Cseh Károly emlékére... Szavalóverseny Szikszón

 

Nagysikerű szavalóverseny Cseh Károly emlékére
2016. november 24. Szikszó

 

„Perselybe csörrenő pénz is
lehetne ilyenkor a szó,
de csak a télbe forduló
nappal csikordul…”  
       

Cseh Károly: Téli napforduló

 


2016. november 24-én, Szikszón az Inkubátorház zsúfolásig megtelt Konferenciaterme adott otthont, /most a nyugdíjas költészetet szeretők számára/ a harmadik alkalommal, Cseh Károly tiszteletére megrendezett Emlékversenynek.

https://www.rfmlib.hu/sites/default/files/csek_karoly_kis.jpg

Cseh Károly költő, műfordító, pedagógus bár Borsodgeszten született, és utolsó évtizedeit Mezőkövesden töltötte, mégis ezer szállal kötődik Abaújhoz. 1979 és 1992 között Halmajon tanított.
Füzesséri József ötletadó és a versenynek otthont is biztosító Szikszó polgármestere, kiemelten fontosnak tartja, hogy Abaúj központjaként Szikszó városa őrizze-, és ismertesse meg, minden korosztállyal megyénk irodalmi kincseit.

E nagyszerű célkitűzéshez csatlakozott Érdekvédelmi Szövetségünk, amikor a szövetséghez tartozó nyugdíjas klubokban meghirdette, a legjobb szavalók számára a részvétel lehetőségét.
A verseny (mely egyébként Szikszó Város Önkormányzata támogatása alapján pénzdíjas volt: 25-, 20-, és 15.000 Ft.) kötelezően elmondandó verse, Cseh Károly: „Téli Napfordulón” c. verse, a szabadon választott mű pedig, bármilyen vers lehetett.

A versenyre, 11 nyugdíjas versmondó jelentkezett és az őket kísérő, néző/szurkoló közönség létszáma meghaladta a hatvan főt.

Az Emlékverseny Érdekvédelmi Szövetségünk elnöke, Teszárovics Miklós megnyitó szavaival kezdődött, aki örömét fejezte ki, hogy ennek a nemes célt szolgáló kezdeményezésnek, a Szövetség részese lehet. Köszöntő szavait követően bemutatta a zsűrit, melynek tagjai: Cseh Károly özvegye, Bódi Etelka; Ötvös Éva előadóművész, a zsűri elnöke (a költő verseinek gyakori interpretátora); és Takács Károlyné, Szikszó Város Alpolgármestere. A verseny kiváló levezető/háziasszonya Pasztercsák Istvánné, a NYÉSZ elnökhelyettese volt. A vetélkedés megkezdése előtt, Ötvös Éva művésznő, méltatta a költő munkásságát, elevenítette fel életének, s Abaújhoz való kötődésének emlékeit, majd a versmondók sorban következtek egymás után, mégpedig a levezető/háziasszony közönség iránti figyelmességének megfelelően: a kötelező verset elmondó versenyzőt követően, a következő versenyző, a szabadon választott verset mondhatta el. Az ez által, a közönség számára is változatossá vált műsor addig tartott, míg mindenki, mindkét verssel nem szerepelt.

               

Fénykép album, a képekre kattintva!

Bizony nem volt könnyű dolga a zsűrinek (és ez valóban nem a szokásos riposzt!), de végül is kialakult a végső sorrend. Első helyezett, Szebenyi Lajosné, a Halmaji Nyugdíjas Klub tagja, /szabadon választott vers: Kalász Márton: Örökség/; második, Szarka Andrásné, „Összefogás Csobádért” Nyugdíjas Klub tagja /Radnóti Miklós: II. Ecloga/; és a harmadik helyezett, Zsatkuné Bauer Judit, a Sajókeresztúri Nyugdíjas Klub /Petőfi Sándor: Arany Lacinak c. ötletesen illusztrált versével/ lett.

A versenyt követően a résztvevők, az Önkormányzat vendégeiként, hidegtálas fogadáson értékelhették/beszélték meg, a verseny tapasztalatait.