Péderi István igazi lírai délutánt szerzett a közönségnek május utolsó napján

 
 
A versek ,,szerelmesei' adtak egymásnak randevút
a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban

Péderi István igazi lírai délutánt szerzett a közönségnek

2018. május 31.

A képekre kattintva fotógaléria nyílik!

 

Sokan már régóta vágytak egy olyan egy órára, amikor a számtalan szavalóversenyt - nem is eredménytelenül - megjárt versszerető tagtársunk, önállóan állhat a közönség elé. Némi szervezést követően érte el a Nyugdíjasok Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolci Városi Érdekvédelmi Szövetségének elnöksége, hogy az irodalom, a költészet egyik fellegvárában, a II. Rákóczi Ferenc Megyei- és Városi Könyvtárban valóra váljon ez az akarat és elképzelés.

Mielőtt elhangzottak volna a nem mindennapi költemények, Teszárovics Miklós, a szövetség elnöke méltatta Péderi István tevékenységét:

Személyes kötődés kapcsán tisztelt meg irodalmi délutánunk előadója, hogy én itt és most, – előadása előtt mondjak bevezetőt, – bemutassam Őt.

Hogy kiváló vers interpretátor, azt a jelenlévők közül nagyon sokan jól tudják! Azt viszont talán kevesen, hogy Péderi Istvánnal, pont egy fél évszázada hozott össze jó sorsunk, a KISZ 5 hónapos, központi iskoláján, Budapesten.

Azóta ismerjük egymást, s ebből a barátságból, profitáltam is néhány évet, hiszen Pista, a Megyei Nyugdíjas Érdekvédelmi Szövetségben /valamennyink érdekében/ elnökségi tagként segítette munkánkat.

 

Ahogyan Ő fogalmaz: Szereti szűkebb pátriáját, Abaújt.

Azt mondja: mindig is encsinek tartotta és tartja magát, és bár élete során több alkalom adódott volna, hogy megváljon Abaújtól, de valami mindig visszatartotta, visszahúzta.

Egészen az utóbbi ideig, amikor is a szeretett feleség több évvel ezelőtti elvesztése után, újfent a megérdemelt boldogságra talált, – de most már Borsodban, Miskolcon, helyesebben, Diósgyőrben.

*Közösségi emberként, mindig is a közösségnek élt.

Ezt hozta a szülői házból, hiszen 11 gyermekes népes családba született, tízedikként, az ikerpárjával.

A közösség iránti elkötelezettség eddigi életpályáját végigkísérte: dolgozott az encsi Járási Művelődési Otthonban, volt függetlenített KISZ bizottság titkár, MSZMP járási-, majd városi munkatárs, és ahogyan egyre feljebb ment a ranglétrán, iskolai végzettségei is úgy gyarapodtak.

·   Elvégezte a Ho Si Minh Tanárképző Főiskola népművelés-pedagógia szakát, később az Eszterházy Károlyról elnevezett Tanárképző Főiskola magyar nyelv és irodalom szakát.

·      Tanított általános iskolában és az Encsi Szakmunkásképző-, később Aba Sámuel nevet viselő középiskolában.

Érthető Nála a vers szeretete, amely végigkísérte egész eddigi életét, (s ahogyan Ő fogalmaz), „a versmondás pedig keretbe foglalta azt.”

*Már általános iskolában is fellépett különböző ünnepségeken és versenyeken, és ez folytatódott a gimnázium évei alatt, majd az Encsi Járási Művelődési Otthonban töltött munkásévek során is.

Nekem nagyon tetszik egyik, példát adó- és mutató /szavai szerint/ „Örök emléke, hogy amikor a novajidrányi iskolában dolgozott, és a ballagási ünnepségen kiállt és elszavalta Arany János: „Domokos napra” című versét, mennyire csodálkozott mindenki, hogy „egy tanár szaval?!”

 

*Nyugdíjas éveit is a szavalás tölti ki.

Ott van az ország legjobb versmondói között, szinte minden versenyről elhozza a legkiválóbbaknak járó díjakat.

Nyugdíjba vonulása után az encsi Évgyűrűk Nyugdíjas Klub tagjaként, a lehető legtöbb megmérettetésen részt vesz.

·     A Nyugdíjasok Országos Szövetsége által meghirdetett Költészeti Szemlén három egymást követő évben elnyerte az „Év versmondója” címet.

·      A Hontravel Kft. által szervezett nyugdíjas Ki-mit- tud? Országos döntőjében, – négy egymást követő évben, – Kiemelt Arany minősítést, és három ízben a legjobb egyéni versenyzőnek járó vándorserleget is elnyerte, – ami így végül örökre nála maradhatott.

És ami jellemző önzetlenségére, (ahogy Ő fogalmaz): „De azért felajánlottam, hogy vásárolok egy újat, és a következő versenyen én adom majd át a győztesnek.”

 

Hosszasan lehetne sorolni még a megmérettetéseken szerzett versmondó sikerei sorát: *a József Attila Versmondó Verseny tatabányai döntőjét, *a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Versmondó Versenyt, *a Váci Versfesztivált, *a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, Költészet Napja alkalmával indított- és Országos Versmondófesztivállal végződő sikersorozatot.

*Fellépett Kassán, a szlovákiai Kazinczy Társaság rendezvényén, *Budapesten a Syma Csarnokban rendezett Nyugdíjas Expón, *a Fővárosi Vöröskereszt összejövetelén, *a miskolci Vörösmarty Művelődési Ház versenyén, *és természetesen rendszeresen, a BAZ Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett rendezvényeken is, pl. a Nemzedékek Találkozóján.

Vers iránti szeretetének elkötelezettségének ékes bizonyítéka az is, hogy tagja a Magyar Versmondók Egyesületének és az Északkelet Magyarországi Regionális Versmondó Egyesületnek.

 

Kedves Közönség!

 

Szavaim hitelessége okán tisztelettel átadom a pódiumot és a szót, Péderi Istvánnak.