Megtartottuk nyári tagszervezet-vezetői értekezletünket

 
 
TAGSZERVEZET-VEZETŐI ÉRTEKEZLET
 
2019. július 26.
 
 
Napirend:
 
1. Élősködő-e a nyugdíjas társadalom? A nyugdíjprémium és az inflációkövető nyugdíjemelés mögötti sandaságok.
Előadó: NYÉSZ elnök
 
2. Tájékoztató a legutóbb megtartott tagszervezet-vezetői értekezlet óta végzett munkáról, és az előttünk álló feladatokról.
Előadó: NYÉSZ elnök
 
3. Különfélék, egyebek, tudnivalók.
Előadó: NYÉSZ elnök
 
 
1./ Élősködő-e a nyugdíjas társadalom? A nyugdíjprémium és az inflációkövető nyugdíjemelés mögötti sandaságok. (Az előadás anyagát lásd „Az Országos Nyugdíjas Parlament megyei küldötteinek 2019. június 14. tanácskozása” cím alatt! /Ide kattintva letölthető!/)
 
2./ A végzett munka.
 
Május 9-10-11. Ózd, Országos Szenior Sportvetélkedő. A  nyolc sportágban rendezett verseny-sorozat csütörtökön, az első „fecskék” – a Szombathelyi Aranykorúak Nyugdíjas Egyesülete fogadása után – lövészettel kezdődött. A viszontlátás örömét fokozta, hogy szép számmal képviseltették magukat az ózdiak is, jó hangulatú verseny résztvevői lehettünk.
 
Május 17. 10 órai kezdettel, Dalkörök Versenye, Szikszó, Inkubátorház.
o A rendezvény Pasztercsák Istvánné bevezetője után műsorvezető, Mészáros Ágnes. Köszöntők: Füzesséri József polgármester, Mező István Szikszói Önkormányzat Oktatási, Kulturális és Sportbizottsága vezetője, pedagógus karikatúrista.
o A műsorban felléptek: A Szikszói óvodások, Lukács Pete Mária, Szarka Andrásné és Széplaki Gizella versmondó, és szenzációs énektudásával, hangjával Kovács Gábor.
o A zsűri, az “Újra Szól a Dal” 2019. szeptember 3-án, Balatonalmádi Hunguest Hotelben megrendezésre kerülő Szenior Dalkörök VII. Országos Fesztiváljára az alábbi dalköröket juttatta tovább:
Fügödi Férfi Dalárda Fügöd: I. Világháborús katonadalok,
Kék Pántlika Dalkör Selyeb Rimóci népdalok,
Levendula Népdalkör Bánhorváti: Őrkői népdalcsokor,
Rozmaring Asszonykórus Rudabánya népdalcsokor,
Sajóecsegi Boróka Dalkör Sajóecseg: Edelényi dalcsokor, hegedű, harmonika, nagybőgő kísérettel,
Városi Vadvirágok Daloskör Miskolc: Népdalfeldolgozás Kodály Z. Székelyfonó c. daljátékából részlet.
o Szikszó Várossá nyilvánításának 30. évfordulóját ünneplő évben, meghívta a megye nyugdíjasait a városban, szeptember 7-én, megrendezésre kerülő Nemzedékek Találkozójára.
 
Június 1-én, kirándulás Ady városába, Nagyváradra, idegenvezetővel. 50 fő vett rajta részt. A huszadik század egyik legnagyobb költője, Ady Endre emléke előtt, (halála centenáriumának évében, e kirándulással, a város nevezetességeinek megtekintésével) kívánunk adózni. Részvételi díj: 3.900 Ft.
 
Június 08. (szombat) Bükki túra: Miskolc-Tapolca (Sziklakápolna, Görömböly Grál pincelátogatás) Molnár József szervezésében mintegy félszáz nyugdíjas részvételével. Bükki túra „Lépj, a láb mindig kéznél van!” elnevezéssel. A túra nemcsak a fizikális erőnlét fenntartását, hanem közvetlen környezetünk szépségeinek és helytörténeti érdekességeinek megismerését is szolgálta. Megtekintettük a Szikla Kápolnát (Sedon László plébános), majd Gyarmati László vezetésével mentünk a Grál pincéhez, ahol Ducsai Attila pinceszobrász remekét néztük meg.
A pincelátogatást követően szalonnasütés volt. 
 
Június 13. Megbeszélés az Északkelet – magyarországi Regionális Versmondó Egyesület vezetőivel: Káelné Kovács Rita egyesületi elnök, Dr. Jacsó Pál e.h. és Péderi István. A megmérettetés meghívásos alapon történik, öt megye (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar) nyugdíjas versmondóinak, a megyei versenyükön továbbjutottak számára hirdetjük meg az ADY
ENDRE REGIONÁLIS ÉSZAKKELET – MAGYARORSZÁGI VERSMONDÓ VERSENYÉT. A versenyre 2019. november 23-án, Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban kerül sor. Az érdeklődők /előzetes jelentkezés alapján/, a rendezvényen részt vehetnek!
 
Június 14-én, majd június 28-án: Országos Nyugdíjas Parlament megyei küldöttei részvételével értekezlet. Június 14-én, a Vörösmarty Műv. Házban, tartott előadást a NYÉSZ elnöke, „Élősködő-e a nyugdíjas társadalom? A nyugdíjprémium és az ez évi, inflációkövető nyugdíjemelés mögötti sandaságok.” címmel. Június 28-án
Karácsony Mihály ONYP elnök tartott előadást, Időszerű nyugdíjas politikai kérdésekről.
 
 A júniusban keddenkénti ügyeletet, nem sikerült betartani, végig nyitva volt irodánk, mert egyrészt folyamatosan kerestek bennünket különböző problémákkal, másrészt a Hajdúnánási és a Szovátai üdüléseket, valamint a Nemzedékek Találkozója előkészületeit és a klb-ző irodai teendőket (iroda használat szerződés módosítás, banki teendők, önkormányzati pályázat, stb.) is végezni kellett. (Le a kalappal Katika és Lívia előtt!)
 
o Július 4-én a Gárdonyi Géza Nyugdíjas Klub, melyen részt vett a NYÉSZ elnöke;
o július 20-án a Csobádi Nyugdíjas Klub. A NYÉSZ -t Laboda Gizella, FEB tag és Lövei Lászlóné, Iluka NYÉSZ elnökségi tag képviselte.
o GRATULÁLUNK, A SZÜLETÉSNAPJUKAT ÜNNEPLŐ KUBOKNAK!
 Augusztus 09-ig AZ IRODA MŰKÖDÉSE SZÜNETEL?
 
 
 
3./ Különfélék, egyebek
 
o A tagszervezetvezetői invitáló meghívókkal együtt kimentek, a Nemzedékek Találkozója jelentkezési lapjai is. (A nevezési lap ide kattintva letölthető!) A jelentkezési lapokat kitöltve (a szervezett utaztatások miatt az utazó létszámát, és az ebédet kérők létszámát is feltüntetve!) legkésőbb, a következő, augusztus 30-án megtartandó tagszervezetvezetői értekezleten, /a részvételi- és étkezési díjak befizetésével/ kérjük vissza!
 
o Néhány hasznos információ.
 Hajdúnánás (július 29-től, augusztus 13-ig) a VOLÁN vezetőivel történt megállapodás értelmében, külön, rásegítő járatot indít a Közlekedési Vállalat. A rásegítő járatra csak az általunk szervezettüdülőcsoportok tagjai szállhatnak fel! A rásegítő járat minden turnus kezdő napján, (július 29-én, augusztus 1-én, 4-én, 7-én, 10-én) reggel 7 óra ’5 perckor indul Miskolcról, a VOLÁN pályaudvarról! Érdeklődni kell a tudakozóban, hogy melyik kocsiállásról indul a busz!
(Megjegyzés: a visszautazás is hasonlóan szervezetten történik!)
 
 Szovátára jelentkezéseket lezártuk (csak ha visszamondja valaki, férhet be a csoportba!)
 
 Autóbusz kirándulást tervezünk, szeptember 21-én Aggtelekre (Bekerülési költség, mely tartalmazza az utazást, barlang belépőt, és az ebédet = 4.500 Ft. Megnéznénk Szinpetriben, a világ legnagyobb könyvét, a nyomdamúzeumot, de ez nincs benne az előre befizetendő összegben!) Részvételi lehetőség a jelentkezés (Miskolc, Kazinczy u. 3. irodánkban sorrendjében!