Nyugdíjas Versmondók Regionális Versenye

2015. május 8.

A BAZ. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége, ez évben is, a Költészet Napjához /április 11–hez, József Attila születésnapjához/ kapcsolódóan rendezte meg, a verset/prózát mondó nyugdíjasok vetélkedőit.

Fénykép galéria a képre kattintva!

A megyei vetélkedések az Észak-Magyarországi régió mindhárom megyéjében a Költészet Napja alkalmával zajlottak le, és a Borsod-, Heves-, Nógrád megyei vetélkedéseken, megmérettetéseken legjobban szereplők, május 8-án, Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár előadójában mérték össze tehetségüket, előadói készségüket. Az itt legjobban szereplők, a Budapesten megrendezésre kerülő Országos Vers-, és Prózamondó Gálán adnak majd számot tudásukról.

Mint ahogyan bevezetőjében Teszárovics Miklós, a NYÉSZ elnöke, a versenyzők és a várakozáson felül megjelent nagyszámú érdeklődő közönség előtt elmondta: Az Észak-Magyarországi Régió Vers- és Prózamondó, Regionális Versenyének, keresve sem találhattunk volna jobb-, és méltóbb helyet, mint BAZ megye egyik legreprezentatívabb helyét, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat. Megköszönte a lehetőséget a könyvtár vezetésének, Dr. Prókai Margit igazgatónőnek, és az Érdekvédelmi Szövetséggel történő együttműködésben kapcsolatot tartó Lenkeffi Ildikónak.

Ezt követően néhány gondolatban megemlékezett a 110 évvel ezelőtt, 1905. április 11. Budapesten született József Attiláról, aki a 20. századi magyar irodalom-, a magyar költészet, Ady Endrével egyetemben, egyik legkiemelkedőbb alakja volt, és aki sajnos nagyon fiatalon, mindössze 32 éves korában, tragikus körülmények között, Balatonszárszón, 1937. december 3. halt meg.
Mint ahogyan elmondta, József Attilát ehhez a régióhoz is szoros szál köti, hiszen 1933. június közepén az Írók Gazdasági Egyesülete (IGE) miskolci íróhetének Lillafüreden megrendezett gyűlésén részt vett, itt megismerkedett, Dr. Szöllősi Henrikné Marton Márta művészettörténésszel. Ez az ismertség ihlette – a világirodalom egyik legszebb szerelmes versét – az „Óda” című vers megírását.
József Attilát, a zavarba ejtően sokféle hangon megszólaló – ezért gyakran félreértett – költőt csak a halála után fedezték fel, mint költőzsenit.
Ő volt az, aki egyéni szenvedéseiből egyetemes érvényű költészetet volt képes teremteni.
Ő volt az, aki rettegett a kívülről fenyegető világőrülettől, az egyre tért nyerő ideológiától, mely a hozzá hasonló sorstársakat nem vette emberszámba.
Ő az a költő, akinek költészete forradalmat jelentett a magyar irodalom történetében. Öröksége sok évtizedre meghatározta a magyar költészet tendenciáit.
És ahogy minden igazán nagy alkotó esetében, az övében is azt látjuk, hogy száztíz évvel születése után, mennyire időszerű ma is!
Fontos odafigyelnünk minden szavára!

Ezt követően elmondta, hogy ez a megmérettetés is, egy felfelé menő, országos vers- és prózamondó verseny része.
Ehhez igazodva határozták meg a vers- és prózamondó verseny témája is.
A NYOSZ elnöksége, az elmúlt évek vers- és prózamondó találkozóinak, sokszor borús hangulatú produkciói után úgy döntött, hogy az életigenlő-, vidámabb hangvételű művek bemutatását preferálja, a vetélkedő, „Az élet napos oldalán” címe is ezt tükrözi.
A kiírók úgy gondolták, hogy elég, az egyébként is nem túl vidám mindennapok történéseit megélni! A mi generációnknak is szüksége van arra, hogy legalább ez alkalommal-, a művészet eszközeivel, az élet napos oldalán úgymond „sütkérezzünk”.
Ennek megfelelően tehát a versenyzőktől, szerzőtől függetlenül, vidámabb hangvételű szerzemények előadását kérték a szervezők.

A Regionális Versmondó Verseny Háziasszonya Ughváry Márta, népművelő-, könyvtár-, magyar szakos középiskolai tanárnő volt, a szakértő zsűri tagjai pedig: Fecske Csaba, József Attila Díjas Költő; Érsekcsanádi István, ny. Középiskolai igazgató, magyar-latin szakos tanár; és Marmoly György, a Nyugdíjasok Heves megyei elnökhelyettese voltak.
A Regionális Vers- és Prózamondó Verseny kedves meglepetéssel kezdődött, amikor is az elnök bemutatta Koós Piroskát, aki a Szép hangzású Pitypalatty völgyben, a Borsod megyei Radostyánban él, az itteni nyugdíjas klub korábbi vezetője volt. Irodalomszeretetét az is bizonyítja, hogy több száz vers szerzője, és legutóbbi verseskötete, az utóbbi napokban látott napvilágot. Ebből a kötetből ajándékozta meg a résztvevőket három-, az alkalomhoz illő rövid versének felolvasásával.
A jó hangulatú verseny valóban maradandó élményt jelentett a résztvevő közönség- és a versenyzők számára is. A zsűri magas színvonalúnak értékelte az előadott produkciókat és a tervezett hat fő helyett az alábbi hét versmondót juttatta tovább az országos gálára:

 

A 2015. május 08-án, Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban megrendezett Versenyről, az Országos Vers- és Prózamondó Gálára
továbbjutottak névsora.


BAZ. megyéből

Lövei Lászlóné, Miskolc, Baross G. Nyugdíjas Klub
Polecskó Béláné, Rudabányai Nyugdíjas Klub
Szebenyi Lajosné, Halmaj Nyugdíjas Klub


Heves megyéből

Gáspár Imre, Gyöngyöshalász
Jacsó Gáspárné, Sirok
Szőllősi Béláné, Domoszló


Nógrád megyéből

Lengyel Jánosné, Bátonyterenye

 

A befejezés is meglepetéssel szolgált: Ungvári Márta a jelenlévő zsűri elnök, Fecske Csaba, Fricska Maxi c. könyvéből, a nagy tetszést aratott „Asszony nélkül” című novelláját olvasta fel.

Fénykép galéria a képre kattintva!

Valamennyi a versenyben szereplő előadó az erre az alkalomra készült emléklapokat és a könyvtár reprezentatív ajándékát kapták, a továbbjutók pedig szereplésük jutalmául oklevél elismerésben részesültek.