Sétáltunk az egészségünkért 2016-ban is

Tüdőgyulladás elleni küzdelem Világnapja
Sétáltunk az egészségünk érdekében

2016. november 12.

Fénykép album, a képekre kattintva!

A tüdőgyulladást a tizenkilencedik században „a halálraítéltek kapitányának” nevezték. Magyarországon a 20. században a bakteriális tüdőgyulladás antibiotikumos kezelések hatására, és általában a védőoltások beadásával megnőtt a túlélés esélye, de még mindig az össznépesség körében 11 %-os halálokként előforduló legzőrendszeri betegség.
 
A betegség különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkező betegeket, kiskorú gyermekeket, és különösen a több egészségügyi problémával rendelkező idős embereket támad meg. Ilyenkor ugyanis a szervezet nehezebben, sokszor egyáltalán nem tudja leküzdeni az okozó vírust, vagy baktériumot.
 
Jobb tehát a bajt megelőzni, /pl. tiszta levegőn, szabadban töltendő sétával, egészséges életmóddal és mondjuk védőoltással is/, mint utólagosan a betegséget kezelni!
 
Ennek fontosságát ismerte fel a B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége, amikor csatlakozva a WHO által, 2008-ban, minden év november 12-ére meghirdetett, a Tüdőgyulladás elleni küzdelem Világnapjához, ezen a napon sétát szervezett Miskolc-Tapolcán. A Tüdőgyulladás Világnapján tartott séta, valamint az eseményhez kapcsolódó, /a Szövetség által a nyugdíjas közösségek számára szervezett/ ismeretterjesztő programok célja, felhívni az idősebb korosztály figyelmét a betegség megelőzésére, a védekezés korszerű formájára!

A viszonylag zord-, erős széllel és esővel is tarkított időjárás sem tántorította el a jelenlévő közel száz fős nyugdíjas csapatot, hogy jó kedvűen, vidám hangulatban, csodás környezetben, nagyon jó levegőn, Miskolc-Tapolcán, (igaz jobbára esernyők védelme alatt) tegyenek meg mintegy két kilométert sétálva. E séta elsődleges célja /mint ahogyan ezt a NYÉSZ elnöke Teszárovics Miklós, rövid tájékoztatójában el is mondta/ a tüdőgyulladás veszélyeire, és a megelőzés lehetőségeire /megemlítve a konjugált (Prevenar 13) védőoltás lehetőségét/ való figyelemfelhívás volt, de egyben az is, hogy a résztvevők ismerjék meg Miskolc-Tapolca új lehetőségét, az AVALON parkot.

A szervezők /a mindenkinek kijáró almán- és kitűzőn kívül/ gondoltak arra is, hogy senki számára ne legyen megerőltető a séta, azt mindenki könnyedén tudja teljesíteni. Ezért a várakozáson felül megjelent nagy létszámú nyugdíjas társaságot, DOTTO vonattal szállították az AVALON parkig. A valódi séta itt kezdődött, a park megismerésével, ezt követően pedig a gyülekezési helyre (busz végállomásra) történő visszasétálással.
 
Az Avalon Park turisztikai központ a Bükk szívében, Miskolc-Tapolcán mintegy öthektáros területen. Az Európában is egyedülálló családi, szórakoztató és élménypark a minőség, igényesség és egyediség elemeit szem előtt tartva egy csodálatos, gyönyörű természetes környezetben jött létre. A parkban mindenki, korosztálytól és nemtől függetlenül megtalálja a szórakozási lehetőséget. A 2500 négyzetméteres, szabadtéri Maya Játszópark a gyerekek paradicsoma, a HELL Kart & Event Center pedig a családok és baráti társaságok kedvence, ugyanis technikai rendszere és 35 elektromos gokartja Európában is egyedülálló színvonalat nyújt. A közelgő karácsonyt idéző hangulat valóban lenyűgözte a sétán résztvevőket.

Fénykép album, a képekre kattintva!