Nemzedékek találkoztak Rudabányán

 
Nemzedékek találkoztak Rudabányán
 
2017.szepteember 16.

A csodálatos környezetben található, gyakorlatilag az ország egyik legrégebbi bányásztelepülése, a 2008-ban várossá nyilvánított Rudabánya adott vendégszerető otthont, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége által kezdeményezett és Rudabánya polgármesteri hivatala- és intézményei által is szervezett-előkészített „Nemzedékek Találkozója” nagyszabású kulturális seregszemlének.

Képekre kattintva galéria jelenik meg!

Az immár tizenötödik alkalommal megtartott rendezvényre, Borsod megye minden szegletéből nagyon sokan voltak kíváncsiak. Kíváncsiak és sokan színvonalas produkcióikkal szerepeltek, mutatták be tudásukat, tehetségüket. A zsúfolásig megtelt Gvadányi József Művelődési ház színháztermének közönségét, a NYÉSZ elnöke köszöntötte, köztük is megkülönböztetett tisztelettel a Nemzedékek Találkozója díszvendégét, a Kossuth-, József Attila-, Pulitzer Díjas írót, Moldova Györgyöt

Moldova György a nyugdíjasok élethelyzetéről írt, „Kegyelemkenyér” c. könyvsorozatának – közelmúltban megjelent – második kötetét dedikálta a nagyszámú érdeklődő számára. Teszárovics Miklós bevezetőjében, sikerekben gazdag esztendőket kívánva mondott köszönetet a városnak- és vezetőinek a szíves vendéglátásért, és a rendezvény fővédnökségét vállaló Török Dezső Úrnak, B.A.Z. megye közgyűlése elnökének, az anyagi támogatásért. Szobota Lajos, Rudabánya polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy létszámú közönséget (mint ahogyan mondta: „ritka az, az esemény amikor ennyien töltik meg ezt a színháztermet”) köszönthet, akik minden bizonnyal a kulturális élményeken túl, valószínű, a folyton épülő- szépülő település nevezetességeire is kíváncsiak.

   

A műsorfolyamot, melyet Rudabánya Érc- és Ásványbánya Múzeumának csinos igazgatónője-, a rendezvény háziasszonya/műsorközlője, Papp Andrea vezetett, a város óvodásai, iskolás mazsorettjei, tehetséges fiataljai és a Rudabányai Rozmaring Asszonykórusa indították. Ezt követően, Pasztercsák Lívia (NYÉSZ. elnökhelyettes, 15 év tapasztalatainak birtokában) értő-, a közönség számára nagyon élvezhető műsorszerkesztésében következett egymás után a harminchárom-, valóban sokszínű produkció: szavalatok, táncszámok és néptánccsoportok, dalok, kórusművek, dalárdák és népdalkörök, humoros jelenetek színes forgataga váltotta pergőn egymást. 

Közben óriás üstökben főtt a krumpligulyás, melyet a jelenlévők több csoportban, a mellé kapott buktákkal együtt, az ebédnél jóízűen elfogyasztottak. 

Az ebédet követően fellépők is tehetségükről adtak számot, s arról, hogy klubösszejöveteleiken nagyon sok, egymást segítő-, jó hangulatban eltöltött gyakorlás áll egy-egy fellépés mögött. 

A rendezvény végeztével minden egyes produkció erre az alkalomra- és névre szóló (Rudabánya bélyegzőjével-, címerével-, és Gvadányi József, a Művelődési Ház névadójának képével ellátott) díszes emléklapot kapott, melyet Rudabánya Polgármestere és a NYÉSZ elnöke adott át a szereplőknek.