MEGYEI VERSMONDÓ VERSENY 2017.; Encs

Megyei Versmondó Verseny
2017. április 11.; Encs
 
Arany János emlékének szentelt szavalóverseny a Költészet Napján
 
 
Pityergő esőben szálltak le a vonatról és a VOLÁN autóbuszokról azok a lelkes, verset szerető nyugdíjasok, akik a megye nagyon sok településéről, a Költészet Napján, április 11-én, az Encs Városi Művelődési Házba, a B-A-Z. Megyei NYÉSZ által meghirdetett Versmondó Versenyre érkeztek.
 
 
Érdeklődő nyugdíjasokból valóban nem volt hiány, zsúfolásig megtöltötték a Művelődési Ház színháztermét. De nem volt hiány vendégüllátásból-, vendégszeretetből sem, erről /már hagyományosan/ a Szabó Bertalanné vezette, Encs városi „Évgyűrűk” Nyugdíjas Klub tagjai gondoskodtak. 
 
A fellépő versenyzők viszonylag nagy száma /huszonöt nyugdíjas vállalkozott a megmérettetésre/ is a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő, felmenő rendszerű versmondó verseny népszerűségét bizonyította. Ez alkalommal a téma is vonzó volt, hiszen Arany János költészetéből /születése 200. és halála 135. évfordulóján Rá emlékezve/ választhattak verset a nagyon színvonalas-, valódi művészeti élményt nyújtó szavalóverseny versenyzői.
 
 
A NYÉSZ megyei elnökének megnyitó gondolatait (mellékelve) követően, Urbánné Kléri Szilvia, Encs Város Önkormányzata Humánpolitikai szakreferense fejezte ki örömét, hogy a város biztosíthat immár nyolcadik alkalommal méltó helyet és lehetőséget, a szépirodalmat kedvelő, verset szerető- és mondó nyugdíjasok megyei vetélkedőjének. Hasonló gondolatokról- és az idősebb korosztály versmondáshoz való lelkes hozzáállásáról szóltak elismerő szavai Kércsi Tibor Kultúrház igazgatónak is. A Megyei Versmondó Verseny háziasszonya Pasztercsák Istvánné, az Érdekvédelmi Szövetség elnökhelyettese-, a szakértő zsűri tagjai pedig: Érsekcsanádi István (magyar-latin szakos középiskolai tanár, zsűri elnök); Ungvári Márta (népművelő-, könyvtár-, magyar szakos középiskolai tanár); és Széplaki Lászlóné (magyar szakos tanár) voltak.
 
 
Mintha a megyei elnök, Teszárovics Miklós bevezetőjében elhangzott gondolatának, „Arany János sokféle húrt pengetett” igazságát akarták volna igazolni a versenyben résztvevők is. A versenyzők iránti őszinte elismerés-, a nagyszerű teljesítmények előtti fejhajtás mellett a zsűri elnöke, Érsekcsanádi István tanár úr is kiemelte, hogy a mai nap Arany János verseinek sokszínű-, sok hangvételű bemutatása jól átfogta egész költői munkásságát, a balladák drámaiságától, a derűvel átszőtt humoron keresztül, a paródiáig. Talán ez a megmérettetés is bizonyította: nem véletlen Aranya János ma is ható népszerűsége, és sok vonásában gondolatainak időszerűsége.
 
  
 
A zsűri – bár eredeti megállapodás szerint hat versenyző továbbjutására kapott lehetőséget – a valóban magas színvonalú versinterpretációk okán, az alábbi hét fő, regionális (2017. május 2-án 10 órai kezdettel, Miskolc, II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár) megmérettetésre való továbbjutását döntötte el:
 
Kurovics József (Fügöd)
Péderi István (Encs)
Józsa Istvánné (Encs)
Szarka Andrásné (Csobád)
Széplaki Gizella (Encs)
Szebenyi Lajosné (Halmaj)
Szabó Lajosné (Miskolc)