„Séta az egészséges tüdőért.” 2015. november 14.

„Séta az egészséges tüdőért.”

November 12-e a  Tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapja,

melyet a WHO hirdetett meg 2008-ban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége a Világnaphoz kötődően, 2015. november 14-én 10 órától, Tapolcán, a busz végállomásától, az Avalon (kaland) parkig és vissza, „Séta az egészséges tüdőért” programot szervezett.

A program célja, a betegség megelőzés érdekében felhívni a lakosság figyelmét a higiéniás körülmények fontosságára, valamint az egészségügyi vezetők figyelmét arra, hogy bővítsék a meglévő gyógymódokat, az új diagnosztikai és kezelési eszközöket, melyekkel hatékonyan kezelhetik ezt a főleg gyermekeket és az idősebb korosztályt sújtó betegséget.

A tüdőgyulladást a tizenkilencedik században „a halálraítéltek kapitányának” nevezték. Magyarországon a 20. században a bakteriális tüdőgyulladás, antibiotikumos kezelések hatására, és általában a védőoltások beadásával megnőtt a túlélés esélye, de még mindig ez a legzőrendszeri betegség, halálokként, az össznépesség körében 11 %-os aránnyal forduló elő.

A betegség különösen a kiskorú gyermekeket, és a több egészségügyi problémával-, és gyenge immunrendszerrel rendelkező idős embereket támadja meg. Ilyenkor ugyanis a szervezet nehezebben, sokszor egyáltalán nem tudja leküzdeni az okozó vírust, vagy baktériumot.

A jó hangulatban-, kiváló kiránduló időben lezajlott-, valamint az Avalon (kalandparki) élményekkel teli séta minden résztvevője, az egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásul almát kapott, és a részvételt is bizonyító kitűzővel lett gazdagabb.

Képgaléria a fényképekre kattintva!