Nyugdíjas Klubok Dalköreinek Borsod-Abaúj-Zemplén megyei találkozója 2019. – Szikszó

 
Nyugdíjas Klubok Dalköreinek
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei találkozója

Szikszó
2019. május 17.
 
 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége, (korábbi évek gyakorlatának megfelelően, felmenő jelleggel) 2019. május 17-én, szokott helyszínen, a Szikszó Városi Inkubátorházban rendezte meg a Nyugdíjas Dalkörök Megyei Vetélkedőjét. A vetélkedőre benevezett tizenkilenc dalkör mérte össze tudását, adott számot művészi tevékenységéről. A vetélkedőt, Pasztercsák Istvánné érdekvédelmi szövetségünk elnökhelyettese, a műsor főszervezője és szerkesztője nyitotta meg.

 
 
Mint mondta: Ha  a zenéről, énekről esik szó, legtöbbször Kodály Zoltánt, a háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerzőt, zenetudóst, zeneoktatót, népzenekutatót, a Magyar Tudományos Akadémia tagját, majd elnökét, szoktuk idézni. Most is ezt tesszük! Az énekről alkotott véleményét így fogalmazta meg: „Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek-, kiváltságosak dolga. Az emberi hang mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis a legszebb hangszer! Ez lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termőtalaja.”
 
 
Ezt a csodás „hangszert” élvezhettük ez alkalommal is, most már nyolcadik éve Szikszón, a Nyugdíjas Dalkörök Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Találkozóján. Hangsúlyozta, hogy ez a dalköri találkozó, összeforrt a város-, a városvezetés vendégszeretetével, önzetlen-, kultúrát szerető- és támogató segítőkészségével. Köszöntötte az ez évben várossá nyilvánításának 30. évfordulóját ünneplő-, a megye nyugdíjasait vendégszeretetével mindig elhalmozó várost, s polgármesterét, Füzesséri József Polgármester Urat. Megköszönte a lehetőséget, melyet a város és önkormányzata biztosított ez alkalommal is a dalt szerető nyugdíjasok számára. Külön mondott köszönetet a rendezvénynek helyszint biztosító Inkubátor Ház munkatársainak, és vezetőjének Gál Péter Úrnak a segítőkész közreműködésükért. 
 
Majd azzal folytatta: a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, ez a rendezvény, most is két feladatot teljesít: 
 
Megyei rendezvény keretében megfelelő bemutatkozási/fellépési lehetőséget biztosít a nyugdíjas klubokban működő dalköröknek, és biztosította a jelenlévőket, hogy a NYÉSZ eddig is, és ezt követően is örömmel ad lehetőséget mindenkinek, minden egyes dalkörnek, akik szerepelni kívánnak megyei megmérettetésünkön. Másrészt /mint mondta/ a szakértő zsűri ez alkalommal is kiválogatja azokat a dalköröket/kórusokat, akik részt vehetnek az “Újra Szól a Dal” 2019. szeptember 3-án Balatonalmádi Hunguest Hotelben megrendezésre kerülő Szenior Dalkörök VII. Országos Fesztiválján.
 
Az ezzel kapcsolatos meghívó, és egyéb tudnivalók az oldal alsó felében található címeken letölthetőek. Egyébként a háromnapos rendezvényre – megfelelő regisztráció alapján – bárki jelentkezhet! (A regisztrációs elérhetőségek a mellékelteken találhatóak!)
 
Az elnökhelyettes asszony mielőtt átadta a szót a rendezvény műsorvezetőjének, Mészáros Ágnes Úrhölgynek, bemutatta a zsűri tagjait: Drótosné Mészáros Esztert /zsűri elnök/, Tóthné Víg Ágnes Sárát, mindketten az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, zenepedagógusok; és Lukács Pete Máriát, pedagógust, a B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi NYÉSZ. elnökségi tagját, az Országos Nyugdíjas Parlament megyei elnökét. Végezetül a felszólalások sorrendjében felkérte Füzesséri József Polgármester Urat, majd Mező István Képviselőurat, a Szikszói Önkormányzat Oktatási, Kulturális és Sportbizottsága vezetőjét, pedagógus karikatúristát (Aki egyébként nemrégiben megjelent-, karikatúráit tartalmazó könyve néhány példányát nyújtotta át a NYÉSZ elnökhelyettesének), hogy köszöntsék a BAZ. megyei Nyugdíjas Dalkörök Vetélkedőjének résztvevőit! 
 
Polgármester Úr köszöntőbeszédében, ismét tanúbizonyságot adott arról, hogy mennyire tiszteli az idősebb nemzedéket, akik példát adnak- és mutatnak a fiatalabbaknak, hogy szorgalommal, megfelelő hasznos időtöltéssel, szebbé-tartalmasabbá lehet tenni életüket. Szikszó Várossá nyilvánításának 30. évfordulóját ünneplő évben, meghívta és szeretettel várja a megye nyugdíjasait a városban, szeptember 7-én, megrendezésre kerülő Nemzedékek Találkozójára.
 
 
A bevezető és köszöntőket követően sorban elindult a „műsorfolyam”, szebbnél szebb műsorszámokkal. A nagyszámú közönség valóban jól érezte magát a kiváló műsorvezetői teljesítmény, és a felkészült dalkörök valódi művészeti élvezeteket adó produkcióikláttán. Csodás volt a Szikszói óvodások /a nagyszülői szívet ugyancsak érzelmekkel telítő/ táncjátéka, és most is tehetségükről, tudásukról számot adó Lukács Pete Mária, Szarka Andrásné és Széplaki Gizella versmondásával, és a mindenkit elbűvölő-, szenzációs énektudásával, hangjával Kovács Gábor.
 
A zsűri, az “Újra Szól a Dal” 2019. szeptember 3-án, Balatonalmádi Hunguest Hotelben megrendezésre kerülő Szenior Dalkörök VII. Országos Fesztiváljára az alábbi dalköröket juttatta tovább:
 

Fügödi Férfi Dalárda Fügöd: I. Világháborús katonadalok,

Kék Pántlika Dalkör Selyeb Rimóci népdalok,

Levendula Népdalkör Bánhorváti: Őrkői népdalcsokor,

Rozmaring Asszonykórus Rudabánya népdalcsokor,

Sajóecsegi Boróka Dalkör Sajóecseg: Edelényi dalcsokor, hegedű, harmonika, nagybőgő kísérettel,

Városi Vadvirágok Daloskör Miskolc: Népdalfeldolgozás Kodály Z. Székelyfonó c. daljátékából részlet.

 

Kattintással letölthető:

 

Balatoni Randevú  MEGHÍVÓ

Balatoni Randevú 2019.  JELENTKEZÉSI LAP

,,Újra Szól a Dal"  NEVEZÉSI LAP