Megyei versmondó verseny a magyar költészet napján

 
Ebben az évben is megrendeztük
a megyei versmondó versenyt a magyar költészet napján

 
Encs, 2019. április 11.
 
 
 
A NYÉSZ, immár kilencedik alkalommal a megszokott helyen, Encsen szervezte meg a magyar költészet napját. József Attila születésnapján, április 11-én, a költőre is emlékezve ünnepeltünk.
 
Teszárovics Miklós, a NYÉSZ elnöke bevezetőjében szólt arról, hogy a város mindig is méltó körülményeket biztosított a szépirodalmat kedvelő, verset mondó nyugdíjasok megyei vetélkedőjének. A város vendégszeretetét és az alkalomhoz méltó lehetőséget is megköszönve, név szerint köszöntötte:
 
Molnárné Juhász Éva Úrhölgyet, Encs Város Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Bizottsága elnökét! Kérte az elnök asszonyt, hogy tolmácsolja a Város vezetésének, a jelenlévők köszönetét, nagyrabecsülését a lehetőségért! Megköszönte a segítőkész támogatást, a vendéglátó Művelődési Ház Igazgatójának: Kércsi Tibor Úrnak, és természetesen az Encs város, Molnár Katalin vezette, „Évgyűrűk” Nyugdíjas Klub valamennyi tagjának, /akik mint már annyiszor/, most is vendégszerető gondosjodással, (kávéval, pogácsával, lilahagymás zsíros kenyérrel) fogadták a jelenlévőket.                        
 
A József Attilát méltató szavak után, elhangzott, hogy a XX. századi magyar költészet, egyik legkiemelkedőbb alakja mellett, ma, a magyar irodalom egy másik költőóriására, a 100 évvel ezelőtt elhunyt, Ady Endrére emlékezünk. Ady nem csupán költőként, hanem újságíróként is a legnagyobbak közé tartozik. Újságcikkei ma is aktuálisak maradtak. Ady, világ életében vérbeli újságíró volt. Szerb Antal írja Róla, „előbb volt jó újságíró, mint jó költő, és mindvégig megőrizte újságíró természetét”. Ugyanakkor személye – szintén Szerb Antal szavaival – már életében „két ellenséges táborra osztotta az embereket (…), jelentősége messze elhagyta az irodalom határait, és a pro vagy kontra Ady-állásfoglalás politikai és világnézeti felfogások elkeseredett szembenállását váltotta ki”.
 
Ady pontosan ugyanazért vállalhatatlan a mostani politikai hatalomnak, amiért életében is az volt. A költészete annyira sokrétű, hogy gyakorlatilag bárki elő tud venni belőle olyan verseket, amelyekkel azonosulni tud, de a publicisztikájával ezt már nem nagyon lehet megtenni.
 
A mostani vetélkedés, szintén egy felmenő jellegű országos versmondó verseny első megmérettetése volt. Az országos kiíráshoz és az emlékévhez is igazodva a versenyzők, Ady Endre költészetéből választottak verseket. Átérezve azt is, hogy az ország nem éppen napsütötte oldalán álló tömegnek nagyon fontos Ady. Ezért is szövetségünk a költő 142. születésnapját (november 22-ét) hozzá méltó módon, ünnepélyes versmondó versennyel kívánja megünnepelni.
 
A bevezető gondolatok zárásaként, az elnök a verseket tolmácsoló versenyzőknek jó szereplést, és a szép számú érdeklődő közönségnek, felüdítő, tartalmas szórakozást kívánt!
 
Ezt követően Molnárné Juhász Éva elnök asszony, Encs Város Önkormányzata nevében, (saját személyes élményekkel is fűszerezett, nagyon tartalmas köszöntőjében) üdvözölte a jelenlévőket. A város eddig már nyolc alkalommal adott lehetőséget e nemes vetélkedő megtartására, és szívesen teszi ezt továbbra is, majd a közönségnek tartalmas, élményekben gazdag szórakozást, a versenyzőknek sikeres szereplést kívánt.
 
 
A bevezetők után, az elnök bemutatta a zsűri tagjait.
 
A Zsűri Elnöke:
 
 Széplaki Lászlóné, magyarszakos tanár
 
A Zsűri tagjai:
 
Radeczki Éva, könyvtáros, pedagógus
Kércsi Tibor népművelő, pedagógus, Művelődési Ház igazgató
 
A Versmondó Versenyt, Pasztercsák Istvánné, Lívia, az Érdekvédelmi Szövetség elnökhelyettese vezette le.
 
A versenyen 22 versenyző vett részt, és egyik-másik a hivatásosokat is megszégyenítő versmondásról tett tanúbizonyságot. A zsűri (hosszas tanácskozást, mérlegelést követően) választotta ki azt a legjobb nyolc versenyzőt, akik részt vehetnek a 2019. május 3-án (pénteki napon) 10 órai kezdettel, Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban megrendezendő regionális versmondó megmérettetésen.
 
Továbbjutottak:
  • Adámy Ervin, Miskolc, Összefogás Nyugdíjas Klub;
  • Jávorszky Istvánné, Miskolc, Összefogás Nyugdíjas Klub;
  • Lukács Pete Mária, Felsőtelekes, Nyugdíjas Klub;
  • Pocsai Endréné, Baross Gábor Nyugdíjas Klub;
  • Szarka Andrásné, Csobád, Nyugdíjas Klub;
  • Szebenyi Lajosné, Halmaj, Nyugdíjas Klub;
  • Széplaki Gizella, Encs, Évgyűrűk Nyugdíjas Klub;
  • Turnyánszki Lászlóné, Encs, Évgyűrűk Nyugdíjas Klub.