Ünnepvárás együtt a Vasgyárban

Tetszetős ódon nagy vörös téglás ház, a valamikori gyári óvoda épülete. Nagy udvar, csaknem évszázados fákkal, téli álomban. Nem úgy a falakon belül! Gyalogosan, villamossal, busszal, autóval (alig férnek a "parkolóban"). Miskolc különböző részeiből idősödő és idős emberek érkeztek soktucatnyian a Vasgyári Közösségi Házba, hogy aztán a nagyterembe összezsúfolódva - de ki érezte kellemetlennek ezt? - összejöjjenek adventkor egymással.

Fotógaléria a képekre kattintva!

Nyolc nyugdíjas klub (Vasas Nyugdíjas Klub, Miskolci Cukorbetegek Egyesülete, Mozgássérültek Senior Klubja, Az életért, a rák ellen Egyesület, Szivárvány Nyugdíjas Klub, Összefogás Nyugdíjas Klub, Mosoly Országa Nyugdíjas Klub, Szépkorúak Barátság Klubja és az Avas Nyugdíjas Klub Egyesület) "második hajlékában" most az egész ház együtt "talpon van". Először a történelemben. Az előtérben és a folyosón tetszetősen elrendezve karácsonyi képeslapokkal feldíszített falak - a világháló korában -, karácsonyfa áll, a középső teremben "retro karácsonyfa" várja a közös ünneplésre érkezőket. A "télikertben" mézeskalács, beigli, különféle sütemények parádéja, ránézésre is nyálcsurgató, hogy aztán a zsűri eldöntse, mely tálak a nyerők és helyezettek. Első az Összefogás Nyugdíjas Klub versenyzője, Évike lett. Mézből készült, különböző alakokat ábrázoló színes cukormázzal leöntött süteményeivel.

Összefogás. Nemcsak az egyik klub neve, de jellemzője az egész összejövetelnek, vagy még annál is több. Összemelegedés, meghitt viszonyba kerülés egymással, olyan társakkal, akik eddig nem, vagy alig ismerték a másikat. Az "össznépi" műsor - minden közösség előjött valami az adventhez, az ünnephez kapcsolódó rövid programmal - bizonyítja mindezt leginkább. A résztvevők kezdenek összeszokni, és ha most egy hagyományteremtő rendezvényről beszélünk, akkor a későbbiek során minden bizonnyal még szorosabb egységbe forrasztja, kovácsolja össze a különböző klubok nyugdíjasait. A klubházon belül az azonos vagy hasonló társadalmi helyzetű emberek tényleg közösséggé formálódnak, és nemcsak a közös szórakozás tekintetében! Összefogódzkodnak, összefonódnak, mint nyolc inda, szorosabb érzelmi kapcsolatba kerülnek egymással. Új fogalmak, fokozatok alakulnak ki a falakon belül. Empátia, szolidaritás, tolerancia. Sikeres közös ünnepváró délután, este.

Volt rá igény? Biztos, de talán nem tűnt létfontosságú kihívásnak eddig. Pál Mónika közösségszervező gondolatában csengett össze és vált erőteljessé ez a közös "szükséglet". Ő kellett ahhoz, hogy az általa, a "kezdetektől" (3 éve van itt) nagyra értékelt és jól szolgált sok kisebb-nagyobb társaság vágyott kívánalmának eleget tegyen. Úgy ismerték meg, hogy nagyok az igényei és az által végzett minőségéhez sem férhet kétség. Magát is próbára téve, nemcsak "összeröffenni" trombitálta össze e megszámolhatatlan sokaságot, de az "összkép" szerint megtalálta azt az időszakot is, amikor a körülmények kedvező alakulását, több tényezőt össze lehet hangolni a közös szórakozáshoz, az összeszoktatáshoz. Karácsony előtt, derűs vidám lelkiállapot, várakozás kellemes érzéssel. Az azonosnak mutatkozás legfőbb kellékére lelt rá. Jó volt. Emlékezetes marad. Jövőre még inkább - reméli minden klubtag. Tartozzon akármelyik kisebb közösséghez. Alakul a nagy is.