Volt mit összegezni a nyár utolsó tagszervezet-vezetői értekezletén

 
 
Üdülésről, pihenésről, rezsiutalványokról,
nyugdíjemelésről is szó volt a megbeszélésen
 
2019. augusztus 30.
 
 
 
Érdekvédelmi Szövetségünk, 2019. augusztus 30-án, Miskolcon, szokásos helyén, a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban tartotta tagszervezet-vezetői értekezletét.
 
Napirend:
 
1. A Nemzedékek Találkozójával kapcsolatos információk, feladatok.
 Előadó: NYÉSZ elnök
 
2. Érdekvédelmi Szövetségünk soron következő feladatainak megbeszélése.
 Aggteleki cseppkőbarlang látogatás szeptember 21-én.
 November 09. /szombat/ A „Tüdőgyulladás Világnapja”, „Séta az egészséges tüdőért.” Tapolcai kirándulás.
 
3. Különfélék, egyebek
 Országos Nyugdíjas Parlament hírei;
 Hajdúnánás, rekreációs programok tapasztalatai;
 Ady Endre halála centenáriuma kapcsán rendezendő versmondó verseny.
 
1. Nemzedékek Találkozója:
 
 A rendezvény: Szikszón, az Inkubátorházban, 2019. szeptember 7-én,10 órai kezdettel kerül lebonyolításra. Az étkeztetés ugyanitt.
 Utaztatás: egyénileg, illetve 9.00 órakor indul a rásegítő járat, a Búzatérről.
 Szikszón sajnos nem működik életképes nyugdíjas klub, ezért minden feladat az elnökség tagjaira hárul! Minden klubtól segítőkész együttműködést kérünk!
 Utaztatásnál az eligazításokat Stefán Istvánné Marika végzi, de már 8.00 órától Lövei Lászlóné Iluka segít a menetrendszerű járatokra való felszállásnál.
 Megérkezés után mindenkinek regisztrálnia kell, illetve alá kell írni a jelenlétíveket /Pasztercsák Lívia, Lukács Pete Mária/,
 A műsor gördülékenységének biztosításához kapunk segítséget /színpadmester/
 A kész műsor terv ki lesz helyezve a helyszínen, több helyen.
 Tömegmozgatás /Princz Józsefné, Cseh Irénke/,
 Étkeztetés csak előre megváltott ebédjeggyel, lebonyolítása /Princz Józsefné, Laboda Gizella, Cseh Irénke/.
 Műsoridő túllépés esetén lekeverjük a produkciót és a műsorközlő is megszakítja a fellépők műsorát. (Reméljük, erre nem kerül sor!)
 A végén minden fellépő produkció erre az alkalomra szóló Emléklapot kap.
 
2. Soron következő feladatok:
 
 Aggteleki cseppkőbarlang látogatás szeptember 21-én.
 A részvételi díj 5.000 Ft. (tartalmazza: az utaztatás-, az ebéd-, és a barlangbelépő költségeit. Nincs benne a Szinpetri program + 1200Ft.)
 
 Október 06-10-ig, Szováta és az Erdélyi Sóvidék.
 Teljes mértékben betelt, (összesen: 50 fő) lenne még jelentkező, akik visszalépés esetén számításba jöhetnek. A szállodai szobákat lekötöttük, a buszt lefoglaltuk.
 
 A November 09-i /szombat/„Tüdőgyulladás Világnapja”, alkalmával rendezendő, „Séta az egészséges tüdőért” ez évben is megszervezzük, és unokákat-, hozzátartozókat is szívesen várunk!
 részletes programja, a szokásos
 Találkozás 10.00 órakor Tapolcán a 2-es (szombaton 20-as) autóbusz végállomásánál.
 Indulás DOTTO autóbusszal az AVALON parkban, itt séta a jó levegőn
 Tervezzük, hogy visszafelé a sétát zenekar vezetésével tesszük meg.
 November 22. tagsz. vez ért.
 
3. Különfélék, egyebek.
 
Országos Nyugdíjas Parlament hírei: Népszavazást kezdeményeznek a nyugdíjasok - jelent meg 2019. 08. 14-én, a híradásokban.
„Újabb négy kérdésben kezdeményez országos népszavazást az Országos Nyugdíjas Parlament – közölte szerdán a szervezet. Az indítványozók az Alaptörvényben deklarált céloknak megfelelően, az időskorú létbiztonság megteremtése, a társadalmi szolidaritás intézményeinek gyarapítása, az idős emberek közösségi jogai érvényesülésének elősegítése érdekében szeretnének jogszabályváltozásokat elérni.
 
A Népszava szerint a kérdések a következők:
 
o akarják-e felnőtt állampolgárok a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását;
o azt, hogy az Országos Nyugdíjas Parlament delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) keretében ellenőrizhessék az Alap pénzeinek elköltését;
o a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására;
o a vállalatok a „társasági adóról és osztalékról” szóló – közismert nevén a tao–törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák. A nyugdíjasok közös szervezete reméli, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a közeljövőben hitelesíti a mai napon benyújtott kérdéseket és elkezdődhet a szükséges mennyiségű aláírás összegyűjtése.
 
 Emelés helyett csak díszutalvány.
 
o Az elmúlt évek hatalmas béremelkedéséből a nyugdíjasok semmit sem profitáltak, mivel a nyugdíjak emelkedése immár tízedik éve nem tart lépést a bérek emelkedésével – azt kizárólag az inflációhoz kötik.
o 2010-2018 közötti kilenc évben a nyugdíjak összesen 29,2 százalékkal emelkedtek, ám az infláció miatt azok vásárlóértéke mindössze 7,6 százalékkal nőtt, miközben a reálbérek ugyanezen a távon 37,2 százalékkal bővültek /KSH adat/.
o Tehát hatalmas szakadék nyílt az (átlag)keresetek és az (átlag)nyugdíjak között az utóbbiak rovására. Ennek fényében már érthető, hogy az önkormányzati választások előtti hetekben a kormány miért osztogat minden nyugdíjasnak 9000 forintnyi rezsiutalványt. (Ez a nyílt beismerése annak, hogy a nyugdíjak vásárlóértékével komoly gondok vannak).
o Nem beszélve arról, hogy a gáz ára, /ha az u. n. rezsicsökkentő hatósági ár nem létezne/ 40%-al kevesebbet kellene érte fizetni. Ez a 40% a szolgáltatónál marad, ebből írják le a 9.000 Ft-os támogatást, ezért nem készpénzben kapjuk a támogatást, és nem a költségvetésből. 
 
 A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint idén januárban a 2,7 százalékos emelés után havi 134 985 forintra emelkedett az átlagnyugdíj, ám ez az átlag hatalmas sávban szóródik.
o A minimálnyugdíj bő tíz éve változatlanul 28 500 forint, ilyen ellátást több
ezren kapnak mind a mai napig.
 
o A Népszava kérésére a MÁK kiadta a nyugdíjakkal kapcsolatos adatokat:
eszerint 21 ezer olyan idős ember él az országban, aki legfeljebb havi 50 ezer forintot kap kézhez, miközben ma már kétmillió forint feletti nyugdíjakat is folyósítanak.
 
 
 
 A nyugdíjemelések bérindexálását 2010-ben a Bajnai-kormány úgy alakította át, hogy a béremeléseket csak azokban az években lehet figyelembe venni, amikor a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Ám 2011-ben ezt a rendelkezést is eltörölte az Orbán-kormány, így azóta, kizárólag az inflációhoz láncolják a nyugdíjak emelését.
o Ez a szabály 2015-től kifejezetten hátrányosan érintette a nyugdíjasokat, ugyanis ha a korábbi rendszer maradt volna érvényben, akkor 2015 és 2018 között plusz 6,5 százalékkal gyorsabban nőttek volna a nyugdíjak. A jelenlegi 135 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez havi 7500 forintos többletellátást jelentene, vagy másként fogalmazva éves szinten egy bő félhavi (90.000 forint) ellátástól estek el nyugdíjasok a 2011-es szabálymódosítások eredményeként.
 
A 9 ezer forintos rezsiutalvánnyal kapcsolatban:
 
o Gulyás Gergelytől ill. Fónagy János, parlamenti ügyekért felelős államtitkártól tudjuk, hogy az öregségi nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyszeri kilencezer forint értékű rezsiutalványt a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére. A postás, csak egyszer csenget! T. i. Elég meghökkentő módon, a rendeletbe azt is belefoglalták, hogy az utalványok kézbesítését a Magyar Posta kizárólag egyszer kísérli meg (4. § 3. bekezdés). A kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál a honlapon közzétett címen kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2019. november 30. Ez azt jelenti, hogy aki később kapcsol, bukja a támogatást.
o Nem névre szól a nyugdíjasok rezsiutalványa, ezért ha nekik nincs rá szükségük, akkor azzal hozzátartozóikat is segíthetik. Abban az esetben azonban, /ha a rendelet szövege azt jelenti, amit leírtak/, (T. i. „a szolgáltatásért fizetendő, természetes személy fogyasztót terhelő számla kiegyenlítésére használható fel”. A meghatározás tehát nem jogosultról, hanem fizetőről szól. A rezsiutalvánnyal ennek alapján csak a cégnévre szóló számlát nem lehet rendezni.) tehát nem csak a családokon belül (tehát például a gyermek vagy unoka nevén levő rezsiszámlához) lehet zökkenőmentes az utalványok
beváltása. Így akár gond nélkül akár másodpiac is kialakulhat. Nyomatékosítja ugyan a kormány, hogy az utalvány nem váltható pénzre, de a leleményes magyarokat önmagában ez aligha tartja vissza. Tehát például egy áram nélküli tanyán élő nyugdíjas „átadhatja” az utalványt olyannak, aki ezt tudja hasznosítani. Tehát kialakulhat egy másodpiac is.
o Postai fizetés esetén, az utalványon túli összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Az utalványból visszaadni nem lehet, a többletet a következő számlán írják jóvá. Banki átutalás esetén az utalványt a szolgáltatóügyfélszolgálatán kell leadni, amelyet a szolgáltató 15 napon belül jóváír.
o Az érthetetlen, hogy annak, aki lakossági folyószámláról egyenlíti ki a közüzemi számlát, miért kell majd órákig sorban állnia a közmű-szolgáltatónál, hogy beválthassa az utalványt, idősen, betegen?
o Akinek nincs vezetékes gáza, szénnel-fával tüzel, vagy akinek a tanyáján nincs áram, mihez kezdjen a rezsiutalvánnyal? (Tudom: Eladja, vagy odaadhatja másnak?! Szegény embert még az ág is húzza!)
o Akinek a nevén nincs közüzemi számla, de fogyasztó, mit tehet a kedvezmény igénybevétele érdekében?
o Mit tehet a nyugdíjas, ha albérlő, de a tulajdonos nevén lévő közüzemi számlát ő fizeti, mert ő a fogyasztó? (A szegény embert még az ág is húzza?).
o Hogyan érvényesíthető a kedvezmény, ha a nyugdíjas idősotthon lakója?
 
ÖSSZEFOGLALVA:
 
Rezsiutalvány „kisokos" (Kérdés Szabály)
 Ki kapja? A 2019 májusában nyugdíjszerű ellátásban részesülők teljes köre (mintegy
2,6 millióan)
 Mennyit? Jogosultanként 3X3000 forint (összesen 9000 Ft)
 Milyen formában? Rezsiutalványként, ami sorszámot (és biztonsági elemeket is) tartalmaz, de nevet nem
 Mikor? 2019. szeptember 30-ig.
 Mire fordítható a pénz? Áram, illetve gázszámla rendezése
 Meddig használható fel? 2020. március 31.
 A felhasználásmódja Sárga csekkes fizetés: a postán tkp. készpénzként adható az utalvány, ha a rezsi 3000 Ft feletti (alacsonyabb összeg így nem rendezhető)
 Átutalás, csoportos beszedés: a szolgáltató ügyfélszolgálatán adhatók le az utalványok (akár mind), egy hónapban 3000 Ft számítható be
 Előre fizetős mérő: az ügyfélszolgálaton leadott utalvány értékével a szolgáltató feltölti az egyenleget
 Számít-e, hogy kinek a nevére jön a rezsiszámla? Elméletben nem, tehát pl. a két nyugdíjasos családok 6 havi „rezsicsökkentést" fedezhetnek (2X9 ezer forint, havi 3 ezrével) Forrás: Azénpénzem.hu összesítés a 202/2019. (VIII. 23.) kormányrendelet alapján
 De hát ez azért még változhat, hiszen a rezsiutalvány felhasználhatóságáról a Posta hirdetményt tesz majd közzé – ezt, ha lesz ilyen, vélhetően honlapunkon, vagy azenpenzem.hu internetoldalon lehet majd megtalálni –, és a közműcégek is külön
tájékoztatást adnak. Elméletben tehát lehetséges némi szűkítés (például, hogy mégis csak nyugdíjas nevére szóló számla fizetéséhez használható fel az utalvány), bár ezt egyelőre nem tartjuk túl valószínűnek. Ilyen esetben ugyanis éppen a választás előtt törhetne ki nagyobb botrány.
 
Hajdúnánás, rekreációs programok tapasztalatai;
 
 Hajdúnánáson először 2014. szeptember 29. és október 01. között szerveztünk, az É-M-i Régió Nyugdíjas Szövetségei tagszervezetvezetői részére konferenciát. Ez nagyon jól sikerült. A következő évtől kezdődően a NYÉSZ tagszervezetek részére (ez évben az ötödik alkalommalszervezünk (az üdülővel kötött EMÜ alapján, a nyugdíjas pénztárcához igazított) üdüléseket.
 Az egyre nagyobb létszámú lekötött igényt /korábban 2-3, 48-50fős csoport, ez évben 6 csoport, mintegy 300 fő/ ez évben nem tudtuk mindenki számára biztosítani, voltak, akik kimaradtak.
 Az üdültetés megszervezése, nem kis feladatot, munkát és telefonálást, helyszínen történő intézkedést jelent: jelentkezések
begyűjtése, anyagiak összeszedése, papírmunkák, folyamatos kapcsolattartás az üdültetővel, zenésprogram szervezéssel
kapcsolatos feladatok, kedvezményes fürdőbelépők szervezése, stb.
 Vállaltuk, vállaljuk (sokszor, elmaradt megköszönések nélkül, hálátlan megjegyzések közepette is!) A nagy többség hálás a
lehetőségért, mert tudja, hogy a mi közreműködésünk nélkül, nem jutna ehhez-, a számára fontos pihentető programhoz!
 Néhányan vannak, akik másként gondolják: Ők a „kákán is csomót keresők” A magunkra vállalta feladatot, ők kötelességünkként tüntetik fel, segítőkészség helyett követelőznek, rosszindulatú és dehonesztáló megjegyzéseket tesznek, oktalanul bírálnak /Ilyeneket: ”nem volt elég, a mások által bőségesnek ítélt ’bányászkaja’; a felszolgálók nem mosolyogtak, az ágy kényelmetlen, miért kell fizetni zenedíjat?” És a legaranyosabb: „Senki nem kért fel bennünket az egész megszervezésére” – Ebben egyébként, igaza van!/
 Ez így nincs rendjén! Ez évben, az ilyen megnyilatkozású késztetést, a Szépkorúak Barátság Klub vezetője és helyettese
engedte meg magának! Ami – talán – rendben is lenne, ha jó szándékúan, és időben, és nem rosszindulatúságot sugallva, a záró napon tették volna a nagy nyilvánosság előtt a megjegyzéseiket. És – bár a klub tagjai közül ezt követően sokan jöttek hozzánk és elnézést kérve cáfolták az igaztalan állításokat – a nyilvánosság előtti „kirohanásokat”, azonnal, a jelenlévők közül senki sem cáfolta, mindenki dermedten hallgatta végig.
 Tanulságok, és ezzel kapcsolatos változtatások:
 A meghatározóan nagyobb többség érdekében, folytatjuk ezt a rekreációs programunkat, mely példaértékű az országban is. Csak egy kicsit másként:
 2020-ban, hasonlóképen az ideihez, 4 napos turnusokban, július 27-től, augusztus 11-ig (júl. 27-30; júl. 30-tól, aug. 2-ig; aug. 2-től, 5-ig; aug. 5-től, aug. 8-ig; és aug. 8-tól, aug. 11-ig. Aug. 11-től, 14-ig Székesfehérvár).
 A 4 nap, teljes ellátással: 22.500Ft, + 1.300Ft. zenedíj. A fürdőbelépő díját, minden évben az ott
kötött megállapodás határozza meg!
 A jelentkezésekkel egy időben 10.000 Ft-os foglalót kell befizetni, (kikerülendő az, hogy „nem fizet, csak lefoglalja a helyet és nem jön el”) 8 fő foglalta így el mások helyét. A foglalót az illető nem kaphatja vissza, ha nem jön el, csak az általa beszervezett helyette jövőtől. A maradék összeg Hajdúnánáson, a helyszínen (13.800Ft. + a kialkudott fürdőbelépő díja 4 napra) fizetendő!
 Jelentkezésekhez 2020 elején jelentkezési lapot fogunk a tagszervezeteknek kiküldeni, melyet, megadott határidőre, (kitöltve, és az előlegek kifizetésével) kérjük vissza.
 
Ady Endre halála centenáriuma kapcsán rendezendő versmondó verseny
 
 Ady születése 142. évfordulója utáni napon, november 23-án, a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban rendezzük meg, közösen az ÉK-Magyarországi Regionális Versmondók Egyesületével.
 Meghívott versenyzők, a BAZ, Hajdú, Heves, Nógrád, Szabolcs megyei versmondó versenyekről továbbjutottak.
 Szervezéséhez, a Nemzedékek Találkozóját követően kezdünk hozzá Péderi István és Jacsó Pál bevonásával. Részünkről a projekt menedzser: Lukács Pete Mária.