Regionális Versmondó Verseny 2019.

 
Nagyszámú, verset szerető közönség előtt zajlott a
Nyugdíjasok Regionális Versmondó Versenye
 
Miskolc, II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár
2019. május 3.
 
 
Az Észak-Magyarországi Régió Versmondó Versenyének 2019. május 3-án, ebben az évben is, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, biztosított méltó helyet és körülményeket. Bevezető köszöntőjében a B-A-Z. Megyei NYÉSZ elnöke, megköszönte a lehetőséget a könyvtár vezetésének, Dr. Prókai Margit igazgatónőnek. Az elnök szólt arról, hogy irodalmunk szeretetének elmélyítése céljából, József Attila születési dátumához, április 11-éhez, a Költészet Napjához kapcsolódóan, minden évben felmenő jelleggel megrendezzük a nyugdíjasok versmondó versenyét.
 
Ez évben is így történt! A verset szerető és mondó nyugdíjasok megyei vetélkedője, az Észak-Magyarországi régió mindhárom megyéjében: Borsod-, Heves-, Nógrád megyében lezajlott! 
 
Ez alkalommal a regionális megmérettetésre került sor, mely nagy létszámú közönség előtt zajlott annál is inkább, mert a megyei megmérettetéseken továbbjutott legkiválóbbak mérték össze előadói tudásukat. A regionális vetélkedés, az országos versmondó versenyhez vezető út utolsó állomása. A megmérettetés célja, hogy a továbbjutó legjobban szereplők, Budapesten, ez év szeptemberében megrendezésre kerülő Országos Versmondó Gálán adjanak számot tudásukról, versmondó készségükről.
 
 
Az elnök köszöntötte a jelenlévő-, verset kedvelő kedves közönséget és versmondókat, külön a Heves megyei megmérettetésről továbbjutottakat, a megyei szövetség részéről elkísérő Vinczéné Kovács Margit alelnök asszonyt.
 
Mint ahogyan mondta, már szokássá vált, hogy a Nyugdíjasok Versmondó Versenyét minden évben a Költészet Napjához kötötten, József Attila születés napjához közeli időben /néhány gondolattal Rá is emlékezve/ tartjuk.
 
József Attila, a 20. századi magyar költészet, egyik legkiemelkedőbb alakja, költészete forradalmat jelentett a magyar irodalom történetében.
A mostani regionális vetélkedőn, a magyar irodalom egy másik költőóriására, a 100 évvel ezelőtt elhunyt, Ady Endrére emlékezünk. Arra az Ady Endrére, aki nem csupán költőként, hanem világ életében vérbeli újságíróként is a legnagyobbak közé tartozott. Újságcikkei ma is aktuálisak maradtak. A költészete viszont annyira sokrétű, hogy gyakorlatilag bárki elő tud venni belőle olyan verseket, amelyekkel azonosulni tud, de a publicisztikájával ezt már nem nagyon lehet megtenni.
 
Az országos kiíráshoz és az emlékévhez is igazodva a versenyzők, ez alkalomra, Ady Endre költészetéből választottak verseket. Átérezve azt is, hogy az ország nem éppen napsütötte oldalán álló tömegnek nagyon fontos Ady. Ezt figyelem bevéve, a B-A-Z. Megyei Érdekvédelmi Szövetség az Észak-Magyarországi Regionális Versmondók Egyesületével együtt, (bevonva Hajdú és Szabolcs-Szatmár megye legjobb versmondóit is), a költő 142. születésnapját (november 22-ét), hozzá méltó módon, értékes jutalmakkal járó, ünnepélyes versmondó versennyel kívánja megünnepelni.
 
Az elnök mielőtt átadta a szót Pasztercsák Istvánnénak, Líviának, a B-A-Z. megyei Érdekvédelmi Szövetség elnökhelyettesének, hogy vezesse le Versmondó Versenyt, köszöntötte, és bemutatta a zsűri tagjait: A zsűri elnöke, Fecske Csaba, József Attila Díjas Költő, tagjai pedig: Molnár Endréné, magyar szakos tanár /Heves megyéből/ és Érsekcsanádi István, Magyar/latin szakos ny. Középiskolai igazgató, Miskolcról.
 
A zsűri értékelésének szünetében Péderi István, az Észak-Magyarországi Regionális Versmondók Egyesületének elnökségi tagja szólt az Ady születése évfordulója kapcsán megrendezendő részletekről, arról, hogy a megyék regionális versmondóin szereplők kapnak meghívást erre az alkalomra. Feladatuk lesz, az Ady versinterpretációk mellett, a meghívóval együtt kiküldött ajánlott kortárs költők egy-egy versének elmondása is.
 
 
A zsűri által, az Országos Versmondó Versenyre, továbbjutottak:
  • Adámi Ervin, Miskolc
  • Bedőcs Lajosné, Heves megye
  • Gáspár Imre, Heves megye
  • Lukács Pete Mária, Felsőtelekes
  • Péderi István, Encs
  • Sándor Lászlóné Heves megye
  • Szarka Andrásné, Csobád