Szomszédolás

Kirándultunk Nyíregyházára

2016. június 15.

Érdekvédelmi Szövetségünk szervezésében, 2016. június 15-én, B-A-Z megyei nyugdíjasok 25 fős csoportja, nagysikerű, élményekben gazdag kiránduláson vett részt Nyíregyházán és látogatott el Sóstóra.

Fénykép album, a képekre kattintva!

Az ország hetedik legnagyobb városa csodás belvárosának bemutatását, a Nyírség Turizmusáért Egyesület titkára, Koós Gabriella szakszerű, lebilincselően érdekes idegenvezetésében ismerhettük meg. Részleteket tudhattunk meg Nyíregyháza városalapításának történetéről, és megtudhattuk, hogy oly sok viszontagságos, pusztítást és viszályt megélt év után, 1837-ben Nyíregyháza városi privilégiumot kapott, 1876-ban pedig már megyeszékhelyi ranggal büszkélkedhetett. A második világégést követően – köszönhetően az itt élő emberek szorgalmának, kitartó tehetségének – újabb fellendülés következett az 1960-as években, mely a vidéki ipartelepítéssel kezdődött. A gyors ütemben növekvő lakosság számára lakótelepek, oktatási és kulturális intézmények, utak, kereskedőházak épültek, évről évre teljesebbé vált az infrastruktúra. Ma egy pezsgő életű, hangulatos és szép város fogadja vendégeit. Parkok, terek, hatalmas zöld területek, modern és régi épületek alakítják a városképet, melynek sikerült megőriznie régi meghitt hangulatát.

A városnézést követően a „Nyíri Fészek” étteremben ebédeltünk, természetesen nyírségi töltöttkáposztát. A további programtól az ebédet követő, hirtelen jött nyári zápor sem vette el a kedvünket, kilátogattunk Sóstóra.

Sóstógyógyfürdő gyógyvizéről híres, hangulatos fürdőhely, állatkert, és következő uticélunk, a Falumúzeum, Nyíregyházától alig 6 kilométerre, a várost északról övező 320 hektáros tölgyerdő szélén, a szikes vizű Sóstó körül fekszik. 1927-től hivatalosan is gyógyfürdő. A Falumúzeum egy igazi élményt nyújtó csoda. A manapság már sehol sem látható falukép, az épületegyüttesek, a berendezések különbözősége, a szatmári-, rétközi-, beregi-, nyírségi tájegységek – itt bemutatott – parasztportái, valóban lenyűgözik az idelátogató turistákat, okot adnak a régmúlt fiatal évek felidézésére.

A csoport tagjainak egyöntetű véleménye alapján az itteni látnivalókat minél több nagyszülő kell, hogy bemutassa unokájának, és erre nyugdíjas közösségeinknek kiváló lehetőséget biztosít a Nyírség Turizmusáért Egyesület!

Az Egyesület és Koós Gabriella elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Rákóczi utca 1. sz. Telefon:06-30/629- 74-24. E-mail cím: koos.gabriella@nyiregyhaza.info.hu

Ugrás a címoldalra!