A mozgás öröme! 2016. július 14. Miskolc, Ifjúsági Ház

Miskolcon volt a Voltaren Emulgel Forte Országos Szeniortánc Program

Fénykép album, a képekre kattintva!

Tapasztalatból tudjuk, hogy az emberek többségében zsigeri vonzódás él a zene és a tánc iránt. Sok idősebb társunk, megfeledkezve fájdalmáról, még a járókeretet is hajlandó „eldobni” ha megszólal a zene. Amerikai tudósok 21 éven keresztül vizsgálták 70 évnél idősebb emberek esetében azt, hogy melyek azok a fizikai és szellemi aktivitások, amelyek leginkább késleltetik, vagy akár meg is akadályozzák korunk rettegett betegségének – amely elsősorban az idősebb korosztályt fenyegeti – az Alzheimer-kórnak a kialakulását. Meglepő következtetésre jutottak!

    Éspedig bár a sportolás, (kerékpározás, úszás, stb.) hasznos a testnek, az agytevékenységre 0% hatással van. A rendszeres olvasás és rejtvényfejtés 30-40%-ot eredményezett, de messze a legjobb eredményt: 76%-ot a tánc hozta. Méghozzá a szeniortánc, melynek bemutatójára, a NYOSZ. és tagszervezetei által szervezett, „Voltaren Emulgel Forte Országjáró Szeniortánc Program” keretében, 2016. július 14-én, délelőtt és délután, a Miskolci Kulturális Központban (Ifjúsági Ház) került sor.

    A két rendezvényre, a BAZ. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége, Miskolc- és Miskolc környéki tagszervezeteiből mintegy 150-en jöttek el, voltunk kíváncsiak. Nem csalódtunk! Ez nem áru bemutató volt, hanem hasznos információkkal „spékelt” igazi örömtánc, megtapasztalhattuk a mozgás örömét. Valóban tudatosult bennünk, hogy az ízületi-, mozgásszervi panaszok enyhítésének egyik módja pont a rendszeres, megfelelő testmozgás lenne, de a fájdalommal élő ember a legritkább esetben mozog. Ezért első lépésként megfelelő fájdalomcsillapító krémekkel kell enyhíteni a gyulladást az ízületek és végtagok fájdalmát, majd következhet a rendszeres mozgás a további romlás megelőzése érdekében.

    Ezt a célt szolgálja a kifejezetten idősek számára kifejlesztett mozgásforma, a szeniortánc. „A szeniortánchoz nincs szükség partnerre, bárki csatlakozhat a csoportokhoz, a koreográfia pedig az idősek igényeihez lett kialakítva. A tánc tulajdonképpen kíméletes sporttevékenység, megdolgoztatja a szívet, a tüdőt, az izmokat és a „berozsdásodott” ízületeket.

    Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres tánc, segít az öregkori mozgásszervi és ízületi problémák megelőzésében és kezelésében, valamint frissen tartja az agyat és megelőzi az elbutulást.” – mondta Csirmaz Szilvia, szeniortánc-oktató, aki a terembe nagyszerű hangulatot varázsolva, vezette le a délelőtti és a délutáni programot is. Az is megtudtuk Tőle, hogy a szeniortáncban az oktató minden alkalommal új táncokat tanít. Ezek rövid és egyszerű koreográfiák, amiket a vezető lépésről lépésre elmagyaráz, majd közösen gyakorolják. Fontos a gyakorlás, hiszen nem elég az egyes figurákat és sorrendjüket megjegyezni, hanem mialatt járják az egyik tánclépést, gondolatban már előre kell tartani, hogy mi lesz a következő figura. Ez igen összetett idegi és agyi folyamatokat indukál és javítja az orientációs képességet. És, hogy ez a Németországban, Ausztriában már elterjedt módszer, nálunk is meghonosodjon, ez év szeptemberében, sor kerül a jövendő szeniortánc-oktatók első csoportjának képzésére, méghozzá Nagyatádon, a Solar Hotelban.

    Aki jó zenei hallással, jó ritmusérzékkel, érthető-, kiválóan artikuláló beszédstílussal, megfelelő türelemmel, humánummal és empátiakészséggel rendelkezik az idős emberekkel szemben, valamint elkötelezettséget érez, a szeniortánc-oktatás iránt, érdeklődhet a 06/70/223-40-70 telefonszámon, illetve a csirszil@gmail.com e-mail címen Csirmaz Szilviánál.