Élményekben gazdag kirándulás a Nagykunságban

 

Élményekben gazdag kirándulás a Nagykunságban

2018. szeptember 19.

 

A felvételekre kattintva, galéria nyílik!

 

Az Összefogás Nyugdíjas Klub tagságának felkérése alapján, Érdekvédelmi Szövetségünk néhány miskolci nyugdíjas klub bevonásával, kirándulást szervezett a Nagykunság központjába, Karcagra, és ezt követően Berekfürdőre.

 

A „nyugdíjas pénztárcához” igazodó nagyon „barátságos” részvételi díjat és az ötven fő nyugdíjas számára a lehetőséget, az Összefogás Nyugdíjas Klub által, a Miskolc Városi Önkormányzat Salkaházi programja keretében nyert támogatás biztosította. Az élményekben- és ismeretek gazdagításában is bővelkedő kirándulás során megismerhettük Jász-Nagykun-Szolnok megye városának Karcagnak történetét, (október hatodikához közeledve) megemlékeztünk- és fejet hatottunk az Aradi Vértanúk Emlékműve előtt. Emlékeztünk a 21 hősi halált halt karcagi nemzetőrre és honvédre is, akik az aradi vértanúk mellett a szabadságharc során életüket áldozták és azokra is, akik a Haynaui véres tobzódás további áldozatai voltak.

A város határában megcsodáltuk Györfi Sándor szobrászművész „Nagykun Millenniumi Emlékmű” alkotását, a IV. Béla király és Kötöny kán lovas szobrait, s a két szobor között álló gránitoszlop csúcsán a Nagykunság címerállatának, a kétfarkú oroszlánnak az aranyozott szobrát. Ezt követően Szabóné Marika (aki ugyan régen elkerült a városból, de még mindig nagy hely- és várostörténeti ismerettel rendelkezik) vezetésével, a főteret – csodás szobraival és a templommal – tekintettük meg, majd ellátogattunk a Zsinagógához, s végül a Györffy István (néprajzkutató, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja) által alapított Nagykun Múzeum igazán gazdag kiállításában gyönyörködtünk.

 

Karcag városi sétánkat követően Berekfürdőn, a Banyi csárdában elköltött ebéd után a gyógyvizű strandfürdő biztosított számunkra valódi-, fárasztó sétát követő pihenést és felüdülést. Ez úttal, a nagyon kedvező időjárás is „kegyeibe fogadott bennünket” és hozzájárult, hogy az „Összefogás”, a Hejőcsabai „Gárdonyi Géza”, és a Kiwanisz nyugdíjas klub jelenlévő tagjai, igazán jól érezzék magukat.