ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VERSMONDÓ GÁLA

 
 
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VERSMONDÓ GÁLA
 
II. Rákóczi Ferenc Megyei- és Városi Könyvtár Miskolc
 
2018. május 4. Miskolc
 
Kapcsolódó kép
 
 
A Nyugdíjasok Országos Szövetsége, nyelvünk megőrzése- és irodalmunk szeretetének elmélyítése céljából, minden évben felmenő jelleggel rendezi meg a nyugdíjasok versmondó versenyét.
 
József Attila születési dátumához, április 11-éhez, a Költészet Napjához kapcsolódó megmérettetéseken, a verset mondó- és szerető nyugdíjasok megyei vetélkedője, az Észak-Magyarországi régió mindhárom megyéjében ez évben is lezajlott!
 
Az Észak-Magyarországi Régió Versmondó Versenyének, szellemiségének, méltó helyet és körülményeket biztosított, BAZ megye ebből a szempontból is legreprezentatívabb helye, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.
 
A május 4-én megtartott nemes vetélkedésen, a Borsod-, Heves-, Nógrád megyei megmérettetéseken legjobban szereplők mérték össze tehetségüket, előadói készségüket. A regionális versenyen legjobban szerepeltek, a Budapesten, szeptemberben megrendezésre kerülő Országos Versmondó Gálán adnak majd számot tudásukról.
 
 
A NYÉSZ elnöke, Teszárovics Miklós bevezetőjében, megköszönve a lehetőséget a könyvtár vezetésének, Dr. Prókai Margit igazgatónőnek, köszöntötte a szépirodalmat kedvelő közönséget és a versmondókat, külön a „csapatát” elkísérő Bujdosó Sándornét, a Heves megyei Nyugdíjas Szövetség közelmúltban leköszönt elnökét!
 
 
Megjegyezte, hogy Marikával sok éven keresztül kiváló régiós együttműködésben tettünk (és jelesül tett Ő) megyéink nyugdíjasainak hasznára. Megköszönte barátságát, s azt a fáradhatatlan munkát, amit közös ügy érdekében, a nyugdíjasokért végzett!
 
Tovább fűzve gondolatait elmondta, hogy a versmondó versenyt minden évben a Költészet Napjához kötötten, József Attila születés napjához közeli időben – Rá is emlékezve – rendezzük meg, hasonlóképen az ország más régióihoz.
 
Születése 113. évfordulóján ismét el kell mondanunk, hogy József Attila, a 20. századi magyar költészet mind máig, egyik legkiemelkedőbb alakja. Költészete forradalmat jelentett a magyar irodalom történetében. Öröksége, napjainkig meghatározza a magyar költészet tendenciáit. Ahogy minden igazán nagy alkotó esetében, az övében is azt látjuk, hogy száztizenhárom évvel születése után legalább annyira időszerű, mint saját korában. Gondolatai mintha a mának szólnának. Az elnök mindenkinek szívből ajánlja József Attila verseinek olvasását, értelmezését. Majd az Országos Versenykiíráshoz igazodóan bejelenti, hogy a Regionális Versmondó Verseny témája: „Legkedvesebb versem.”
 
 
Tehát a Versmondó legkedvesebb versét mondhatja el, mely vers lehet a magyar-, illetve a világirodalomból. Ez utóbbinál kérte megnevezni a vers fordítóját is!
 
A versmondók további feladata volt, a vers költőjének egy-két mondattal történő bemutatása. Ezt követően a verseket tolmácsoló versenyzőknek jó szereplést, az előadói termet megtöltő közönségnek pedig, felüdítő, tartalmas szórakozást kívánt, s mielőtt átadta a szót Pasztercsák Istvánnénak, Líviának, az Érdekvédelmi Szövetség elnökhelyettesének, hogy vezesse le Versmondó Versenyt, bemutatta a zsűri tagjait!
 
 
A Zsűri Elnöke: Fecske Csaba, József Attila Díjas Költő, tagjai pedig Molnár Endréné, magyar szakos tanár /Heves megyéből/ és Érsekcsanádi István, magyar/latin szakos ny. középiskolai igazgató, Miskolcról, voltak.
 
A nemes vetélkedést a közönség, a versenyzőkkel együtt érző átéléssel, néma csenddel, majd a versinterpretációk végén nagy tapssal kísérte végig. Tehette is, hiszen valóban a három megye legjobb nyugdíjas versmondói adtak ez úttal randevút itt egymásnak. Sokat hangzik el ilyen alkalmakkor, hogy a zsűrinek nem könnyű a feladata, mint ahogyan Fecske Csaba értékelésében ez most is elhangzott: „a legjobbak közül nem volt könnyű kiválogatni a még jobbakat!” A zsűri tanácskozása alatt a szervező B-A-Z. Megyei NYÉSZ. szerény vendéglátásban részesítette a megjelenteket. A versmondó végén minden fellépő (erre az alkalomra készült) Emléklapot, a következő felsorolásban szereplő továbbjutók pedig Oklevelet kaptak.
 
 

Az Észak-Magyarországi Regionális Versmondó Gáláról, a zsűri a következő hét versenyzőt juttatta tovább, a Budapesten, szeptemberben megrendezésre kerülő Országos Versmondó Versenyre:

  • Péderi István, BAZ. megye;
  • Szabó Lajosné, BAZ. megye;
  • Szarka Andrásné, BAZ. megye;
  • Gáspár Imre, Heves megye;
  • Sándor Lászlóné, Heves megye;
  • Szőllősi Béláné, Heves megye;
  • Rengőné Baranyi Ilona, Nógrád megye.