Öt, Észak-Kelet magyarországi megye nyugdíjas versmondói adtak egymásnak randevút az Ady-évfordulón Miskolcon

 
Ady üzenetét tolmácsolták
Versmondó verseny Miskolcon
II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár
 
2019.november 23.

November 23-án, Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi könyvtár földszinti nagytermében rég nem látott kedves ismerősök, nyugdíjasok, s egyben versmondók köszöntötték egymást nagy örömmel. A B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége, és az Észak-kelet Magyarországi Regionális Versmondók Egyesülete, ez alkalomra hirdette meg a költő születésének 142., halálának 100. évfordulója alkalmából az „Ady Endre Észak-Kelet Magyarországi Regionális Versmondó Versenyt”. A szemlén 5 megye /Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar-, Heves-, Nógrád-, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye/ nyugdíjas szervezeteinek legjobb versmondói léptek fel. Mindannyian olyanok, akik az évek során különböző megyei megmérettetéseken kiemelkedő teljesítményt fölmutatva kiérdemelték a részvétel lehetőségét.
 
 
 
A találkozót a nyugdíjas szervezet részéről Teszárovics Miklós, a B-A-Z. megyei NYÉSZ elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy milyen elhívatott munkát végez az általa képviselt szervezet, a különböző művészetek iránt érdeklődő, azokat művelő időskorúak folyamatos tehetséggondozásában, a rendszeres megmérettetés lehetőségének megteremtésében. Külön kihangsúlyozta a különböző intézmények értékes, támogató segítségét, azt, hogy készséggel biztosítanak helyszínt a rendezvények lebonyolítására. Erre kiváló példa, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral való sok éves
együttműködés, melynek eredményeként a teremben ülők, mintegy „hazajöhettek” verset mondani.
 
A másik rendező szerv, a versmondók egyesülete nevében, Káelné Kovács Rita elnök asszony üdvözölte a megjelenteket, Kányádi Sándortól idézve az ennek az írásnak a fölcímét adó mondatot. Beszélt a versek fontosságáról egy ember életében és a közösségekben betöltött meghatározó szerepéről. Tisztelettel szólt azokról, akik idős korukat, s az ezzel járó számos gondot, nehézséget félretéve verset tanulnak, kiállnak hallgatóságuk elé, s minden képességüket latba vetve igyekeznek értéket közvetíteni.
 
A verseny moderátora dr. Jacsó Pál, az Észak-Kelet Magyarországi Regionális Versmondók Egyesületének elnökhelyettese volt, aki miután köszöntötte a megjelent versmondókat, kísérőket, rövid vers-részlettel teremtette meg az esemény hangulatát. A rendezők nívós zsűrit hívtak meg a produkciók értékelésére, melynek elnöke: Papp Lajosnyugalmazott irodalmi lap főszerkesztő, illetve Fecske Csaba, mindketten József Attila díjas költők, míg a harmadik tag Érsekcsanádi István, nyugalmazott középiskolai igazgató,
irodalom-latin szakos tanárként több irodalmi színpad szervezője. A zsűri elnöke Ady munkásságát, a versmondás fontosságát, ennek a nyugdíjas szövetségek által elmélyített hagyományait méltatta, és zárásképen pedig egyik versét adta elő.
 
Ezután következett a tulajdonképpeni szemle, melynek résztvevői örömmel, s egyben izgalommal tapasztalhatták meg, hogy az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnye vonult fel. A versválasztás a költő szinte teljes munkásságát lefedte, témában és a versek hangulatában egyaránt. Átfedés csak két alkotás esetében fordult elő, de ez is inkább színesítette a programot, bemutatva, hogy az előadók személyiségén átszűrődve, hogyan szólal meg két „hangszeren” ugyanaz a költemény. A lelkiismeretesen fölkészült igen tehetséges versmondók nagyon magasra tették a mércét, s keményen megdolgoztatták a három döntnököt. 
 
 
 
A közel 20 Ady vers meghallgatása után üde színfoltként hatott a zsűri elnök meglepetése. Jelen levő unokája, Kornélia – egy ragyogó szépségű ifjú hölgy – aki Tajvanon, kínai édesanyától született, anyanyelvén adott elő egy rövid, ám megható költeményt, melyet az ugyancsak jelen lévő édesapja, Papp Gábor tolmácsolt. Amíg a zsűri dolgozott, a rendezők szendvics-ebéddel vendégelték meg a megjelenteket.
 
A versmondók méltán vehették át a versenyen való részvételüket értékelő emléklapjaikat, egy-egy ajándék verseskötet kíséretében. A zsűri hat versmondót részesített kiemelt elismerésben, akik erről oklevelet, s mellé könyv csomagokat, valamint a szponzorok /Borkúti László, Bíbor Könyvkiadó, Magyar Versmondók Egyesülete, Északkelet magyarországi Regionális Versmondó Egyesület, UNI – HOTEL, UNI – Café, Miskolci Diákotthon Kft., Belfrit Miskolc Kft., Gallusz Fitnesz Kft., és az Avasi Borút Egyesület/ által felajánlott ajándékokat kapták meg. 
 
Díjazottak név szerint: Gáspár Imre (Gyöngyöshalász, Heves Megye), Mező Levente és Mező Leventéné (Hajdú-Bihar megye), Hanuszik Sándorné (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Adámi Ervin és Péderi István (Borsod-Abaúj-Zemplén
megye).
 
A rendezvény támogatóinak jóvoltából különdíj is átadásra került. Külön elismerésben és díjban részesült: Bedőcs Lajosné, Szarka Andrásné, és Szebenyi Lajosné, (mindhárman Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek).
 
A zsűri elnöke egyben értékelte a mezőny teljesítményét, s a jövőre nézve megszívlelendő, a tovább lépés lehetőségeire utat mutató tanácsokkal látta el a versmondókat. A felemelő, gazdag élményeket nyújtó, költészeti szemle Teszárovics Miklós zárszavával ért véget.
-sp-

 

Ugrás a lap elejére!