Az Országos Nyugdíjas Parlament
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Küldöttértekezlete

 
 
Az Országos Nyugdíjas Parlament
B-A-Z. Megyei Küldöttértekezlete
Miskolci Városháza
 
2019. november 14.
 
 
 
A B-A-Z. megyei nyugdíjasok, az Országos Nyugdíjas Parlamentre való felkészülés jegyében, mintegy kétszáz fő részvételével Miskolcon, a Városháza Dísztermében, 2019. november 14-én, küldöttértekezletet tartottak. A küldöttértekezlet témája, a legutóbbi ONYP óta eltelt időszak nyugdíjasok helyzetével, életminőségével kapcsolatos események megvitatása. Lukács Pete Mária, az ONYP megyei elnöke bevezető gondolatait követően, Veres Pál, Miskolc MJ. Város újonnan megválasztott polgármestere köszöntötte a küldöttgyűlés résztvevőit. Köszöntőjében arról beszélt, hogy „Önök az életüknek olyan szakaszában vannak, ahol munkajogilag nyugdíjasok, de valójában igen aktívak. Azt gondolom a társadalomnak egy nagyon nagy adóssága, hogy önökkel nem megfelelő módon gazdálkodik és bánik. Valószínűleg szó lesz ma a nyugdíjakról, a nyugdíjak értékállóságáról, de még fontosabbnak gondolom, hogy azokkal a tapasztalatokkal, amikkel önök rendelkeznek, élnünk kellene, és hasznosítani a társadalom szempontjából is. Szeretnénk önöket még aktívabban bevonni a város életébe, a város döntéseibe. Kérjük a tanácsaikat, véleményüket, még ha kritikusak is. Egy kritikus megjegyzés gyakran hasznosabb, mint egy támogató, de nem őszinte vélemény – fogalmazott a polgármester. ,,Fontos számunkra, hogy jól érezzék magukat önök, gyermekeik és unokáik is a városban”.
 
Karácsony Mihály az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke, a Nyugdíjas Parlament legfőbb céljának azt tartja, hogy a nyugdíjasok hangját meghallják a nagy politikában is. Elmondta, hogy az országos találkozón az alábbi téma köré csoportosulnak a tárgyalások. Először is vitassuk meg, hogy mit tehetnek az önkormányzatok az idősek érdekében. Össze szeretnénk szedni azokat a jó ötleteket, amelyek az idősek érdekében helyben, a településeken el lehet végezni  - mondta a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. Emellett egyeztetések várhatók a problématérkép aktualizálásáról, és a költségvetési módosítási javaslatokról is.
 
 
 
Varjú László, a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy ha Magyarországnak megvannak a lehetőségei, akkor a fontos és megoldandó dolgok között lehetőséget kell teremteni arra, hogy a nyugdíjasaink méltó körülmények között tudjanak élni. A Megyei Nyugdíjas Parlament fő napirendi pontjának előadója Lukács András volt, (Előadását ide kattintva olvashatja!) majd Teszárovics Miklós tartott korreferátumot (Előadását ide kattintva olvashatja!)
 
Az ezt követő hozzászólások, gyakorlatilag alátámasztották az előadásokban elhangzottakat, és érdekeink védelmében, határozottabb kiállást sürgettek. A küldöttértekezlet ezt követően „Állásfoglalásban” (Ide kattintva olvashatja!) rögzítette a legsürgetőbb megoldásra váró feladatokat, melyet a december 4-én összeülő, Országos Nyugdíjas Parlament elé terjeszt. Az ONYP, ekkor már a megyei találkozókon felmerült kérdéseket tárgyalja meg.
 
A zárszóban elhangzottakból, a küldöttgyűlés résztvevői roppant szomorúan vették tudomásul, hogy – bár erre az alkalomra valamennyi egyéni körzet országgyűlési képviselője meghívást kapott – a kormányzó párt képviselői nem éltek a lehetőséggel.