Nyugdíjas Dalkörök B-A-Z. Megyei Találkozója 2017.

 

Nagy érdeklődés mellett, kiváló hangulatban zajlott a „Nyugdíjas Dalkörök Megyei Vetélkedője” Szikszón

2017. május 19.

Mi szép a dal, ha szárnyra kél!
Bilincse nincs, senkit se fél.
Csapongva tör a nap felé,
Repül az Úr trónja elé.
Örök, szabad, szeplőtelen,
Világa a nagy végtelen.
Oh, szép dalok! Dicső dalok!
Daloljatok! Daloljatok!

Képekre kattintva galéria nyílik!

 

A Nyugdíjas Dalkörök Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Találkozóján, Szikszón, Pósa Lajos, az elmúlt évszázad elején élt költő, dalszerző, újságíró, a magyar gyermekirodalom klasszikusa „Dal a dalról” című verse utolsó versszakának gondolataival, köszöntötte a versenyzőket és a nagyszámú közönséget Teszárovics Miklós, a B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi NYÉSZ elnöke.

 

Mint ahogyan elmondta: Szikszó város, immár hatodik alkalommal ad helyet/lehetőséget arra, hogy a megye nyugdíjasai ilyen nagy számban, élvezve a város vendégszeretetét– találkozhassanak, és töltsenek el színvonalas szórakozással egy tartalmas napot. Megköszönte a lehetőséget a befogadó városnak, a rendezvény hat évvel ez előtt egyik kezdeményezőjének, Füzesséri József Polgármester Úrnak, a helyszint biztosító Inkubátorház munkatársainak, és vezetőjének, Gál Péternek, valamint a lebonyolításában, megvalósításában sok segítséget nyújtó, „Őszirózsák Nyugdíjas Klub” tagjainak, és vezetőjének Hrebenkó Józsefnének.

 

A rendezvényt ez alkalommal is két apropó motiválta. Egyrészt, hogy megfelelő bemutatkozási/fellépési lehetőséget biztosítson a nyugdíjas klubokban működő dalkörök számára, mégpedig egy nagyszabású-, és most már hagyományossá lett megyei rendezvény keretében. Másrészt, hogy a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, ez évben is, (immár szintén hatodik alkalommal) országos nyugdíjas találkozó keretében, Csillebércen, szeptember 8-án rendezi meg, a Szenior Dalkörök Országos Fesztiválját, és a rendezvény kiváló lehetőség az Országos megmérettetésre továbbjutó legjobb 6 dalkör -szakértő zsűri által történő- kiválogatására. 

Füzesséri József köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az immár hagyományossá lett rendezvényre, minden alkalommal nagy létszámú versenyző csoport és őket kísérő közönség látogat el, a folyamatosan fejlődő Szikszóra. A Város Önkormányzata messzemenő figyelmet fordít az idősebbekre, mely egyebek mellett abban is megnyilvánul, hogy évente húszezer forintos támogatásban részesít minden idősebb városlakót. Szólt arról is, hogy szeretetet –mint ahogyan ezt a mai alkalommal a fellépő dalkörök is teszik– mások felé áradó szeretettel, sok munkával járó felkészüléssel és örömmel átadott előadásmóddal is lehet adni. 

 

A megmérettetésre, tizennégy dalkör jelentkezett versenyzőként. Az elragadtatással, érzelmi töltéssel is fűszerezett hangulatot, megalapozta a szikszói óvodások, „Pántlika Néptánc Műhely”, felnőtt tánccsoportokat is „megszégyenítő”, kiválóan előadott, csodálatos műsora. A versenyszámok – köszönhetően, a műsort szerkesztő Pasztercsák Istvánné, Líviának – a közönség számára is változatos, élvezetes, figyelmet folyamatosan ébren tartó változatossággal-, Novák József felkonferálásával, következtek egymás után: az edelényi-, a szatmári-, a sajókeresztúri-, a gömöri népdal csokroktól, a borsodi szerelmes dalokon-, a magyar nótákon-, a summás dalokon-, és katonadalokon (sőt a világháborús katonadalokon) keresztül, a lakodalmas dalokig.

Színesítette a programot, a megyei, regionális és országos megmérettetéseken is sok elismerést „begyűjtött” Szebenyi Lajosné, versmondó, Arany János „Évek, Ti még jövendő évek” című versinterpretációja. Bizony, valóban nem volt könnyű dolga a szakértő zsűrinek, melynek tagjai: Murvainé Bodnár Ildikó és Doma Istvánné, (mindketten a Miskolci Egresi Béni Zeneiskola tanárai), valamint Sebők Gyula (dalénekes) voltak. Az általuk eldöntöttek alapján, a Nyugdíjas Dalkörök Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Találkozóján nyújtott szép és kulturált előadásukkal, az alábbi dalkörök érdemelték ki a 2017. szeptember 7-8-9-én, Csillebércen megrendezésre kerülő Nyugdíjas Dalkörök Országos Találkozóján történő szereplés jogát:

• Arany Ősz Nyugdíjas Klub, Kurityán;
• Fügödi Nyugdíjas Klub;
• Kék Pántlika Dalkör, Selyeb;
• Őszi Napsugár Nyugdíjas Klub, Sajókeresztúr;
• Rezeda Népdalkör, Sajóbábony;
• Szirmai Széprózsák Hagyományőrző Népdalkör, Miskolc.