Nyugdíjasok Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Dalos Versenye – 2019.

 
Nyugdíjasok Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Dalos Versenye
2019. április 26.
Alsózsolca
 
 

Kodály Zoltán, az énekről alkotott véleménye alapján: „Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.”

A szépen, kulturáltan, és sok gyakorlást igénylő tudásról tanúbizonysággal előadott ének, nemcsak az előadóra hat emocionálisan, hanem a hallgató (netán érte/neki drukkoló) közönségre is.  A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége, ez évben április 26-án, rendezte meg, a már hagyományossá lett „Nyugdíjasok Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Dalos Versenyét”.

Alsózsolca, most már tízedik alkalommal biztosított lehetőséget, vendégszeretetet, és méltó helyet, a nyugdíjas dalosok randevújának, nemes vetélkedésének.

 

Az Országos kiírásnak megfelelően, most is két kategóriában (magyar nóta és népdal, valamint egyéb: műdal, táncdal, operett, opera, stb.) vetélkedtek a versenyzők.

 

A szakértői zsűri által, mindkét kategóriában kiválogatott legjobbak juthattak tovább, és vehetnek részt az Észak-Magyarországi Régió, Salgótarjánban, 2019. május 21-én megrendezésre kerülő megmérettetésen.

Teszárovics Miklós, a NYÉSZ elnöke, miután megköszönte a lehetőséget a vendégszerető városnak, a város Polgármesterének, Szilágyi László Polgármester Úrnak, a segítőkész támogatást és a méltó körülmények biztosítását a Közösségi Háznak, Igazgatóasszonyának, Lengyel Béres Klárának, és a rendezvény lebonyolításában, figyelmes, vendégszerető közreműködésében résztvevő Alsózsolcai Nyugdíjas Klub tagjainak és vezetőjének, Ferencsik Józsefnének, a Polgármester Úr köszöntötte a dalosverseny résztvevőit. A versenyzőknek jó szereplést, a közönségnek jó szórakozást kívánt és reményét fejezte ki, hogy a versenyzők fejlődését, és mások színvonalas szórakozását is szolgáló nemes vetélkedésnek a későbbiekben is Alsózsolca adhat lehetőséget. A NYÉSZ elnöke, mielőtt átadta volna a szó a rendezvény bájos háziasszonyának, Kiss Katalinnak, bemutatta a zsűri elnökét Juhász Pétert, és a zsűri tagjait: Madaras Attilát (mindketten ének/zene szakos tanárok) és Pasztercsák Istvánnét (aki a rendezvény, szerkesztő/főrendezője, a NYÉSZ elnökhelyettese).

 

A galéria a képre kattintva nyílik!

 

Először a népdal, magyar nóta-, s őket követően az egyéb kategória (opera, operett, mű- és táncdal) szereplői léptek a színpadra. A közönség nagyon élvezte a produkciókat és sokszor a versenyzővel együtt énekelt. A színvonalasan előadott versenyszámokat a zsűri pontozta. A 22 pontszámot, illetve ettől több értékelő pontot elért versenyzők jutottak tovább a regionális megmérettetésre.

 

Tovább jutottak

Népdal, magyar nóta kategóriában:

  • Aranyosi Miklós, Dallamok Szárnyán Művészeti Klub, Miskolc
  • Lövei Lászlóné, Miskolci Örömdal-kör
  • Kiss Jánosné, „Kék Pántlika” Selyeb
  • Szolnoki Józsefné, Miskolci Örömdal-kör
  • Varga Ferenc, Szirmai Széprózsák Hagyományőrző Egyesület.

Egyéb kategóriában:

  • Aranyosi Miklós, Dallamok Szárnyán Művészeti Klub, Miskolc
  • Lövei Lászlóné, Miskolci Örömdal-kör
  • Szolnoki Józsefné, Miskolci Örömdal-kör
  • Volyák Ferencné, Miskolci Örömdal-kör.