Forró, de élményekben gazdag napokat töltöttünk Hajdúnánáson!

 
Az önfeledt pihenés napjai Hajdúnánáson
6 turnusban
2019. július 29. - augusztus 16.
 
 
Fürdésre, kikapcsolódásra, pihenésre, szórakozásra, a környezet megismerésére és ismeretek bővítésére is kiváló lehetőség kínálkozott annak a közel háromszáz nyugdíjasnak, akik részt vettek az Érdekvédelmi Szövetség által (a nyugdíjas pénztárcával kompatibilis áron) szervezett Hajdúnánási üdülésen. Szövetségünk, /a Hajdúnánási Bányászüdülővel kötött együttműködés alapján/ ez évben immár ötödik alkalommal szervezte meg, az egyre népszerűbb rekreációs programját, illetve a szervezethez tatozó nyugdíjasklubvezetők, Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Képviselőtestület Elnöke által támogatott továbbképzését. A huszadik század kényelmi bányászlehetőségeihez igazodó szálláslehetőségek (két ágyas, mellékhelyiséggel ellátott szobák, a tágas közösségi terem és étterem), valamint a közvetlen szomszédságában lévő gyógyfürdő, a maga 14 hektáros területével, csendes, árnyas parkosított zöld területeivel, kedvenc helye a pihenésre, gyógyulásra vágyó nyugdíjasoknak. A feszített víztükrű úszómedence, tanmedencék csúszdákkal és gyógymedencékkel (1019 m mélyről feltörő 67°C fokos termálvizet 1989-ben nyilvánították gyógyvízzé) nyújtanak felfrissülést vagy éppen élmény teli perceket az évről-évre egyre nagyobb létszámmal jelentkező nyugdíjasainknak.
 
Orvosi rendelvénnyel sokan veszik igénybe a nagy sókoncentrációjú nátrium-kloridos, jódos-brómos ásványvíz jótékony hatását, mely elsősorban ízületi, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.
 
Programokban is bővelkedő volt a négynapos üdülés, hiszen kisvonatos városnézés, minden este táncos-, vagy zenekíséretes (a zenét Varga Lajos szolgáltatta) énekléssel egybekötött, jó hangulatú összejövetelen múlatták az időt a résztvevők. Voltak, akik a fürdést követően /mert erre is volt lehetőség/ internetet (vagy éppen az okos telefonjaikat) böngészve kapcsolódtak ki. Mások ismerkedtek a város nevezetességeivel, templomokat, múzeumot látogattak. És megismerkedni, látnivaló volt bőven, hiszen a Bocskai mozgalma nyomán, a mintegy 1800-2000 letelepült hajdú , nemesi szabadságjogok birtokába került a mezővárosba. A lakosság a törökök elől többször menekülni kényszerült és sokat szenvedett a kuruc háborúk idején is, de az 1848–49-es szabadságharc idején a hajdúk két népfelkelő századát egyedül Nánás szolgáltatta.
 
 
Erről emlékeztek meg 2019. augusztus 2-4. között a városban megrendezett VI. Hajdúk Világtalálkozóján. Ekkor a résztvevők időben visszautazhatnak néhány évszázadot. A korhű viseletbe öltözött császári és hajdú katonák mellett a fegyverek is megjelentek, nem véletlenül, ugyanis az érdeklődők igazi csatákat láthattak. Sokan voltak kíváncsiak a sztárfellépőkre, köztük is jelesül a Csík Zenekarra.
 
A napi háromszoros bőséges (ahogy többen elnevezték „bányászkaja”) étkezés is, szinte valamennyi résztvevő megelégedésére szolgált. Sokan már a jövő évi részvételi igényüket jelentették be. A szervezők így is köszöntek el valamennyi csoporttól: „Jövőre Veletek Ugyanitt!”