Kirándulással egybekötött „meglepi parti” Nyíregyházán

Kirándulással egybekötött „meglepi parti” Nyíregyházán
2016. szeptember 23.

Fénykép album, a képekre kattintva!

Kirándulásra, városnézésre, falumúzeum látogatásra alkalmasabb időt kívánni sem lehetett volna jobbat, mint szeptember 23-át. A BAZ. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége ugyanis ezen a napon szervezte meg – a már korábban is népszerű – a Nyírség fővárosa, Nyíregyháza nevezetességeinek megismerését célzó programját.

Most a Szövetséghez tartozó nyugdíjas klubokból, s főleg a Sajókeresztúri Őszi Napsugár Nyugdíjas Klubból verbuválódott, mintegy harmincfős lelkes társaság vett részt és érezte jól magát a Nyírség Túrizmusáért Egyesület által is szervezett kiránduláson. Az Egyesület részéről Koós Gabriella kiváló-, a város történetét bemutató és a nevezetességekhez kapcsolódó érdekes történetekkel fűszerezett idegenvezetésével ismerkedhettünk a belvárossal.

Az együvé tartozás, az összefogás-, az egymás iránti figyelmesség szép példáját mutatta be a Sajókeresztúri Nyugdíjas Klub, amikor a „Nyíri Fészek” étteremben elfogyasztott ebédet (mellesleg nagyon finom nyírségi töltöttkáposztát) követően, az ezen a napon 67. születésnapját ünneplő Zsatku Attila, /a mit sem sejtő ünnepeltnek óriási meglepetést okozva/ tortával-, énekszóval köszöntötte. A köszöntésben a házastársi szeretetet, a klubon belüli kölcsönös baráti kapcsolatokat, az összetartozás példát adó és –mutató érzését tapasztalhatta a kívülálló.

Majd Sóstó, és ott is Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, a Falumúzeum megtekintése következett, melyet 1970-ben alapítottak és a megnyitása (1979) óta eltelt idő alatt az "Év múzeuma" címet is elnyert intézmény Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leglátogatottabb múzeumává vált. Az évi 70-80 ezres látogatói létszám a terület adottságait, idegenforgalmát tekintve nem csekély eredmény! Mi is a látogatók létszámát gyarapítottuk és – nosztalgiára is okot adó – ott látottak, lenyűgöztek bennünket. Csodáltuk az elmúlt korokban élt emberek, az adott kornak megfelelő sajátságokhoz-, lehetőségekhez való alkalmazkodásának leleményeit.
 
Kiváló hangulatban, élményekkel feltöltődötten, sok hasznos információ birtokában utaztunk haza és ígértük meg egymásnak, hogy a legközelebbi közösségi összetartozást is elősegítő rendezvény, mihamarabbi megrendezésében is részt kívánunk venni.