726_vcs_12.jpg

minap.hu

„Az ellenőrzéseink során is tapasztaljuk: nagyon sok területen javult a helyzet”
2017. július 13.

– Több a szemétszállítási szerződés és a beoltott kutyák száma, a közös járőrözések a megelőzésben játszanak fontos szerepet, és a rendőrségi statisztikák is megerősítik: kevesebb a közterületi bűncselekmény – nyilatkozta lapunknak a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) újonnan megválasztott igazgatója. A hivatalos megbízását a júniusi közgyűlésen átvevő Kovács László Csaba elárulta, hamarosan bővül a térfigyelő kamerák száma, és indul a robogós szolgálat is!

Szerda délutáni interjúnk előtt nem sokkal ért végett egy újabb hatósági ellenőrzés. A Gizella utcába és annak környékére is rendszeresen járnak az egyenruhások; most azért érkeztek, mert a bejelentések és a körzeti rendész tapasztalata szerint több illegális szemétlerakás is történt itt. Kovács László Csabától megtudtuk, ezúttal tizenegy esetben intézkedtek a rendészek: egy-egy esetben hiányzott a lakcímbejelentés és a szemétszállítási szerződés.

– A 2011-es állapotokhoz képest előreléptünk, lényegesen kevesebb ilyen esettel találkozunk – húzza alá a rendészeti igazgató, aki emlékeztet: az ország nagyvárosai közül elsőként Miskolcon alapítottak önkormányzati rendészetet 2013 áprilisában, azóta több település – többek között Kecskemét, Veszprém, Nyíregyháza, Mezőkövesd és Tatabánya, valamint Budapest VIII. kerületének vezetői, szakemberei – érdeklődtek már a miskolci modell, az önkormányzati rendészet és a körzetirendész-rendszer iránt.

kovacs_laszlo_170712ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László
 

A MIÖR az eltelt négy év alatt nagy változáson ment át: a kezdeti 90 fős állomány mára 160 fölé duzzadt. A térfigyelő kamerák számának 2014-ben történt jelentős emelése a térfelügyeleti kollégák számában hozott változást. Az igazgató hangsúlyozza, az önkormányzat költségvetési támogatása nélkül nem növelhették volna ilyen mértékben az állomány létszámát, de a gépjármű-beszerzésekre – négy terepjáró, egy kilencszemélyes mikrobusz és két személyautó – is kevesebb jutott volna.

A gyorsabb reagálást, a problémák közvetlenebb megismerését, végső soron az állampolgárokhoz való közelebb kerülést segíti a körzeti rendész szolgálat 2015-ös bevezetése. Mint ismert, a választókerületekben egy-egy „seriff” lát el szolgálatot; szoros kapcsolatot tart fenn a miskolciakkal, az önkormányzati képviselővel, az ottani kereskedelmi egységekkel, szolgáltatókkal, egyházakkal, a Városgazda választókörzeti munkavezetőivel.

korzeti_rendeszet_151027_ja_19.jpg

– Körzeti rendészeink gondos gazda módjára működnek a területükön. Sikerült aktív, nagyos szoros kapcsolatokat kialakítaniuk, elérhetőségeiket szórólapokon terjesztjük. Felkészülten várják az észrevételeket, kérdéseket, panaszokat. Büszkén mondhatom, egyszerűen nem tudok tőlük olyat kérdezni, hogy ne jönne azonnal válasz! Ezzel arra szeretnék rámutatni, hogy óriási mennyiségű információval rendelkeznek a területükről. A lakosok szívesen fogadták őket, megkeresik, megállítják őket az utcán, e-mailt írnak nekik, vagy a nyilvános telefonszámukon hívják őket – mondja az igazgató, hozzátéve, a náluk alkalmazott képzési tematikát ültetik át a rendészek képzésébe is.

Kovács László Csaba elmesél egy esetet: szolgálaton kívül volt az a körzeti rendész, akit szilveszter éjjelén keresett meg egy kétségbeesett nő, aki arról számolt be, hogy férje már jó ideje levitte sétálni a kutyát, de még nem tért haza. Személyi okmányok nem voltak nála. A feleség a körzeti rendészt hívta, aki a rendőrség segítségével kiderítette, hogy a férfi rosszul lett és kórházba szállították. – Országos hírű a körzeti rendészek feladatellátása, sőt Svájcból, Romániából és Ukrajnából is érkeztek már vendégek Miskolcra, hogy az egész rendészeti munkáról, a MIÖR és a körzeti rendészek tevékenységéről tájékozódjanak – ismerteti az önkormányzati rendészet igazgatója.

mior_bagolyvar_170403_ja_13.jpg

Egy újabb lépést jelentett a szolgáltató jellegű önkormányzati rendészet felé, amikor bővítve a feladatellátást, elkezdték kiépíteni a rendészeti alközpontok rendszerét. Négy irodát már meg is nyitottak, egyet-egyet a Nagyváthy utcában, a Bagolyvárban, Perecesen, valamint a Lyukói Közösségi Ház mellett.

tetemvar_ellenorzes_pr6.jpg

A bővülés mellett természetesen folytatódnak a nagyobb létszámú hatósági ellenőrzések is. Ezeknél továbbra is a fő cél az – húzza alá Kovács László Csaba –, hogy megelőzzék, vagy segítő jelleggel megoldják a problémákat. – Ez alatt azt értem, hogy minden ellenőrzésen, ahol nem egy éppen zajló szabálysértést tapasztalnak a kollégák, felvilágosítást adnak arról, hogyan tudják például megkötni a szemétszállítási szerződést. Van tehát lehetősége az ügyfélnek a rendezésre. Mi elindítunk a megfelelő hatóságok felé egy ügyet, de az ügyfél még bizonyíthatja, hogy idő közben megkötötte például a szemétszállítási szerződését. Megállapíthatjuk, hogy a tájékoztatás nagyon sok esetben hasznos volt, mert egyre kevesebb problémával – például szemétszállítási szerződés hiánya – találkozunk – mondja.

rendeszet_kutyasok_ellenorzese_170613_ja_3.jpg

Az igazgató úgy összegez, hogy szükség van a visszatérő jellegű ellenőrzésekre azokon a helyeken, ahol a lakosság, az önkormányzati rendész vagy képviselő bejelentése azt indokolttá teszi.

– Fejlődni mindenképpen fogunk! A térfelügyeleti rendszerünk az ország egyik legnagyobbjává növi ki magát hamarosan: a mostani 300-as kameraszám megtöbbszöröződik. Ehhez persze növelni kell a létszámot is, most is keresünk munkatársat járőr, mezőőri és térfelügyeleti szolgálatra. Technikailag tehát előre lépünk, a sok kamera pedig egy új operatív irányítási központ kialakítását igényli. De szeretnénk lecserélni a már több százezer kilométert futott szolgálati autóinkat is. Már idén elindítunk egy robogós szolgálatot is, a képzés már zajlik, négy járművet vásároltunk, hamarosan láthatóak lesznek a közterületeken – ismerteti Kovács László Csaba.

 

Kujan István
minap.hu
 

Sok a probléma a Tetemváron - ismét ellenőriztek a rendészek

2017. július 05. 

 

Ismét ellenőrzést tartott szerdán az önkormányzati rendészet a Tetemváron. Elkísértük őket, a helyiek közül sokan panaszkodtak a MiNap kamerájának. Mint mondták, nagyon sok a probléma az egykor szebb napokat látott miskolci városrészben.

tetemvar_ellenorzes_pr1.jpg

Fotó / videó: Parai Roland

A MIŐR rendészei ezúttal is lakcímkártyát, szemétszállítási szerződést és a kutyák oltási könyvét kérték a lakóktól. A tisztességes helyiek örültek az ellenőrzéseknek. Mint mondták, jó lenne, ha gyakrabban jönnének a rendészek, mert bizony sok probléma van a Tetemváron. A legnagyobb gondot a rengeteg szemét mellett, azok a lármás „idegenek” okozzák, akik esténként szinte megszállják a környéket, és folyamatosan zavarják az itt élők nyugalmát.

 

 

- Itt minden este megy a cirkusz. Itt nem lehet már élni – fogalmazott Takács Istvánné, aki már a 80-as évektől él a Tetemváron, s már szinte szégyelli megmondani hol lakik, ha valaki kérdezi.

Kovács László Csaba, a MIŐR vezetője érdeklődésünkre elmondta, az átfogó ellenőrzés során 131 ingatlant és 172 személyt ellenőriztek a rendészek. Ennek során hét oltatlan ebet találtak, lakcím bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt két esetben indítottak eljárást és öt romos, gondozatlan, szemetes ingatlant jelentettek a Járási Hivatal felé. Három ingatlannál nem tudták igazolni a lakók a szemétszállítási szerződés meglétét.

tetemvar_ellenorzes_pr4.jpg

A rendészeti vezető hangsúlyozta azért vált aktuálissá az újabb átfogó ellenőrzés a Tetemváron, mert több lakossági bejelentés is érkezett hozzájuk elsősorban csendháborítás és illegális szemétlerakás miatt. A körzeti rendész, illetve a terület önkormányzati képviselője is jelezte az ellenőrzés szükségességét. 

minap.hu

Lyukóban adták át a negyedik rendészeti alközpontot

2017. június 21. 

Lyukóban adta át szerdán az újabb rendészeti alközpontot Hubay György, a Rendészeti Bizottság elnöke, Deák Bárdos Mihály önkormányzati képviselő és Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője.

rendeszeti_alkozpont_lyuko_170621_ja_1.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Hubay György beszédében elmondta, Miskolcon kiemelten kezelik a közbiztonság kérdését. Ebben az évben hétszázötven millió forintos költségvetésből gazdálkodhat az önkormányzati rendészet, amely bővítette állományát, gépjárműparkját és épületeinek számát is. A bűncselekmények száma folyamatos csökkenést mutat, erről a legutóbbi közgyűlésen is beszámolt a városi rendőrkapitányság vezetője. - Ez annak is köszönhető, hogy a rendőrség profi módon együttműködik a rendészettel és a polgárőrséggel - emelte ki Hubay György.

rendeszeti_alkozpont_lyuko_170621_ja_11.jpg

A Rendészeti Bizottség elnöke kiemelte, a város valamennyi frekventált területét le szeretnék fedni a rendészeti alközpontokkal, hogy ilyen módon is erősítsék a lakosság szubjektív biztonságérzetét.

rendeszeti_alkozpont_lyuko_170621_ja_17.jpg

Deák Bárdos Mihály, a terület önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy a negyedik alközpont éppen Lyukóban kezdi meg működését. – Jó, hogy a város az itt élőkre is odafigyel, erősíti a biztonságérzetüket - emelte ki.

rendeszeti_alkozpont_lyuko_170621_ja_10.jpg

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője bemutatta az érintett körzet rendészét, Bóka Sándort, aki rendszeresen ügyfélfogadást tart az alközpontban, a lakosok helyben intézhetik panaszaikat, ügyes-bajos dolgaikat. Betérhetnek majd ide a mezőőrök és a közterület-felügyelők is, hogy elvégezzék adminisztrációs tevékenységeiket.

rendeszeti_alkozpont_lyuko_170621_ja_3.jpg

A kapun tábla is jelzi, hogy új rendészeti alközpont nyílt, és egy postaláda is rendelkezésükre áll a lakosoknak.

Pintér Sándor: jelentősen csökkent a bűncselekmények száma

2017. május 25.

 

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma 2010-hez és a tavalyi évhez képest is, ezzel párhuzamosan javult a nyomozások eredményessége – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti csütörtöki meghallgatásán.
 
A tárcavezető – akinek beszámolóját 6 igen és 2 ellenszavazattal fogadta el a bizottság – külön kiemelte, hogy a közterületeken 2010-hez képest tavaly 11 ezerrel kevesebb bűncselekményt követtek el, a nyomozások eredményessége pedig 71 százalékkal jobb. Ez a javulás Európa nagyvárosai között is egyedülálló – tette hozzá.
 
Szerinte az eredmények nemcsak a rendőrség munkájának köszönhetőek, hanem más társadalmi változásoknak is, például a közfoglalkoztatásnak, amely sokaknak lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbi segélynél nagyobb jövedelemre tegyenek szert.
 
Külön kiemelte az állampolgárok önfegyelmét, amelynek segítségével az ittasan elkövetett közlekedési balesetek számát 10 százalék alá szorították, ez a mutató 8 százalék körüli, amire azt mondta: “mióta én rendőr vagyok, még soha nem volt ilyen”.
 
Pintér Sándor arról is beszélt: jelentősen csökkent a migrációs nyomás, amióta a hármas – jogi, műszaki és élőerős – védelmi rendszert bevezették. Hozzátette: a veszélyeztetettség ugyanakkor nem csökkent, Belgrádból és Szabadkáról a migránsok számának jelentős növekedéséről kaptak hírt. Kiemelte: háromezerrel növelik a határvédelemben részt vevők számát.
 
A belügyminiszter a rendőrség fegyverzetét elavultnak nevezte, mivel 60-70 éves konstrukcióról van szó. Hozzátette, jelenleg a kormány engedélye alapján fegyvercserére készülnek úgy, hogy visszaállítják Magyarországon a könnyűfegyverek gyártását: pisztolyt, hadi pisztolyt, géppisztolyt, gépkarabélyt és géppuskát, valamint azokhoz kapcsolódó lőszert gyártanának.
 
A Terrorelhárítási és Információs Bűnügyi Elemző Központ munkájával összefüggésben azt emelte ki, hogy már 23 útvonalon 11 légitársaság biztosítja számukra folyamatosan az utasadatokat, ami a légi forgalom ellenőrzését segíti.
 
A büntetés-végrehajtás esetében azt a 102 milliárd forintos többletet hangsúlyozta, amely a következő négy évben nyolc büntetés-végrehajtási intézet felépítését, továbbá a tököli kórház modernizálását teszi lehetővé.
 
Külön szólt a rendvédelmi életpálya bevezetéséről, megemlítve, hogy ha a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést, akkor jövőre is 5 százalékos illetményemelést tudnak biztosítani.
 
A belügyminiszter a katasztrófavédelemmel összefüggésben az önkéntesség erősítésének szükségességét hangsúlyozta, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal kapcsolatban pedig kiemelkedőnek nevezte ennek a migráció kezelésében nyújtott munkáját.
 
A bizottsági ülésen Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke azt mondta, hogy a határon szolgálatot teljesítők szerinte méltatlan körülmények között végzik munkájukat. Pintér Sándor közölte: mire kiépül a teljes védelmi rendszer, csökkenthető az ott szolgálatot ellátók száma és ez kulturáltabb körülmények kialakítását teszi lehetővé.
 
Vadai Ágnes, a DK politikusa azt firtatta, hogyan jelenthették ki a nemzetbiztonsági hivatal vezetői a parlament szakbizottságának üléséről távozóban, hogy Orbán Viktor nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ha nem történt meg a miniszterelnök átvilágítása.
 
Pintér Sándor válaszában kifejtette: jogszabály határozza meg, kiknek az esetében kell ezt elvégezni, a kormányfő nem tartozik a vizsgálat hatálya alá esők közé, ugyanakkor mégis kijelenthető, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, mert ezzel ellentétes adat a személyével kapcsolatban nem merült fel.
 
Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke egyebek mellett arról érdeklődött, hogy a Gyurcsány-kormány idején elkövetett romagyilkosságok kapcsán felmerült elvarratlan szálak ügyében van-e folyamatban nyomozás, amire a miniszter azt mondta, hogy titkos nyomozás folyamatban van még.
 
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja arra kérdezett rá, hogy ha már a kormányzati propaganda folyamatosan arról szól, Soros György mi mindent követett el, akkor tett-e lépéseket a tárca vele szemben, például megkezdték-e a kiutasítását.
 
Pintér Sándor erre azt mondta: Soros-ügyben egyelőre még csak sajtóhírek jelentek meg, feljelentés a rendőrséghez nem érkezett. Hozzátette, Soros kitiltása nem lehetséges az alaptörvény alapján, mivel magyar állampolgárról van szó, ugyanakkor megjegyezte: van olyan ország, amely hozott ilyen intézkedést Soros Györggyel szemben. Hozzátette: ha a tudomásukra jut bűncselekmény gyanúja, aszerint fognak eljárni Soros Györggyel szemben.
 
Firtl Mátyás, a testület KDNP-s alelnöke köszönetét fejezte ki a belügyi tárcának, amiért szinte minden területen javulnak a mutatók, véleménye szerint a közrend és a közbiztonság erősödésének is köszönhető, hogy nőtt például a fővárost célzó nemzetközi turizmus.
 
Demeter Márta független országgyűlési képviselő a többi között a letelepedési kötvények iránt érdeklődött.
 
Pintér Sándor elmondta: 2017 március 31-étől megszűnt a benyújtási kérelmek lehetősége, az addig benyújtott kérelmeket pedig június 30-ig elbírálják.
 
A miniszter szerint óriási a különbség a letelepedést kérők és a migránsok között, előbbiek ugyanis megadják az adataikat, utóbbiak pedig hivatlanul és ellenőrizetlenül próbálnak az országba jutni.
 
Hangsúlyozta azt is: egyetlen letelepedési kötvényt kapott ember sem követett el bűncselekményt Magyarországon. Megerősítette, voltak, akiknek a kérelmét elutasították, nem pusztán bűncselekmény elkövetése miatt, hanem volt, akit politikai veszélyre hivatkozva, pontos adatokat azonban erre vonatkozóan nem közölt.
 
mti.hu

 

„Saját magától nehéz megmenteni az embert”

2017. április 28.
 
Tovább javítják a közbiztonságot és az emberek biztonság­érzetét.
Kszel Gábor (balra) és dr. Antal István a közbiztonságért díj idei birtokosai
Kszel Gábor (balra) és dr. Antal István a közbiztonságért díj idei birtokosai
fotó: Bujdos Tibor
 
Dr. Antal István ezredes, az Encsi Rendőrkapitányság vezetője és Kszel Gábor főtörzszászlós, a Miskolci Rendőrkapitányság Diósgyőri Rendőrőrse vezetőjének ítélte oda ebben az évben a megyei közgyűlés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjat, amelyet a grémium tegnapi ülésén Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány adott át a díjazottaknak.
 
Folyamatos a fejlődés
 
A rendőri vezető ezt követően beszámolót tartott a megye közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról, valamint a határrend és határőrizet helyzetéről és a határforgalom alakulásáról. Értékelése szerint a rendőrség teljesítménye a megyében egyenletes, így a tevékenységet jellemező mutatókban az elmúlt években folyamatos fejlődés tapasztalható.
 
Kiemelte például, hogy 2012 óta felére csökkent a megyében az ismertté vált bűncselekmények száma.
 
Dr. Vereckei Csaba azt is sikerként említette, hogy a közlekedési balesetek száma csökkent tavaly, de megjegyezte, hogy többen haltak meg az utakon, mint korábban. Mint mondta, „komoly gond, hogy saját magától nehéz megmenteni az embert…”.
 
A közgyűlésen részt vevő dr. Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta, hogy a megyei rendőr-főkapitányság szakmai munkáját kivételesre értékelték. Az idei rendőrségi célkitűzések között a települések közbiztonságának fenntartása, a lakosság szubjektív biztonságérzetének további javítása kiemelt helyen szerepel. A halálos és személyi sérüléses közlekedési balesetek számának csökkentése is fontos.
 
Szaniszló Bálint
boon.hu

Évet értékelt a miskolci rendőrkapitány

2017. február 23.

A Miskolci Rendőrkapitányság 2016. évben végzett munkáját értékelte dr. Bogyay Ferenc r. ezredes, kapitányságvezető, a 2017. február 23-án megtartott állománygyűlésen.

Évet értékelt a miskolci rendőrkapitány

Az elmúlt évet összegző rendezvény elöljárója dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt.

Az évértékelő értekezletet a rendőri állomány és a meghívott vendégek, társszervek képviselői mellett, megtisztelte jelenlétével dr. Kriza Ákos polgármester is.

miskolc_rk_evertekelo_033

A rendőrkapitány adatokkal alátámasztva mutatta be, és értékelte a tavalyi év tevékenységét.

Kiemelte, hogy a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén csökkent a bűncselekmények száma, emelkedett a nyomozati eredményesség. Folyamatos csökkenő tendencia mutatkozik a rablások számában, ezen bűncselekmény vonatkozásában – kiemelkedően magas – 80%-os volt a felderítési eredményesség. A lopások száma szintén csökkent.

A kapitányság – bár nem rendelkezik határszakasszal – kivette a részét az illegális migráció kezelésének rendőri feladataiból úgy, hogy ez nem okozott közbiztonsági deficitet.

miskolc_rk_evertekelo_013

Ezt követően dr. Kriza Ákos polgármester méltatta és megköszönte a rendőrség munkáját, hangsúlyozva az együttműködés fontosságát, és az állampolgárok megbecsülését, majd dicséretben és jutalomban részesítette 2016. évben végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként:

 • Popovics Géza r. őrmestert, a Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztály járőrét,
   
 • Szamarasz Alexis r. őrmestert, a Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztály járőrét,
 • Tóth Attila c. r. zászlóst, a Vasgyári Rendőrőrs járőrvezetőjét,
 • Szegedi Szabolcs c. r. főtörzsőrmestert, a Vasúti Rendőrőrs járőrvezetőjét,
 • Sörlei Balázs c. r. törzsőrmestert, a Diósgyőri Rendőrőrs járőrvezetőjét,
 • Kocsis Anett c. r. törzsőrmestert, az Avasi Rendőrőrs járőrét.

miskolc_rk_evertekelo_045

dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elismerte és kivételesre értékelte a kapitányság munkáját, köszönetét fejezte ki a rendőri állománynak, akiknek szakmai elhivatottsága lehetővé tette az eredmények elérését, majd meghatározta az idei év feladatait.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

ertekelo1

ertekelo2

ertekelo3

ertekelo4

ertekelo5

ertekelo6

ertekelo7

ertekelo8

 

Kevesebb bűncselekmény, eredményesebb nyomozás

2017.február 19.

A megye rendőreinek munkáját, a korábbi évet is meghaladóan, 4,29-re értékelték.

Kevesebb bűncselekmény, eredményesebb nyomozás

Kevesebb elkövetett bűncselekményről és emelkedő nyomozáseredményességről adott tájékoztatást dr. Vereckei Csaba dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Miskolcon megtartott évértékelő értekezleten.

Jobbra osztályozták

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2016-ban elvégzett szakmai munkájáról adott számot február 15-én a főkapitányság vezetője, amely esemény elöljárója az Országos Rend­őr-főkapitányság vezetője, Papp Károly altábornagy volt.

A megyei rendőrfőkapitány előrebocsátotta, hogy a rend­őrség testületi beszámolóit minden esetben elfogadták az önkormányzatok képviselő-testületei, az egyenruhások munkáját a megyében pozitív megbecsülés övezi. Ezt támasztja alá a Belügyminisztérium által elvégzett legutóbbi önkormányzati felmérés is, amelynek öt fokozatú skáláján a megye rendőreinek munkáját, a korábbi évet is meghaladóan, 4,29-re értékelték. Az adatok elemzéséből kitűnik, hogy a főkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt évben csaknem 10 százalékkal csökkent. A 2015-ös esztendőhöz képest tovább javult a nyomozáseredményességi mutató. A rendőrség által kiemelten kezelt bűncselekmények száma a megyében az elmúlt évben több mint 11 százalékkal esett vissza és e mellett ezen bűncselekmények nyomozási eredményessége is nőtt.

Több halálos baleset

A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számarányának alakulását tekintve elmondható, hogy ez a mutató a 2015-ös esztendőhöz viszonyítva több mint 20 százalékkal csökkent. A megyében tovább mérséklődött a közterületen elkövetett bűncselekmények számaránya is. A baleseti statisztikai adatok alapján 2016-ban csaknem 6 százalékkal csökkent a személyi sérüléses közúti balesetek száma, azonban a halálos kimenetelű balesetek és az ennek során elhunytak száma nőtt.

Kábítószer ellen

Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya a 2017-es évre vonatkozóan többek között célul tűzte ki a kábítószerrel kapcsolatos bűnmegelőzési és baleset-megelőzési tevékenység fokozását, hatékonyabbá tételét.
Emellett a rendőrség továbbra is nagy hangsúlyt helyez a közterületeken történő, folyamatos jelenlétre, egyben tovább erősíti a kutyás szolgálati ágat is.

Az évértékelőn Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány felhívta a figyelmet azokra a főbb eseményekre, feladatokra (az országunkban megrendezendő nemzetközi sportesemények, határaink őrzése, határvadászok toborzása), amelyet a különböző rendőri szerveknek együttesen, koordinálva kell végrehajtani.

Papp Károly országos rend­őrfőkapitány a megye rend­őri állományának szakmai teljesítményét kivételesen magasnak értékelte, elvárása szerint a rendőr intézkedése során emberséges, határozott és jogszerű legyen, amely elvárást a borsodi rendőrök teljesíte
tt

boon.hu

 

Rendészeti Alközpont nyílt Perecesen - tovább épül a közterületi kamerarendszer

2017. február 14.

A Nagyváthy úti Rendészeti Alközpont után újabb iroda nyílik, ezúttal Perecesen, a Szén utcában. A körzeti rendészek hétfőn vették át a Miskolci Önkormányzati Rendészet új alközpontját Kriza Ákos polgármestertől és Hubay Györgytől, a Rendészeti Bizottság elnökétől.

rendeszet_pereces_170213ml.jpg_22.jpg

fotó: Mocsári László

Hubay György emlékeztetett, 2010-ben a mostani városvezetés célul tűzte ki, hogy megszilárdítja a közrendet és a közbiztonságot, megerősíti a lakosság biztonságérzetét. Ennek csak egyik lépcsője volt az önálló Miskolci Önkormányzati Rendészet megalapítása, számos más intézkedést is hoztak.

– A városvezetés körültekintő és takarékos gazdálkodása lehetővé tette, hogy a rendészeti központon kívül ún. alközpontok is létrejöhessenek – mutatott rá Hubay György, hozzátéve, lakossági kezdeményezés is szerepet játszott az alközpont létrehozásában, és a szakma is követendő útnak tartja, hogy a rendészek a rendőrökkel és a polgárőrökkel karöltve működjenek együtt. Főleg az olyan, központi részektől kissé kieső helyen is, mint Pereces.

rendeszet_pereces_170213ml.jpg_28.jpg

A Rendészeti Bizottság elnöke kiemelte, a városvezetés minden támogatást megad ahhoz, hogy a munkatársak minél eredményesebben tudják a munkájukat végezni.

A perecesi Szén utcai, egykori általános iskola mellett található épületet felújították, üzembe helyeztek két számítógépet, és internetelérés is biztosítja a gyorsabb ügymenetet.

rendeszet_pereces_170213ml.jpg_23.jpg

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet közterület-felügyeleti és rendészeti vezetője elmondta, munkatársuk akár napi rendszerességgel megjelenhet a 17-es választókörzetben kialakított alközpontban. A körzeti rendész fogadóórákat tart majd itt, ilyenkor észrevételekkel, kérdésekkel fordulhatnak hozzá a helyiek. Itt töltheti pihenőidejét, járőrtársával együtt itt teljesíthet szolgálatot a rendész, de a környéken szolgáló mezőőröket és rendőröket is rendszeresen megtalálhatják majd a perecesiek a Szén utcai épületben.

rendeszet_pereces_170213ml.jpg_30.jpg

– Elsősorban rendészeti ügyekkel kapcsolatban várjuk a helyi lakosokat, szabálysértéseket, panaszokat jelenthetnek be - csendháborítással, állattartási problémákkal, illegális szemétlerakásokkal kapcsolatban kereshetik meg a rendészeti alközpontot. Munkatársunk azonnal ki tudja vizsgálni az ügyet, de ha összetettebb a feladat, akkor értesíti a központot, és szervezett akciót kezdeményez – hangsúlyozta Kovács László Csaba.

rendeszet_pereces_170213ml.jpg_33.jpg

A körzet önkormányzati rendésze, Bullik György napi rendszerességgel lát el szolgálatot Perecesen. Kriza Ákos polgármester érdeklődésére elmondta, sokan keresik meg, főleg illegális szemétlerakás és az együttélési normák be nem tartása miatt, de gondot jelent a közterületén történő szeszesital-fogyasztás is – van tehát munkája bőven. Kiemelte, minden egyes lakossági megkeresésre igyekeznek megoldást találni.

rendeszet_pereces_170213ml.jpg_11.jpg

Kriza Ákos polgármester, miután beszélt a rendészekkel és megtekintette a felújított épületet, érdeklődésünkre elmondta, a városvezetés számára kiemelten fontos a miskolciak biztonsága. – Azokban a városrészekben indítjuk meg a Rendészeti Alközpontok kiépítését, ahonnan sok bejelentés érkezik, több lakossági problémát, panaszt kell orvosolnunk. Pereces különböző részeiből pedig jelzések érkeztek, hogy kitelepülő rendészeti egységekre van szükség – húzta alá a városvezető, hozzátéve, a városi kamerarendszer kiépítése az alközpontok létrehozásával párhuzamosan történik, a kamerák helyeinek kijelölése néhány héten belül lezárul.

rendeszet_pereces_170213ml.jpg_24.jpg

Az első Rendészeti Alközpont a Nagyváthy utcában nyílt meg, most Perecesen, a harmadikat pedig majd Diósgyőrben, az Erdész utcában alakítják majd ki.

Kujan István
minap.hu

 

Ellenőriznek, de ahol tudnak, segítenek is a miskolci rendészek

2017. január 26.

A Magashegyen ellenőriztek ma a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai. A hideg miatt most akár a tüzelő előkészítésében is segítenek. A lakatlan házakat pedig azért vizsgálják át, hogy nehogy megfagyjon valaki.

ellenorzes_magashegy_170126_ja_1.jpg

fotó: Juhász Ákos

„Ha valakinek segítségre van szüksége, akkor természetesen felvesszük vele a kapcsolatot, és a megfelelő ellátást megpróbáljuk biztosítani számára” – hangzott el az utasítás az ellenőrzés előtti megbeszélésen. Ma a Magashegyen lévő területet járták be a rendészek.

ellenorzes_magashegy_170126_ja_12.jpg

Ellenőrizték a lakcím-bejelentési kötelezettséget, nézték a személyi igazolványokat. A nyáron zöldövezetnek számító Magashegyen is nehezebb ilyenkor az élet. A víz sincs mindenhová bevezetve. Sok ott a víkendház is, ahová ilyenkor télen csak ritkán látogatnak ki a tulajdonosok, de vannak olyan házak is, ahol régóta nem lakik senki. A rendészek ezeket a házakat is megnézik, nehogy megfagyjon az, aki esetleg itt húzza meg magát.

ellenorzes_magashegy_170126_ja_7.jpg

Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője ismertette, előfordulnak házfeltörések a területen, de például tegnap éjszaka falopáson értek tetten valakit.

ellenorzes_magashegy_170126_ja_10.jpg

Télen a rendészek feladata is több. Ha kell, mentőt hívnak a beteghez, de idős nőnek is segítettek, valamint a tüzelő előkészítésében és a hó eltakarításában is segítenek.

 

Még mindig divat az „öregezés”, a kiszolgáltatottak elleni bűnözés

2017. január 22.

Az érintettek – az idősek – is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak áldozattá.

Sokszor az idősek jóhiszeműségét játsszák ki

Sokszor az idősek jóhiszeműségét játsszák ki

Szerencsére rácsok mögött várja további sorsát az az illető, aki ellen – jogi megfogalmazással – „idős korú sértettek sérelmére elkövetett csalás és kifosztás bűntette” miatt indult büntetőeljárás. A nyomozási adatok alapján az immár gyanúsított még tavaly tavasszal egy 84 éves idős embert megtévesztve szerezte meg annak lakását, valamint több mint 6 millió forintnyi készpénzét.

Másik esetben az elkövető egy 73 éves nő rosszullétét kihasználva jutott be annak lakásába, ahonnan aztán mintegy 2,5 millió forinttal távozott. Az eddigiek alapján bíróság előtt felel majd tettéért, és akár 7 évet is meghaladó szabadságvesztést is kaphat tetteiért.

 

Kiszolgáltatottak

A bűnözés talán legvisszataszítóbb fajtájának tartják azt, amit a szleng úgy hív, hogy „öregezés”. Ez az, amikor életkora, szellemi vagy fizikai állapota miatt kiszolgáltatott ember válik bűncselekmény áldozatává. A rendőrségen, bíróságon, ügyészségen rendszeresen felbukkanó ilyen esetek bizonyítják, hogy máig sokszor előfordul, hogy öregeket csapnak be, fosztanak ki primitív trükkökkel. Sajnos, az összes trükk felsorolhatatlan, mivel szinte naponta találnak újakat az elkövetők.

Miskolctapolcai eset volt, hogy este fél 10-kor két férfi csengetett be az idősek lakta utca egyik lakásába, hogy ők nyomozók, láttak-e mozgást a szomszédban. Felvetődött a kérdés, hogy hol tudja ellen­őrizni az idős ember, hogy tényleg rendőr járt-e ott. A válasz, hogy igazolvánnyal kell magukat azonosítani a rend­őröknek. Azonban ma már azt is tudják úgy hamisítani, hogy egy tapasztalatlan idős embert meg lehet téveszteni vele.

 

Fontos az óvatosság

Azonban maguk az érintettek is sokat tehetnek azért, hogy ezt elkerüljék. A rendőrség hivatalból minden lehetséges fórumon igyekszik felhívni az idősek figyelmét a kockázatokra és az elemi óvintézkedésre.

A nagyobb biztonsághoz az időseknek néhány rossz szokásukat kell megváltoztatni (erről keretes cikkeinkben részletesen szólunk – a szerk.). A legfontosabb, hogy nem szabad bízni az idegenekben, legyenek kedvesek vagy bizalomgerjesztőek is. Elemi óvatossággal, körültekintéssel, elővigyázatossággal sok bajtól megóvhatják magukat. Az sem árt, ha régi ismerőseikkel, barátaikkal összefognak a biztonságuk érdekében!

 

Az „unokatrükk”

Különösen aljas módszerként tartják számon az „unoka­trükköt”, amikor telefonon bejelentkezik valaki a rég látott unoka nevében, és azt mondja, hogy X-Y jelentkezni fog pénzért, amire a távollévő unokának azonnali szüksége van. Aztán hamarosan meg is érkezik a pénzközvetítő. Ez a trükk újabb érv arra, hogy senkinek ne beszéljünk családi viszonyainkról, ne adjuk meg a család telefonszámait!

Szaniszló Bálint
boon.hu

http://faludiakademia.hu/wp-content/uploads/2016/03/kislany_5.jpg

Néhány jó tanács

 • Ne álljunk szóba idegennel az utcán, a piacon, még akkor sem, ha útbaigazítást kér. Válaszunk erre: nem tudom, és menjünk tovább!
 • Ne nyissunk ajtót vízóra-, gáz­óra-, villanyóra-leolvasóknak: az ő érkezésükről a szolgáltató cég előre, írásban értesít minket, ezt írjuk be a naptárba, ellenőrizzük. Természetesen az önkormányzat sem küld értesítés nélkül senkit. A postást megismerjük egyenruhájáról: az eseteleges személyi változásokat is rendszerint bejelentik egy értesítő lapon.
 • Az ajtót, ablakot soha ne hagyjunk nyitva, még rövid időre sem: a besurranó tolvajok ügyessége és szemtelensége nem ismer határokat. Ugyanez vonatkozik a „téves címet” keresőkre, a pohár vizet akarókra, a csomagmegőrzést kérőkre, a „rosszul lévőkre”!
 • Néhány egyszerű módszerrel, tolózárral, ajtóékkel, riasztóval, ablakbetámasztóval sok behatolásnak, támadásnak elejét vehetjük.
 • Lehetőleg ne járjunk egyedül az utcán, este és éjszaka különösen ne tegyük ezt!
 • Az internettel is bánjunk óvatosan! Idegentől érkezett e-mailt ne nyissunk meg, bankszámla-, bankkártya-adatot senkivel se közöljünk.

Jól elterelték a figyelmét

Az egyik klasszikus – sajnos megtörtént – átverési formula. Két férfiú becsöngetett egy idős emberhez, hogy nyugdíj-kiegészítést hoztak az önkormányzattól, azonban csak húszezresük van, visszajárna néhány száz forint. Amíg az öreg bement a lakásba, hogy pénzt vesz elő, utánanyomultak, kifigyelték, hol tartja a pénzt, majd nyugtaírás ürügyén az egyik lefoglalta addig, míg a másik elvitte az összes megtakarított pénzt, több százezer forintot. S még jól járt, mert történhetett volna úgy is, hogy leütik, és teljesen kifosztják a lakást.

Továbbra is kiemelt feladat az ittas sofőrök kiszűrése!

2017. január 16.

A rendőrök 2017-ben is kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult vezetők kiszűrésére. Így ez évben is tartsa szem előtt: soha ne igyon, ha vezet és tartsa be a KRESZ szabályait.

Továbbra is kiemelt feladat az ittas sofőrök kiszűrése!

A 2017-es esztendő első napjai sem múltak el közúti ellenőrzések nélkül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rendőrök továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az ittas sofőrök kiszűrésére. A megye útjain 2017. január 2-a és 8-a között 41 közúti közlekedési baleset történt, ebből egy személyi sérüléssel és egy anyagi kárral végződő esetben volt ittas sofőr az okozó.

A járőrök az adott időszakban 6 ittasan volán mögé ülő sofőrt szűrtek ki a forgalomból mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozhattak volna. Többször is hangsúlyozni kell, hogy az ittas járművezetők kockázati tényezőt jelentenek a biztonságos közlekedés számára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet, hogy aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti!

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendteremtés folytatódik - rendészeti központok Miskolcon!

2016. november 21.

Az első miskolci rendészeti központ a Nagyváthy utcában nyílik, a második Perecesen, s hamarosan városszerte újabbakat hoznak létre. A létesítményekben a rendészet, a rendőrség és a polgárőrség munkatársai fogadják a lakosság észrevételeit, panaszait, kérdéseit.

A miskolci rendteremtés történetének egy újabb fejezetében az első lépés már megtörtént: új rendészeti centrumot alakítottak ki a Hidegsor közelében, a Nagyváthy utcában. Csütörtökön már a beosztásról egyeztettek a polgárőrség, a rendészet és a városi rendészeti bizottság vezetői. Munkatársaik ezentúl itt is fogadják a lakosság bejelentéseit és innen indulnak közös járőrözésre is.

03_jobbfelso.jpg

Hubay György, a körzet önkormányzati képviselője, a nemrégiben létrehozott városi rendészeti bizottság elnöke elmondta: az önkormányzati rendészet megalakításakor több lakossági fórumon is felmerült az igény, az ilyen központok kialakítására. Az elképzelés a perecesre kihelyezett frakcióülésen konkretizálódott és nyert megerősítést, amikor a Fidesz-KDNP képviselőcsoport a hozzá beérkező panaszok miatt, helyszíni bejárást tartott a városrészben. Ezt követően terjesztette a frakció Kriza Ákos polgármester elé a kérést, hogy a közbiztonság javítása érdekében Perecesen - és a város más területein is - alakítsanak ki rendészeti központokat. – A cél az, hogy a rendvédelmi szervek még közelebb kerüljenek a lakossághoz, és minél gyorsabban meg tudják oldani a felmerülő problémákat – hangsúlyozta Hubay György. – A központok kialakítása példaértékű, és logisztikai szempontból is fontos. A helyiek itt személyesen tehetnek majd bejelentést, postaládát is felszerelünk, de akár elektronikus levélben is bizalommal fordulhatnak a rendészekhez, polgárőrökhöz – tette hozzá.

01_nagykepbe.jpg

A Nagyváthy utcai központban, a körzet képviselőjének alapjából kívül-belül felújított épületben fogadják az ügyfeleket. Kovács László Csaba, a MIÖR közterület-felügyeleti és rendészeti vezetője elmondta, hamarosan közzé teszik majd, hogy munkatársaik mely időpontokban lesznek megtalálhatók a központban. – A központok kialakítása egy újabb lépés azon az úton, hogy közvetlenebb elérhetőséget biztosítsunk, közelebb vigyük a rendészetet az állampolgárokhoz. Be lehet hozzánk jönni, el lehet mondani a panaszokat, fel lehet tenni kérdéseket – emelte ki. Cseh László, a Miskolci Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület elnöke arról szólt, hogy ők helyismerettel rendelkező polgárőröket biztosítanak, hetente több alkalommal bejárják a rendészekkel a területet, közös fogadóórákat és ügyeleteket tartanak.

minap.hu

Kriza: „Miskolc legyen Magyarország legbiztonságosabb városa!"

2016. november 09.

Rendészeti Bizottság létrehozására tesz javaslatot Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a városi közgyűlés csütörtöki ülésén. Az új testülethez tartoznának a miskolci közrenddel, közbiztonsággal összefüggő kérdések, és ők tartanák a kapcsolatot mások mellett a városi rendőrkapitánysággal, illetve a rendészettel is. A cél a még hatékonyabb ellenőrzés. Az új bizottságról, illetve az eddigi, közbiztonsággal kapcsolatos eredményekről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt Miskolc polgármestere.

kriza_akos_161109_vcs_2.jpg

fotó: Végh Csaba

Kriza Ákos emlékeztetett, 2010 óta a városvezetés két, prioritásként kezelt területe a miskolci emberek megélhetésének biztosítása és a város közbiztonságának javítása. Ezen a téren is nagy lendülettel kezdték meg a munkát, az elán pedig a mai napig sem csökkent – ugyanakkor még számos teendő van hátra, mutatott rá a polgármester.

    Leszögezte, már a munka kezdetén világossá vált számukra, hogy nem ad hoc, eseti megoldásokat kell alkalmazni, hanem egy hosszú távú stratégiára van szükség. A miskolciakkal folytatott párbeszéd után fogalmazták aztán meg a legfontosabb célkitűzéseket, majd határozták meg azokat a lépéseket, amelyekkel a fideszes városvezetés elérheti, hogy Miskolc legyen a legbiztonságosabb város az országban.

Kriza Ákos úgy fogalmazott: az olyan, pillanat szülte megoldások – mint amilyen például a „fészekrakó-ügy” kirobbanását követte, amikor gyorsan létrehozták a városőrséget, ami egy őrző-védő cég volt –, egyáltalán nem adnak választ a problémákra. Ezeket rendszerszinten kell megoldani, húzta alá a városvezető.

    – A stratégiai gondolkodás eredményeként világossá vált, hogy a hatósági szerepkört betöltő intézmények erősítésén át vezet csak az út a biztonságosabb Miskolc kialakítására – mondta.

rendeszek_160303_vcs_02.jpg

Éppen ezért első körben a közterület-felügyeletet alakították át önkormányzati rendészetté, aminek a hatósági szerepe sokkal erősebb. Megtöbbszörözték, 30-ról 160-ra növelték a rendészek számát. Tavaly óta az országban egyedül nálunk működik a körzeti rendészeti egység, a konkrét városi területekért felelős seriffekkel. A legmodernebb eszközökkel szerelték fel a rendészetet, és a rendőrséggel való szoros együttműködésnek köszönhetően meg tudták duplázni a közterületi járőrpárok számát.

    Minden addigit meghaladó összeget költöttek a város, az emberek biztonságára, a biztonságérzet javítására is: míg 2010-ben 340 millió forint volt az összes közbiztonsági célú költségvetési kiadás, 2015-ben már 650 millió, idén pedig több mint 700 millió.

sheriff_esku_151026ml_43.jpg

A polgármester kiemelte, a miskolciak biztonsága, biztonságérzete érdekében olyan nagyszabású programokat indítottak el, mint a városi nyomortelepek felszámolása, vagy a „fészekrakók” kiköltöztetése a lakótelepekről. Utóbbit a tervek szerint már idén le is tudják zárni!

Az eredményekről elég csak megkérdezni az Álmos utca, a Békeszálló, vagy a Számozott utcák környékén lakókat, mennyire változott, mennyit javult a helyzetük, fűzte hozzá a városvezető.

hideg_sor_bontas_161017_ja_26.jpg

A nyomortelep-felszámolás nem áll meg, most a Hidegsor van terítéken, a házak lebontásával kiszélesítik az utat. A tervek között szerepel a kamerarendszer jelentős bővítése is. Közel 1000 kamera lesz Miskolcon, a rendszer kidolgozása most van napirenden, hamarosan letisztázódik, hogy pontosan hová, hány kamerát kell kihelyezni – ebbe is szeretnék majd bevonni a lakosságot.

A miskolci közbiztonsági modellt szervezetileg is folyamatosan fejlesztik. Ennek egy újabb állomása lesz, hogy a holnapi közgyűlésen a polgármester javaslatot tesz le a grémium elé egy új, önálló Rendészeti Bizottság létrehozásáról. A cél az, hogy a közbiztonsági rendszer szervesen, közvetlenül beilleszkedjen az önkormányzat szervezeti rendjébe.

    – A lakossági jelzések sokkal hamarabb és rövidebb úton fognak eljutni az önkormányzathoz, a közgyűléshez. Ha valamilyen átalakítás szükséges, akkor azt sokkal gyorsabban fogjuk tudni megoldani – ecsetelte Kriza Ákos, hozzátéve, sokkal lakosságközelibb megoldásokat tudnak kínálni a felmerült problémákra.

Ez a testület tartja majd a kapcsolatot a Miskolci Városi Rendőrkapitánysággal, a Miskolci Önkormányzati Rendészettel és a polgárőrséggel is, és készíti elő a közbiztonsággal kapcsolatos döntéseket.

    – A miskolci rendszer továbbfejlesztéséhez jelentős lépés a bizottság létrehozása. Ez is abba az irányba mutat, amit 6 évvel ezelőtt meghatároztunk: Miskolc legyen Magyarország legbiztonságosabb városa! – zárta a tájékoztatást Kriza Ákos polgármester.

minap.hu

Október 1. az Idősek Világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben rendezte meg először Idősek Világnapja programsorozatát október 1-jén. Azóta hazánkban éppúgy, mint számos országban, rendezvényekkel, programsorozatokkal tisztelgünk ezen a napon a „szépkorúak” előtt.

http://www.police.hu/sites/default/files/images/20141712092139.jpg

A rendőrség a Világnap kapcsán szeretné még inkább ráirányítani a figyelmet a 60 év feletti korosztály sérülékenységére, kiszolgáltatottságára, áldozattá válásának fokozott kockázatára. Felelősséget érzünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ezen korcsoporthoz tartozók elkerüljék az áldozattá válást, vagy ha mégis bűncselekményt szenvedtek el, megfelelő segítségben részesüljenek.

A megelőzés szempontjából legfontosabb feladat láthatóvá tenni az áldozattá válás reális kockázatát, és egyben megismertetni az elkerülés, a megelőzés eszközeit, módszereit. Ennek érdekében a rendőrség bűnmegelőzési munkatársai folyamatosan összegyűjtik, rendszerezik, elemzik az áldozati magatartásokat, feltárják a bűncselekmények létrejöttét elősegítő okokat, körülményeket.

Kiemelt hangsúlyt helyeznek a korcsoporthoz tartozók önvédelmi képességének fokozására. Ennek részeként előadásokat tartanak, tájékoztatókat, felhívásokat jelentetnek meg, közvetítik az áldozatsegítő szolgálatok, valamint a civil szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat. Az idős, védtelen emberek esetében alapvető fontosságú a rendszeres segítő célzatú ellenőrzés, a közvetlen és gyors tájékoztatás.

Bűnelemzéseink szerint, az ezen korcsoporthoz tartozók nagyon sok esetben a részükről felmerülő segítségnyújtás következtében válnak áldozattá. Viszonylag könnyen kötnek ismeretséget, túlzott bizalommal fordulnak az idegenek felé, ezáltal az elkövetők nagyobb nehézség nélkül férkőzhetnek közelükbe. Az otthonukban megtámadottak korábban már valamilyen módon kapcsolatba kerülhettek az elkövetővel, illetve az elkövetői körhöz tartozókkal, akik többnyire utazó árusként, házalóként, alkalmi munkavégzést vállalva jelennek meg az idős ember környezetében.

Szépkorúak áldozattá, sértetté válásának megelőzéséhez azonban a rendőrség megelőző intézkedései mellett elengedhetetlen az idősekre való fokozott odafigyelés, törődés és társadalmi összefogás!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívó számon!

police.hu

Védekezzünk a trükkös lopások ellen!

2016. augusztus 25.

„Váltson fel egy húszezrest”. „Meghoztuk az unoka tartozását, de visszajár a pénzből”. Ilyen, és hasonló ürügyekkel próbálják becsapni az időseket a bűnözők, hogy beengedjék őket a lakásba. Onnan pedig soha sem távoznak üres kézzel. Miskolc önkormányzata és a városi rendészet bűnmegelőzési előadás-sorozatot indított a nyugdíjasok tájékoztatása érdekében.

bunmegelozesi_eloadas_160824_vcs_4.jpg

Az idősek védelme kiemelt feladat Miskolcon a rendészeti politikában. A Salkaházi Program keretében kiosztott vagyonvédelmi eszközök fokozzák a szépkorúak szubjektív biztonságérzetét, a július 18-án „Ne váljunk áldozattá” címmel útjára indított bűnmegelőzési előadás-sorozat pedig ugyancsak az idősekre koncentrál. Havonta egy-egy alkalommal különböző bűnmegelőzési témákról hallhatnak előadásokat a Miskolci Önkormányzati Rendészet Győri kapui épületének előadótermében. Tájékoztató hangzik el az áldozatvédelemről, a trükkös lopásokról és a vagyonvédelemről is. Szerdán a trükkös lopások elleni védekezésről tartott előadást Dudás Péter alezredes, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

bunmegelozesi_eloadas_160824_vcs_3.jpg

Mint a rendőrtiszt fogalmazott: az idős ember társaságra vágyik, sokszor valamilyen betegséggel küzd, kiszolgáltatott, esetleg egyedül él, éppen ezért könnyen félrevezethető, becsapható. A bűnelkövetők módszerei pedig egyre változatosabbak, közterületeken, de saját otthonaikban is könnyen áldozattá válhatnak a hiszékeny szépkorúak.

A trükkös lopások elleni védekezés során elsődleges, hogy ne tárgyaljunk egyedül senkivel. Ne engedjünk be idegent a lakásba, ha pedig valamelyik szolgáltató munkatársának mondja magát, kérjünk igazolványt. Ilyen esetekben mindig próbáljuk elérni, hogy ne legyünk egyedül, jelen legyen még valamelyik szomszéd vagy családtag – hangsúlyozta ki egyebek mellett Dudás Péter.

minap.hu

„Nem engedjük az idősek közelébe a bűnözőket Miskolcon!”

2016. július 18.

Az idősek védelme kiemelt feladat Miskolcon a rendészeti politikában. A Salkaházi Program keretében kiosztott vagyonvédelmi eszközök is fokozzák a szépkorúak szubjektív biztonságérzetét, a hétfőn délután megnyitott előadás-sorozat keretében pedig, havonta egy-egy alkalommal különböző bűnmegelőzési témákról hallhatnak előadásokat a Miskolci Önkormányzati Rendészet Győri kapui épületének előadótermében.

mior_160718_vcs_09.jpg

fotó: Végh Csaba

Kiss János alpolgármester a bűnmegelőzési előadás-sorozat megnyitóján kiemelte: ha egy városban nincs rend, akkor a gazdasági sikereket sem lehet élvezni. Miskolc gazdasági mutatói folyamatosan javulnak, nagyobb ütemben fejlődik a gazdaság, mint a többi hasonló megyeszékhelyen. Városunk azonban nemcsak gazdaságilag sikeres, a Fidesz-KDNP 2010-ben új, az erőforrások bővítését szem előtt tartó rendészeti doktrínát is meghirdetett.

Ennek keretében folyamatosan bővül az önkormányzati rendészet létszáma, fejlődik az infrastruktúra és a technika. Több száz új kamera érkezik okos szoftverekkel városunkba, amelyek úgy vannak programozva, hogy bűncselekmény esetén emberi beavatkozás nélkül riasztást adnak le a rendőrség felé. Miskolc egész Magyarországon rendészeti mintavárossá vált, egyre többször látjuk vendégül más városok rendészeit, akik tanulni, példát venni jönnek ide.

mior_160718_vcs_08.jpg

A fejlődés pedig számokban is mérhető – hangsúlyozta Kiss János. A legdinamikusabb javulás a közterületen elkövetett bűncselekményeknél tapasztalható. A rendőrségi statisztikák szerint 2010-ben majdnem kétezer volt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, 2015-re ez közel a felére csökkent.

Az öt előadásból álló sorozat most az idősekre koncentrál, akik az egyik kiszolgáltatottabb társadalmi csoportot képezik, a fiatalok mellett.  - Természetesen tudjuk, hogy a rendvédelem nem az egyén felelőssége, de fontos, hogy az egyén minél inkább fel legyen készülve egy-egy veszélyes helyzetre – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

mior_160718_vcs_03.jpg

A „Ne váljunk áldozattá” címmel útjára indított előadás-sorozatot Miskolc közösen szervezi az önkormányzati rendészettel. Az elkövetkező öt hónapban szó lesz az áldozatvédelemről, a trükkös lopásokról és a vagyonvédelemről is. Az első előadáson Kovács László Csaba a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője mutatta be a szervezetet.

mior_160718_vcs_13.jpg

Kiss János kiemelte: a bűnözők mindig a leggyengébbeket támadják a legszívesebben, ezért közös felelőssége mindenkinek, aki a közrendért dolgozik, hogy ezeket a társadalmi csoportokat különös védelemben részesítse. - Ezért az az elvárásunk a rendészeti vezetéssel szemben, hogy a miskolci nyugdíjasokat minden körülmények között védjék meg, és tegyék világossá a bűnözők előtt, hogy nem engedjük őket az idős emberek közelébe. Azt a szövetséget, amit a Salkaházi Programban kötöttünk a miskolci nyugdíjasokkal, határozott és következetes idősvédelmi politikával kell biztosítani – hangoztatta az alpolgármester.

mior_160718_vcs_02.jpg

Nyári nyitány, avagy elkészült a rendőrség idegenforgalmi koncepciója

Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az idei nyári szezonra vonatkozó idegenforgalmi koncepciója.

Nyári nyitány, avagy elkészült a rendőrség idegenforgalmi koncepciója

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nyári idegenforgalmi idény legfontosabb rendőri feladata a turistaforgalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű térségek, helységek közbiztonságának, közrendjének megszilárdítása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése, valamint az idegenforgalom zavartalanságának és az üdülővendégek nyugalmának biztosítása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mindezen célok megvalósítása érdekében kidolgozta a 2016-os év nyári turisztikai idényre vonatkozó koncepcióját.

Ennek alapján többek között a rendőrség:

 • A belföldi- és idegenforgalmi szempontból frekventált területeken idegen nyelvet beszélő járőrök részvételével állandó és látható rendőri jelenlétet biztosít. Ilyen területek a megyében elsősorban: Miskolc-Lillafüred, Miskolc-Tapolca, Miskolc-Diósgyőr, Miskolc belvárosa, továbbá Aggtelek, Jósvafő, Szerencs, Tokaj, Sárospatak, Mezőkövesd-Zsórifürdő, Bogács, Tiszaújváros.
 • A nyári időszakban fokozott és összehangolt bűnügyi, ifjúságvédelmi, közrendvédelmi, közlekedésbiztonsági, idegenrendészeti ellenőrzéseket hajt végre.
 • Több idegen nyelven elkészített bűn- és baleset-megelőzési tájékoztató ismertetőket, hanganyagokat eljuttatja például a különböző strandokra.
 • Az áldozattá válás elkerülése érdekében az illetékességi területen található strand- és gyógyfürdőkre vonatkozóan komplex bűnmegelőzési figyelemfelhívó programot működtet.
 • A bűnmegelőzés érdekében a rendőrkapitányságok kapcsolatot tartanak a területileg illetékes szállóhelyekkel.
 • Részt vesz a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság munkájában.
 • A szabadvizek, bányatavak, horgásztavak környezetében ellenőrzéseket hajt végre a vízzel kapcsolatos jogsértések, balesetek megelőzése céljából.
 • A turisztikai szempontból kiemelkedő forgalommal rendelkező, fokozottan veszélyes útszakaszokon, a frekventált hétvégi időszakokban folyamatos rendőri jelenlétet biztosít, figyelemmel kíséri a forgalom alakulását, szükség esetén forgalomirányítási feladatokat hajt végre.
 • Az eredményesség érdekében az akciók során együttműködik a Polgárőrséggel és a társhatóságokkal.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Értékelték a múlt évet a miskolci polgárőrök

2016. május 27.

Tízezer órát, ebből kétezret a rendőrökkel közös szolgálatban teljesítettek a miskolci polgárőrök 2015-ben. Az elmúlt évet értékelte a szervezet.

polgaror_kozgyules_160527_vcs_2.jpg

fotó: Végh Csaba

Összesen nyolcvanan vannak, köztük több hölgy is dolgozik, akik férfitársaikhoz hasonló intenzitással és szakértelemmel látják el szolgálatukat.

– Ugyanaz a feladatunk, mint egy férfi polgárőrnek, tehát nincs különbség, semmilyen különbség – mondta Varga Lászlóné. – Mi a bűnmegelőzéssel foglalkozunk, minden rendezvényen ott vagyunk, biztosítjuk a rendet.

Mozgalmas évük volt tavaly a polgárőröknek. A járőrszolgálaton és az iskolák környékének biztosításán túl igen komoly bűncselekményekkel, illetve azok megelőzésével is számolniuk kellett.

polgaror_kozgyules_160527_vcs_5.jpg

– Januárban szomorú események voltak az Avas alján: gyilkosság, gyilkossági kísérlet – mondta Cseh László, a Polgárőr Egyesülete Bűnmegelőzési Centrum elnöke. – Éppen ezért összedugtuk a fejünket, hogy valamit tenni kéne, mert a lakosság várja a segítséget. Ekkor jutott eszünkbe az, hogy riasztókat, személyi riasztókat és ajtóékeket adunk.

Ezután döntöttek úgy a polgárőrök közösen az önkormányzattal, hogy megelőzésként az országban egyedülálló módon 14 ezer ajtóéket és 30 ezer személyi riasztót osztanak ki, elsősorban az időseknek.

polgaror_kozgyules_160527_vcs_3.jpg

Az idei évvel kapcsolatban az évértékelőn elhangzott, hogy a Hidegsoron működő lovas iskola is segít majd nyáron a járőrözésben. Az országos polgárőr szövetség pedig úgy határozott, hogy 2016 a nagyvárosi bűnmegelőzés éve. Emiatt például Miskolcon is péntek és szombat éjszaka fokozott ellenőrzés lesz, sőt a belvárosban hétköznap is egy-egy napon.

minap.hu

Kitüntetéseket is átadtak a rendőrségi beszámolón

2016. április 28.

Mezőkövesdi és edelényi rendőr vehetett át díjat a megyei közgyűlés elnökétől csütörtökön.

megye_rendor_beszamolo_vereckeics.jpg

Vereckei Csaba, rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány csütörtökön számolt be a megyei közgyűlés előtt a megye 2015-ös közbiztonsági, bűnügyi helyzetének alakulásáról.

megye_rendor_beszamolo.jpg

A közgyűlést Balogh János rendőr vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka is megtisztelte jelenlétével.

megye_rendor_beszamolo1.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés megköszönte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját, majd a képviselők a beszámolót 21 igen szavazattal és 6 tartózkodással elfogadták.

megye_rendor_beszamolo2.jpg

 A tájékoztatót megelőzően a megyei közgyűlés, a rendőrség napja alkalmából (április 24.) Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért díjat adományozott Ongai Péter rendőr alezredesnek, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetőjének, valamint Hevele István c. r. törzszászlósnak, az Edelényi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjának.

A díjakat a megyei közgyűlés ülésén ünnepélyes keretek között Török Dezső elnök adta át.

minap.hu

Három éves a Miskolci Önkormányzati Rendészet

2016. április 4.

Három éves lett a Miskolci Önkormányzati Rendészet. A dolgozók hétfőn állománygyűlésen ünnepelték az évfordulót. Az önkormányzati rendészet az országban egyedülálló módon, Miskolcon alakult meg elsőként.

rendeszet_unnep_160403_ja_17.jpg
A Miskolci Önkormányzati Rendészet a 30 éve létrehozott, az elmúlt évtizedekben számos átalakuláson átesett Miskolci Közterület-felügyelet utódjaként 2013. április 1-jén jött létre Miskolc város közrendjének, közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében. Miskolc önkormányzata az ország nagyvárosai közül elsőként élt a 2012. évi CXX. törvény - az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról - adta lehetőségekkel, amikor létrehozta a Miskolci Önkormányzati Rendészetet.
rendeszet_unnep_160403_ja_13.jpg
Jelenleg csaknem 160 közterület-felügyelő, rendész és mezőőr dolgozik városunkban. Megalakulásuk óta Miskolc problémás részein rendszeressé váltak a hatósági ellenőrzések, bevezették a rendőr-rendész párosokat és minden választókörzet külön közösségi rendészt kapott.
img_7940.jpg
ninap.hu

 

Az embereket néha nehéz megmenteni saját maguktól…

Interjú: Dr. Vereckei Csaba dandártábornokkal,

Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitányával

Dr. Vereckei Csaba: A fokozott közterületi jelenlét is segíti, hogy sokkal több garázdaságot sikerült felderíteni az elmúlt évben

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mindenkori vezetője nincs könnyű helyzetben, mert a megye közbiztonságának helyzete országosan is a közfigyelem fókuszában van. Dr. Vereckei Csaba dandártábornok a közelmúltban számolt be az állomány előtt a megye 2015-ös bűnüldözési és bűnmegelőzési helyzetéről. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele a sikerekről és az esetleges kudarcokról.

A részletek a képre kattintva...

Csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma

Évet értékelt a miskolci főkapitány is

Bogyay Ferenc r. ezredes hatodik éve Miskolc rendőrkapitánya.

Az évtized legjobb eredményeinek nevezte legutóbb – tavaly, évelején - a rendőrség előző évéről készült mutatókat. Ez a statisztika idén továbbjavult, kevesebb a rablás és csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is.

bogyai_ferenc_140619ml.jpg

Az értékelés részletei (statisztikai mellékletekkel) a képre kattintva!

Évet értékelt a megyei főkapitány: kevesebb bűncselekmény, eredményesebb nyomozás

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2015-ben elvégzett szakmai munkáját értékelte február 12-én, pénteken a főkapitányság vezetője.

police_evertekelo.jpg

Az egyenruhások munkáját a megyében pozitív megbecsülés övezi. Ezt támasztja alá a Belügyminisztérium által elvégzett legutóbbi önkormányzati felmérés is, amelynek ötfokozatú skáláján a megye rendőreinek munkáját – a korábbi évet is meghaladóan – 4,23-ra értékelték.

Az adatok elemzéséből kitűnik, hogy a főkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt évben több mint 12 százalékkal csökkent. A 2014-es esztendőhöz képest tovább javult a nyomozás-eredményességi mutató. A rendőrség által kiemelten kezelt bűncselekmények száma a megyében az elmúlt évben csaknem 20 százalékkal esett vissza, és emellett ezen bűncselekmények felderítési eredményessége is nőtt.

police_evertekelo2.jpg

A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számarányának alakulását tekintve elmondható, hogy ez a mutató a 2014-es esztendőhöz viszonyítva csökkent.

A megyében tovább mérséklődött a közterületen elkövetett bűncselekmények számaránya. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mind a tavalyi, mind az idei évben fokozott figyelmet fordít a települések és a külterületek közbiztonságának fenntartására. Az elmúlt évben 254 településen meghatározott időszakonként, 99 helyen naponta visszatérő ellenőrzést tartottak a rendőrjárőrök, míg 5 helységben állandó volt az egyenruhás jelenlét.

police_evertekelo3.jpg

A baleseti statisztikai adatok alapján 2015-ben – 2004. óta első alkalommal – emelkedett a személyi sérüléses közúti balesetek száma, azonban a halálos kimenetelű balesetek tekintetében sikerült csökkenést elérni.

polyce.hu
 

„Az ország számít ránk!” – évet értékeltek a megyei katasztrófavédelemnél

Többször riasztották tavaly a tűzoltókat külterületi tűzhöz, mint egy évvel korábban, de magas volt a kéménytüzek száma is, csakúgy, mint a szénmonoxid-mérgezések előfordulása – hangzott el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság csütörtöki évértékelő, feladatszabó tiszti értekezletén.

Tavaly az időjárási szélsőségek a korábbi éveknél jóval kisebb mértékben, de jelen voltak a megyében – ismertette évértékelőjében Lipták Attila tűzoltó dandártábornok. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője hozzátette ugyanakkor, az átlagosnak mondható 2015-ös év is számos fontos tanulsággal szolgált.

katasztrofavedelem_160204ml_6.jpg

fotó: Mocsári László

Ilyen volt például, hogy tűz miatt tavaly közel 400 esettel többször, összességében 2839 alkalommal riasztották a tűzoltókat – a legszembetűnőbb az erdő- és vegetációtüzek számának növekedése volt. Magas ugyanakkor a kéménytüzek száma is, és még mindig jelentős a szénmonoxid-mérgezések előfordulása.

    – Ezekben az esetekben is nagyon fontos a megelőzés! Itt egyfelől a hatósági munkára gondolok, hiszen a kéménytüzek jelentős része a megfelelő és tervszerű karbantartással, tisztítással, valamint a szükséges műszaki felülvizsgálatok elvégzésével megelőzhető – hangsúlyozta a megyei igazgató.

katasztrofavedelem_160204ml_4.jpg

Lipták Attila hozzátette, bár a szénmonoxid-mérgezések okozta halálesetek száma csökkent az utóbbi években, még mindig nagyon sokan bízzák a véletlenre és a jó szerencsére az életüket.

    – Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a jelzőeszközök hasznosságára, és kérjük, engedjék be a kéményseprőt a lakásba, hogy ki tudja takarítani a kéményt – mutatott rá.

A megelőzés mellett a megyei igazgatóság 2015-ben is kiemelt hangsúlyt fektetett a lakosság tájékoztatására, valamint a korábban még fehér foltként kezelt területek tűzvédelmére. Utóbbi eredményeként novemberben megkezdte működését a Mezőcsáti Katasztrófavédelmi Őrs is – ez már az ötödik a megyében. Büszkeségre adhat okot, hogy Az év katasztrófavédelmi őrse címet a megye első, 2013 novemberében átadott cigándi őrse kapta. Az év tisztje cím szintén a megyébe került: Kovács Sándor Attila tűzoltó százados érdemelte ki.

katasztrofavedelem_160204ml_8.jpg

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humán szolgálatvezetője, Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok méltatta a megyei igazgatóság tavalyi tevékenységét: jól összeállt a vezetés, a parancsnoki állomány, a vezetői és végrehajtói csapat révén a feladatok jól végrehajthatóak voltak 2015-ben is.

Emlékeztetett: tavaly hatályba lépett a rendvédelmi életpálya; a tavalyi év közepétől átlag 35 százalékos bérfejlesztésben részesült a hivatásos állomány, a közalkalmazotti pedig 10 százalékkal kap azóta több bért.

katasztrofavedelem_160204ml_10.jpg

    – Nyugodt és eredményes év volt 2015. a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság életében. Stabilizálódott az állomány, sikerült visszaszorítani a fluktuációt, eredményes a kommunikáció, kiválóak a társadalmi kapcsolatok és költséghatékony a gazdálkodás – szögezte le Bittmann Tibor.

„Az ország számít ránk. Legfontosabb dolgunk a katasztrófák megelőzése, de ha bekövetkezik a baj, akkor ott leszünk, és mindent megteszünk a lakosság életének és anyagi javainak védelme érdekében!” – zárta szavait a dandártábornok.

minap.hu

Terepen a miskolci seriffek

avatas-09-aj

Egy hete, október 26-án tettek esküt a miskolci körzeti rendészek. Azóta több alkalommal kellett bajba került miskolciak segítségére sietni.

Kovács László Csaba volt a vendége a Miskolc TV Miskolci Napló című közéleti műsorának. A Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője azt mondta: komoly pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálat alapján választották ki azt a 20 körzeti rendészt, akik a múlt héten megkezdték a szolgálatot Miskolc 20 választókörzetében. Azok közül választottak „seriffet”, akik egyébként is már a rendészetnél dolgoztak.

Ezen a héten kezdi el a rendészet postázni azokat a szórólapokat, amelyekről pontosan meg lehet ismerni az egyes választókörzetben dolgozó rendészt. Telefonszám is lesz a szórólapon, hogy könnyen elérhessék a miskolciak a rendészt.

korzeti_rendeszet_151027_ja_12.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Egy hét nem sok idő, de így volt már olyan eset, amikor a rendészt hívták segítségül a miskolciak. Egy alkalommal egy hölgy azt jelezte a rendésznek, hogy beletörte a bejárati ajtó zárjába kulcsát. A rendész fogta telefonját, keresett egy lakatost és kihívta. Így segített.

Egy másik alkalommal pedig egy nyitott ajtajú autót vett észre közterületen a rendész. Rendszám alapján sikerült beazonosítani a tulajdonost, aki meglepve, de hálásan konstatálta, hogy vigyáztak nyitva hagyott autójára.

ellenorzes_141106_fkcs_2.jpg

Kovács László Csaba MIÖR vezető kiemelte, hogy folyamatos a fejlesztés a rendészetnél. Legközelebb technikai eszközök, intelligens térfigyelő kamerák érkeznek, amelyekkel még inkább növelhetik a közbiztonságot a városban.

A Miskolc Televízióban erröl a város közbiztonságát szolgáló munkáról

így beszélt a MIÖR vezetője:

Pofonegyszerű trükkel lopott százmilliót a magyar mestertolvaj

Százmillió forint értékben foglaltak le ékszert és készpénzt egy ecseri férfinél, aki Debrecenbe járt betörni. De mi tévők lehetünk, ha a mi lakásunkba törnek be? Milyen biztosítás segíthet?

Muszka Zoltán, a Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondása szerint az ecseri férfit a múlt héten fogták el. A gyanú szerint először egy debreceni családi házba tört be, ahonnan aranytömböt, ékszereket, készpénzt és nyereménybetétkönyvet lopott el, majd pár héttel később egy másikból 16 millió forint készpénzt és arany ékszereket tulajdonított el.

Az eddigi adatok szerint a környéken 15 olyan betörés történt, amely az elkövető terhére róható. A tettes az esetek többségében milliós értékű zsákmánnyal távozott, összesen mintegy 50 milliót szerzett.

A házkutatásokon 100 millió forint értékű ékszert és készpénzt foglaltak le,

emiatt a rendőrség vizsgálja, hogy a férfi Debrecenen kívül is követett-e el betörést.

A férfi rendszerint a hátsó teraszajtón vagy az emeleti ablakon át jutott be az ingatlanokba. Este ment a városba, kifigyelte, melyik háznál ég a villany, hol vannak otthon. A házakban csak pár percig tartózkodott, olyan eset is volt, amikor becsukta maga után az ajtót. A férfinél a rendőrök bűncselekmény elkövetéséhez használatos szerszámokat, sarokcsiszolót, csavarhúzót, vésőt, illetve kesztyűt találtak és foglaltak le. Gyanúsított kihallgatása után V. Károlyt őrizetbe vették, és a bíróság egy hete előzetes letartóztatásba helyezte.


Mit kell tennem, ha betörtek a lakásomba?

Amennyiben hazaérkezve azt látjuk, hogy betörtek otthonunkba, akkor próbáljuk meg a helyszínt abban az állapotában hagyni, ahogyan találtuk, és egyből hívjuk fel a rendőrséget. Ne érjünk semmihez és ne mozdítsunk el semmit a helyéről - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). A rendőrséget a kiérkezésekor részletesen tájékoztassuk, mit tapasztalunk, hogy megváltoztattuk-e a helyszínt. Az is fontos információ, hogy van-e riasztórendszer vagy kamera otthonunkban.
Milyen biztosításra van szükségünk?

Az ilyen helyzetekben lakásbiztosítási szerződés lehet segítségünkre, de fontos, hogy az díjjal fedezett legyen és a kockázati kör kiterjedjen a betöréses lopásokra is.

Nagyon fontos, hogy a szerződésben szereplő ingóságok megfelelő biztosítási összeggel, valós értéken szerepeljenek a biztosítási szerződésben, ezzel ugyanis elkerülhető az alul-, illetve túlbiztosítás lehetősége - válaszolta korábban megkeresésünkre a Magyar Bzitósítók Szövetsége (MABISZ).