Öt éve alakult a Fügödi Férfi Dalárda

 
Gyermekkorban, elismerésre méltó felnőtt teljesítményekkel
Öt éve alakult a Fügödi Férfi Dalárda
 
2017. december 01.
2017. december 01.
 
 

Az Abaúji térség jelentős városa Encs, az Encsi járás székhelye, mely színes programmal tarkított, baráti hangulatú összejövetelen köszöntötte – mint ahogyan Szeles András, Encs város polgármestere köszöntőjében fogalmazott – a térségnek és a városnak is országos ismertséget/ elismerést szerző férfi dalárdáját. Baráti közösségek kórusai-, dalárdái jöttek el 2017. december elsején, a Városi Művelődési Központ- és Könyvtár színháztermébe, hogy köszöntsék, megünnepeljék és elismerésüket fejezzék ki a Fügödi Férfi Dalárdának, megalakulásuk ötödik évfordulóján. A Rácz László, Aba Sámuel Szakközépiskola igazgatója által vezetett Dalárda, megalakulása öt esztendeje alatt, az ország számos helyén, városában sikert, sikerre halmozott. Katonanótáikkal, a repertoárjukban szereplő különböző tájegységek népdalcsokraival, Egertől-, Csillebércig, Gyulától-, Szolnokig, Nagyatádtól-, Pécsig, Makótól-, Hódmezővásárhelyig és még külföldön Szlovákiában is nagy tetszést arattak.

Számtalan megmérettetésen és Országos versenyeken is sok elismerést-, első helyezettet és arany minősítést szereztek. Az ötödik évfordulóra szervezett ünnepségükön, a tőlük megszokott színvonalú fellépéseiket, műsorszámaikkal színesítették a vendég dalárdák, együttesek is: Az Encsi iskolások „Bubulyka” néptánccsoportja; a Csobád Muskátli Dalkör; a Szirmai Széprózsák népdalkör; Szlovákiából, a Bodollói Asszonykórus; valamint Péderi István, aki Karinthy Frigyes, Előszó című versét interpretálta művészien és Subert Vilmos, a hangulatot fokozó népdalcsokrával.

 

A jól szerkesztett műsor /melynek a közösen énekelt Felvidéki Himnusz, és a végén, a szintén közösen énekelt Magyarok Világhimnusza adott keretet/ megható pillanata volt, amikor a Dalárda minden egyes tagja, a Fügödi Férfi Dalárda időközben elhunyt tagjairól: Nagy Sándorról és Vadas Lajosról emlékeztek meg, egy szál virággal az özvegynek és egy szál virágot, a külön erre a célra odakészített vázába téve.

 

A Dalárda az Encs városához tartozó Fügöd Nyugdíjas Klubjának tagjai. Visszaemlékezve az alakulás pillanataira, az azóta eltelt idő-, sokszor önfeláldozó és anyagiakat sem kímélő időszakára, nem kis büszkeséggel köszöntötte a Dalárdát Simon Lászlóné a Fügödi Nyugdíjas Klub vezetője, majd szerény ajándékaikkal a fellépő együttesek vezetői után, a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége elnöke is.

 

Gratulálunk a kimagasló teljesítményt nyújtó Fügödi Férfi Dalárdának, és /a közelmúltban 50. születésnapját ünneplő kiváló vezetőjének/ Rácz László tanár Úrnak! Kívánunk az együttes valamennyi tagjának, jó erőt, egyészséget, további sikereket és azt, hogy még sok-sok éven át tegyék áldásos dolgukat saját javukra és valamennyiünk tetszésére!