Példaértékű összetartozás Fügödön

Fügöd, a Miskolchoz, kb. 40 kilométer északkeletre, a Hernád folyó völgyében fekvő, Encs város része. E terület a Rákóczi-szabadságharc idején, a felvidéki hadjáratok állandó táborhelye volt. Az 1720 körül Kassa környékéről betelepült családok jelenleg is önérzetes-, magas nemzettség tudattal élő emberek.

Fényképgaléria a képekrere kattintva!

A településen működő nyugdíjas klub, már több mint két évtizede, az időskori össze-, és együvé tartozás, a közös élmények és egymás segítésének nagyszerű példája. A klub saját maga teremtette meg működésük feltételeit, s hozta létre azt az építményt, amelyben nagy gyakorisággal szívesen találkoznak. A klub vezetője Simon Lászlóné, Marika fáradtságot nem ismerő szorgalommal szervezi, a több mint negyvenfős közösségük munkáját, programjait.

Segítőkészségét, mindenki iránti figyelmét, szervezőkészségét, s nem utolsó sorban tekintélyét és elismertségét, az ezen a településen végzett és maga mögött hagyott több évtizedes, a közösség érdekében végzett egészségügyi munkája-, empátiakészsége alapozta meg. Az emberek érdeklődése iránti figyelmét, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a nyugdíjas klub férfi tagjai közül, a legjobb érzékkel alakította meg a klub, /BAZ megyében egyelőre, férfiakból egyedül álló/ Fügödi Dalárdát. Nagyszerű partnere és segítője volt ebben Rácz László, az Aba Sámuel Szakmunkásképző Intézet igazgatója, informatika-, énekszakos tanár, akinek kiváló munkája során, a Dalárda megyei- és országos elismeréseket ért el. Többször sikeresen, nagy tetszést aratva szerepeltek a BAZ Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok nemzedéki találkozóin.

Legutóbb pedig, a Szikszón megrendezett Dalkörök Versenyén jutottak tovább, a Csillebércen, az „Újra szól a dal” címmel megrendezésre kerülő Szenior Dalköri Gálára. Mindezek felett több országos megmérettetés díjazottjai, több KI-MIT-TUD Arany minősítés elismerését nyerték el.

Azt gondolná az ember, hogy a nyugdíjas klub motorja a Dalárdal. Bizonyára fontos tényező, de a Klubvezető tevékenységén kívül, jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy a Nyugdíjas Klub minden egyes tagja önzetlen összefogással tesz a közösség érdekében.

Kiváló példáit hosszasan lehetne sorolni, de föltétlenül ide illik, az a negyedévente megrendezésre kerülő névnapi összejövetel, amit a klub – különösen azokra való figyelemmel aki, egyedül élően magukra maradtak – családias összejövetel formájában, /feledtetve a mindennapok problémáit/ szervez. 2015. június 8-án, a klub kedves- és megtisztelő meghívásának eleget téve, vett részt ilyen rendezvényen a NYÉSZ elnöke, Teszárovics Miklós, és elnökhelyettese, Pasztercsák Istvánné. Az elnök rövid köszöntőjében elismerését fejezte ki a klub példát adó- és mutató tevékenységéért, méltatta a Dalárda kiváló-, a NYÉSZ –nek is elismerést hozó teljesítményét, és nagyon röviden szólt a nyugdíjas érdekvédelem időszerű feladatairól. Az ezt követő kiváló hangulatot színesítette a Dalárda, ez úttal is színvonalat mutató műsora.