NYOSZ tisztújító közgyűlés - Budapest

 

NYOSZ  tisztújító közgyűlés
2018. november 14.

2018. november 14-én, Budapesten, a NYOSZ székházban (nagyon sok meghívott jelenlétében), a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) tisztújító Küldöttgyűlést tartott. 

A Küldöttgyűlésen Érdekvédelmi Szövetségünket (a korábbi években NYOSZ Országos Tanácstagnak megválasztottak) Pasztercsák Istvánné és Teszárovics Miklós képviselte. A Küldöttgyűlés, Némethné Jankovics Györgyi NYOSZ elnök előterjesztésében megvitatta az előző tisztújítás óta eltelt időszakról szóló beszámolót és megválasztotta a NYOSZ tisztségviselőit. 

A beszámoló feletti vitában Teszárovics Miklós, érdekvédelmi szövetségünk (NYÉSZ), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök elsőként kapott szót.

 
Az elhangzott beszámoló nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy milyen rendezvényei vannak/voltak a Nyugdíjasok Országos Szövetségének. Természetesen ideig-óráig tartó hangulatjavító rendezvényeket szervezni szükséges és kell is, de azon kívül, hogy a nyugdíjasokat érintő gondokról, bajokról, problémákról rövid időre eltereljük a figyelmet, nem sokat érünk el! 
 
Ettől még továbbra is rettentően igazságtalan az inflációkövető nyugdíjemelés, rohamosan szegényedik a nyugdíjas társadalom, egyre több a mélyszegénységben élő nyugdíjas, sokan a télen meg fognak fagyni (az elmúlt télen közel 200-an), a nyugdíjas ellátórendszerek mennyisége és állapota elborzasztó, még mindig sokan élnek? (vegetálnak) minimál nyugdíjból, holott az elmúlt nyolc évben majdnem 380 milliárd forinttal több pénz lett az államkasszába beszedve, mint kifizetve.
 
Sok nyugdíjasnak a nyugdíja még a 81.405 forintot, a létminimumhoz szükséges pénzt sem éri el. Szükség lenne egy nyugdíj-felzárkóztatási korrekciós programra. Olyanra, melyet az ezt megelőző kormányzat elkezdett, de a gazdasági válság miatt nem fejeződött be, a jelenlegi kormányzat viszont jegelte.
 
Lehetne sorolni még problémákat: pl. azt, hogy a kormány, nyugdíjemeléseknél a maginflációval-, és nem a nyugdíjas kosárral számol. A nyugdíjas pedig (pláne az alacsony nyugdíjjal rendelkező) élelmiszerre, lakhatási kiadásokra és gyógyszerre költi kevéske pénzét, és nem az alig vagy egyáltalán nem dráguló, tartós fogyasztási cikkekre.
 
Az idén a nyugdíjak kisebb mértékben nőnek, mint amennyi az infláció lesz: a drágulás, szeptemberben már 3,6% volt, és az év végén nem lesz nyugdíjkorrekció. 
 
Jövőre pedig még cudarabb lesz a helyzet, hiszen a költségvetés 2,7%-os éves inflációval (következésképen nyugdíjemeléssel) számol, figyelmen kívül hagyva a MNB 3,3%-os, vagy az egyes elemzők 3,5%-os prognózisát.
 
De véleményem szerint roppant igazságtalan a GDP növekményből származó jelenlegi nyugdíjprémium rendszere is. 
 
- mert a nyugdíjprémium rendszerének törvénybe iktatása évében érvényes nyugdíjátlaggal (azaz 80.000 forinttal) számol, s ma a nyugdíjátlag ettől jóval magasabb (a kormány szerint 135 ezer Ft, de ha a 118.535 Ft-os KSH adatot veszem figyelembe, akkor is). 
- a termelésből keletkezett pluszból, a nyugdíjasokat csupán a növekmény 2%-a illeti meg (33 milliárd Ft.). Ez a GDP arányos évente 10%-os nyugdíj-kifizetésektől jóval kevesebb. 
- És végül, mert: gyakorlatilag a magyar társadalom közel egynegyedét (2.206.000) kitevő nyugdíjas tömeg, a termelési növekedésből csupán 2%-al részesedik.
 
És ami talán a legfájóbb, hogy nem épül bele a nyugdíjba!
 
A felvételen Teszárovics Miklós és  Némethné Jankovics Györgyi 
 
Tudnám sorolni, hogy mi mindennel nem foglalkozott még a NYOSZ, pedig ez lenne az elsődleges feladata. 
 
Talán még annak felismeréséig sem jutottunk el, hogy a jelenlegi társadalmi rendszerben a nyugdíjasoknak – csak úgy, mint a bérből és fizetésből élőknek – csak annyi joguk van, amennyit ki tudnak harcolni maguknak. 
 
Lehet azt mondani, hogy a kormány nem kezel partnerként bennünket, lehet keresni kegyeiket, és beletörődni a jelenlegi helyzetbe!
 
De ez nem vezet jóra! Erősen (már most!) erodálódik a szervezet, s ha így haladunk el is olvad! Hiszen nem a táncikálások, meg a különböző hangulatjavító programok a szervező erő, hanem az élethelyzet és életminőség javítása érdekében tett határozott, egyre nagyobb gyakorisággal és hangosabban, a problémákra azonnal reagáló kiállások, megjelenések. Ide nem marketing szemlélet, pláne nem zavaros program meghirdetés: Tanítani – teremteni - támogatni /ami a Generáció múlt havi számában megjelent/ hanem határozottabb érdekvédelem, és egy élet munkája árán szerzett jogaink, érdekeink keményebb-, hangosabb artikulálása. Ha ezt tapasztalja a nyugdíjas, értelmét látja, hogy tagjaink sorát gyarapítsa!
 
Ami a Generációnk újsággal kapcsolatos szándékot illeti: Szinte biztos vagyok benne, hogy része a kormány média felvásárlási szándékának. Ma már a médiumok 90%-a a kormány kezében van, de a nyugdíjasok nagy részét /talán élettapasztalataik okán is/ még nem teljesen fertőzte meg a kormánypropaganda. Az újság átjátszása, az eddig is ,,lájtos" kritikai megnyilvánulások teljes szilenciumát és a nyugdíjasokat butító kormánypropaganda erősödését jelentheti!
 
 
 
 
 
A 2018. november 14-i küldöttgyűlésen 4 évre megválasztott új Elnökség tagjai:

Elnök:
Némethné Jankovics Györgyi

 

Alelnökök:
Szrenka Pálné
Román Demeterné
Müller János
Demeter Ferenc

 

Tagok:
Véghné Reményi Mária
Horváth Istvánné
Cser János
Szendrődi György

 

A 2018. november 14-i küldöttgyűlésen 4 évre megválasztott új Felügyelő Bizottság tagjai:

Zadravecz Margit
Rajosné Bujnyik Éva
Dr. Palotai Ferencné