A pandémia utáni első tagszervezet-vezetői értekezlet – személyi változások

 
A pandémia utáni első tagszervezet-vezetői értekezlet
– szavazások, személyi változások –
 
2021.május 28.
 
 
Az elnök örömét fejezte ki, hogy a megjelenési arány 73%, majd köszöntötte a megjelenteket.
 
 
(Jutalmak átadása-, köszöntések-videó a az oldal alján...)
 
Külön köszöntötte Miskolc M.J. Város Polgármestere, Veres Pál, valamint alpolgármestere, Varga Andrea Klára, az Idősügyi Tanács elnöke nevében megjelent, Miskolc M.J. Város Idősügyi Tanácsának jelenlévő titkárát: Kerek Judit Úrhölgyet.
 
A pandémia erősen szétzilálta az eddig tervszerűen- és következetesen szervezett munkánkat. Legutóbb tagszervezetvezetői értekezletet, 2020. szeptember 04. tartottunk, amikor a pandémia miatt eltelt időszakban történtekről, végzett tevékenységről adtunk számot, és előkészítettük az éppen soron következő programjainkat.
 
Azt remélem, hogy tagszervezeteinket a vírusjárvány nem (vagy nem nagyon) verte szét. 
 
Nagyon fontos azt megemlítenem: óriási szívfájdalommal vettük tudomásul, hogy néhányan (köztük Stefán Marika, a NYÉSZ elnökségének tagja is) a vírus miatt, illetve más betegségek okán már nem lehetnek köztünk. 
Ahol tudtuk leróttuk részvétünket. 
 
Őszintén együtt érzünk a hozzátartozókkal, és azokkal a közösségekkel, amelyek ezután haláluk miatt nélkülözni kényszerülnek Őket. 
 
Nyugodjanak békében!
 
Kérem, hogy 1 perces felállással és főhajtással tisztelegjünk és emlékezzünk Rájuk!
 
 
Ezt követően a Küldöttgyűlés megválasztotta levezetőelnökét, (Pasztercsák Istvánné), jegyzőkönyvvezetőjét (Laboda Gizella) és hitelesítőit (Bugóczi Lászlóné, Szabó Emil személyében).

 

Tisztelt Küldöttgyűlés!

 

Praktikus okok diktálják, de törvény általi kötelességünk is, hogy a járvány szabta korlátozott körülmények között is számot adjunk működésünkről, tevékenységünkről.

Az elnökség évente történő beszámolójának, éves tevékenységünk értékelésének célja, a tapasztalatok levonása, a további feladatokkal kapcsolatos teendők megbeszélése. A honlapunkon történő közzétételével pedig azt akarjuk elérni, hogy minél több nyugdíjas ismerje meg a NYÉSZ tevékenységét, kötődjön hozzánk és vegye igénybe szolgáltatásainkat.

Beszámolónkat, eddig minden évben társadalmi körülmények elemzésével kezdtük, javaslom, tegyük ezt most is:

 • B.A.Z. megye 358 településén élő lakóinak száma: meghaladja a hatszázezer főt (az ország lakosságának mintegy 6,5%-a) Folyamatos csökkenés tapasztalható, hiszen míg 2018. elején 648 216 fő volt, 2019 pedig 636.678 fő volt. Megdöbbentő, hogy tavalyelőtt egy év alatt 5.769 fővel, a beszámolás időszakában, a pandémia miatt is, ettől jóval, magasabb létszámmal csökkent a lakossági létszám!
 • Az időskorú lakók száma, meghaladja az összlakosság egynegyedét (25,84%). Ezen belül a 65 évnél idősebbek száma: pedig több mint 72%, a megye népességének közel 20%-a%.
 • Magyarország egészségügye 2003 és 2018 között mindenféle mutatóban leszakadó pályára került a visegrádi országokhoz és az EU 15 fejlett országához képest, és sajnos az a tapasztalatunk, (a médiában elhangzott hírek alapján is), hogy megyénkben a pandémia alatt sem javult a helyzet, sőt bizonyos mértékben, a krónikus betegek zavartalan ellátásának akadályai miatt romlott. Az idősebb-, a „megroggyan egészség állapotú” korosztályt érinti ez a leginkább. Ehhez járul hozzá, hogy megyénkben a betöltetlen háziorvosi praxis tavaly 51 volt, és ebből 8 körzetben, több mint 15 éve nincs orvos! Az egyre rosszabb megbetegedési és halálozási mutatók okai, az egyre kevesebb-, elöregedő-, a pandémia miatt is túlterhelt, fáradt háziorvos létszám, a szakorvosi ellátás bizonytalansága, és ha hozzá is jut a beteg, a növekvő várakozási idő, valamint az egyre romló életmódból származó egészségügyi állapot.
 • A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tovább nőtt és újabb csúcsra emelkedett tavaly a relatív jövedelmi szegénységben élő nyugdíjasok aránya Magyarországon. 2018-ban 11 százalékos volt körükben a relatív jövedelmi szegénység, ami azt jelenti, hogy 238 ezer nyugdíjas havi 93 312 forintnál kevesebb pénzből is él. Egy év alatt az érintettek száma közel 28 ezer fővel emelkedett. Tapasztalataink szerint ez a tendencia megyénkben is érezhető.
 • Az átlagos infláció majdnem kétszeresével, 7,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek ára, ettől is magasabb. Például a sertéshús 11,5 százalékkal, kenyéré 7,6, a tojás csaknem 9 százalékkal, a cukor 14,5 százalékkal, a friss gyümölcs 44,9 százalékkal drágult. Köztudott, hogy a nyugdíjjal, nyugdíjszerű ellátással élők elsősorban (kizárólagosan) élelmiszerekre, gyógyszerekre és lakhatásra költik (többségében) kevéske nyugdíjaikat. Ez utóbbiak ára is emelkedett.
 • Különösen nehéz a helyzet megyénkben az Ózdi, és az Encsi járásban, ahol az egy lakosra eső összes nettó jövedelem penzcentrum.hu adatai szerint / 731 819 Ft/év/fő.
 • A gondok megoldásán nem sokat segít, hogy a kormány évközben, 0,6%-al emeli visszamenőleg a nyugdíjakat.
 • Hozzájárul az elszegényedéshez, hogy nő a különbség a nyugdíjas társadalmon belül is, az átlag alatti nyugdíjban részesülők és az átlag feletti nyugdíjjal rendelkezők között. Mindezeket ki lehetne küszöbölni, de legalább is enyhíteni (mérsékelni), igazságosabbá lehetne tenni, ha a nyugdíjak, az átlagnyugdíjra a „nyugdíjas kosárnak” megfelelő inflációt figyelembevevő, svájci indexálással kiszámított összeggel növekedne egységesen, a kevesebb és az átlag feletti nyugdíjnál is.
 • A problémák megoldásában sokat segítene a vegyes indexálású nyugdíjemelés bevezetése.

 

Tisztelt Küldöttgyűlés!

 

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően, jól indult a 2020. év Szövetségünk számára. Akkor még nem gondoltuk, hogy milyen problémákkal kell szembenéznünk az év folyamán. Ebben a rendhagyó évben küldöttgyűlést és a beszámolókat is rendhagyó módon kellett elkészítenünk és végrehajtanunk. Az esedékessé vált elnökségi megerősítést, illetve választást – tekintettel a pandémia okozta nehézségekre, korlátozásokra – úgy gondoltuk, hogy a járvány lezajlását követően halaszthatatlanul végrehajtjuk. Az összejövetelt indokoló alaposabb megbeszélés fontos lett volna abból a szempontból is, hogy az elnökségben halálozás miatt kiegészítésre, illetve az elnökség többi tagja sorában is változásokra, személycserékre van szükség. Például az elnök is közel húsz éves tevékenységét szeretné átadni. Az ezzel kapcsolatos előkészületek, a közösségeinkben felvetődött előzetes javaslatok alapján számításba jöhető érintettekkel megtörtént. A Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiuma, 2021. április 27-én küldött végzéseiben viszont, 30 napos határidőt szabott meg a választás online történő lebonyolítására, és az azt követő dokumentumok beküldésére, levélben kértünk és kaptunk újabb egyhónapos határidőt, hogy a választást a mai módon meg tudjuk oldani.

 

Tisztelt Küldöttgyűlés!

 

Szervezetünk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetség egyik tagszervezete. Fő célkitűzésünk továbbra is, hogy sajátos lehetőségeinkkel-eszközeinkkel javítsuk a megye nyugdíjasainak, idősebb nemzedékének életminőségét, élethelyzetét, közérzetét.

Akkor jó a nyugdíjasok közérzete!

 • Ha anyagi, és szociális biztonsága megfelelő,
 • egészsége kielégítő,
 • fizikai állapota életkorának megfelelően kompatibilis,
 • mentálhigiénés problémákkal nem küszködik.

Fontos feladatunk az idősebb korosztály számára társas kapcsolatokat jelentő közösségek, klubok szervezése, létrehozása.  

 

A mögöttünk tudott több hónapos elszigetelődés nagyon megviseli a közösségekhez szokott embereket, pláne az egyedül-, társ nélkül élő időseket. Leginkább azok érzik ezt így és fogalmaznak meg problémákat, akik nagyvárosokban, lakótelepeken, erkély nélküli lakásokban élik meg a karantént. A vidéken élők, illetve a kerttel, udvarral rendelkezők mentálisan is könnyebben vészelik át a korlátozásokat.

Általános tapasztalat, hogy az idősek betartják a szabályokat, viselik a maszkot, a hideg beálltával egyre többen a kesztyűt is. A járvány kezdetekor, tavasszal, a karantén első 4-5 hetét általában otthoni tevékenységgel töltötték, viszont ennek lejárta után már érezték a társaság hiányát, a korlátozásokat nehezebben viselték. Legtöbben azt fogalmazták meg, hogy a gyerekekkel, főleg az unokákkal, dédunokákkal való kapcsolat hiányzott nagyon.

A B.A.Z. Megyei NYÉSZ honlapján 3 alkalommal is közleményekben tájékoztattuk a hozzánk tartozó szervezeteket és a tevékenységünk iránt érdeklődő nyugdíjasokat, hogy tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre, a karantén elején már leszervezett programokat lemondtuk. Kértük az idősebb korosztály tagjait, hogy az Országos Operatív Törzs-, és a helyileg illetékes önkormányzatok intézkedéseit kísérjék figyelemmel, s a döntéseknek messzemenő figyelembevételével, azt betartva, annak maradéktalanul eleget téve járjanak el!

Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket,  a csoportos rendezvényeket!  Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas! Gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel! Ezt segítendő, Európai uniós támogatásból, a Szárnyaskerék Miskolci Kulturális Egyesület által beszerzett tisztasági csomagból 50 darabot kapott Érdekvédelmi Szövetségünk, melyből ózdi, sajókeresztúri, nyékládházai, felsőtelekesi és miskolci tagszervezeteinknek juttattunk. Kértük, hogy kerüljék a puszit, az ölelést, és a kézfogást! Szellőztessenek gyakran! Lehetőleg egyenek sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket, és ha tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen keressék fel-, hanem telefonon hívják a  háziorvosukat! A B.A.Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetség irodája – további intézkedésig – zárva tart, az ügyfélfogadás is szünetel. Elérhetőségünket az iroda ajtajára kifüggesztettük, az a honlapunkon is elérhető.

Megígértük, hogy az elhalasztott programok, rendezvények megtartásának idejéről, a szervezeteinket és a honlaplátogatókat, a tevékenységünk iránt érdeklődőket, időben tájékoztatni fogjuk. (Egyébként a honlapunk látogatottsága 4-5 ezer fő naponta, és nem egyszer több mint százezer oldalt töltöttek le.) Kértük, nagyon fontos, hogy a közösségeikhez tartozó idősek a karantén idején is tartsák fenn egymással a kapcsolatot.

A tavaszi járványhelyzet javulásával, az enyhülő intézkedések bevezetésével, már a közösségek visszaállítására, újraindítására tettünk lépéseket.

Nyáron sok szabadteres, kiscsoportos programot szerveztünk, pl. Bükki kirándulások, (Rókafarmra többször is), Bükki túrák, stb. A körülmények kedvező alakulásával, /és mert óriási igény volt rá, a „játékszabályok” messzemenő betartásával, hangsúlyozva, hogy mindenki részvétele saját felelősségére történik/, mintegy 300 fő részvételével, 7 turnusban, 3 éjszaka/4 napos üdüléseket szerveztünk, Hajdúnánáson.

A nyár végeztével, ősszel, mikor (érthető módon) a rendezvényeket-, és a csoportos összejöveteleket betiltották, (és jelenleg is,) a kapcsolattartás telefonon, interneten keresztül történik. Most látszik igazán, hogy mennyire hasznosak voltak az általunk szervezett számítógépes tanfolyamok (skype, unokákkal-hozzátartozókkal való kapcsolattartás, könnyedebb hangvételű-, a bezártságot oldó e-mailek küldése, és fogadása, de néhányan ügyeiket is interneten intézik, vásárolnak, stb.) Sokan, egymással történő hosszú telefonbeszélgetésekről adnak számot. Ilyenkor tájékoztatják egymást egészségi állapotukról, a környezetük történéseiről (legyen ez jó-, vagy sajnos egyre többször rossz is!)

Sokan azt nehezményezik, hogy a döntésnél nem vonták/vonják be a több százezer nyugdíjast tömörítő, országos nyugdíjas szervezeteket (pl. nyugdíjemelési problémák, vásárlási korlátozások, stb.).

Érdekvédelmi Szövetség kapcsolata tagszervezeteinkkel általában telefonon és interneten keresztül történik. Ilyenkor kérjük a szervezetek vezetőit, hogy közösségeiket próbálják egyben tartani. Felhívjuk figyelmüket: nagyon fontos, hogy a közösségeikhez tartozó idősek a karantén idején is tartsák fenn egymással a kapcsolatot, hogy tervezzék a jövő programjait, beszéljenek róla. Beszéljenek a közösségi életről, élményekről, a közös programokról, eseményekről. Tervezzék a jövő programjait, hiszen túl kell élnünk a járványt, hogy újult erővel építsük tovább kapcsolatainkat, és élvezzük a közösség teremtette lehetőségeket.

Tapasztalatunk szerint összességében elmondható, hogy az idősekkel foglalkozó tagszervezetek/nyugdíjas klubok és ezekhez a közösségekhez tartozó idősek a karantén idején is próbálták fenntartani egymással a kapcsolatot, fontos volt számukra a közösségi élet, a közös programok, események, amelyeket lehetőség szerint szabadtéri programok keretében, ki is használtak. A közösség fenntartása reményében és érdekében képesek voltak újszerű, innovatív ötleteket is kitalálni és megvalósítani.

 

Tisztelt Küldöttgyűlés!

Szövetségünk elnöksége arra biztatja korosztályos társainkat, hogy minél többen éljenek a vírus elleni oltás ingyenes lehetőségével, és oltassák be magukat. Tulajdonképpen a saját magunkért, családunkért, és az egymásért érzett felelősségünk is ezt diktálja! Azt remélve, hogy ennek következtében is minél hamarabb elmúlik a járvány, és közösségeink normál körülmények között végezhetik – a nyugdíjasok által már nagyon várt – tevékenységüket, programot készítettünk Szövetségünk további tevékenységére:

 • Elnökségi üléseket, illetve tagszervezetvezetői értekezletet, további, a honlapunkon közzétett intézkedésig, telefonon, illetve levélben megküldött értesítés alapján, az elnök hív össze! Nagy valószínűséggel a /szabályoknak megfelelően/ Küldöttgyűlésünket is /az elmúlt évihez hasonlóan/ online fogjuk megtartani.
 • A szokásos, Encsen áprilisban megtartandó és a Költészet Napjához köthető Versmondó Verseny is elmarad, helyette (külön értesítés alapján) kb. szeptemberben tartunk Versmondó Versenyt, Edelényben. Javasoljuk, hogy a versmondók, megyénk kiváló költője, Kalász László verseinek interpretálásával készüljenek!
 • Az Alsózsolcán, és Szikszón megtartandó dalos és dalkörös összejöveteleket szintén kénytelenek vagyunk jövőre, jobb esetben az őszre halasztani. Indoka egyszerű: a vírusjárvány akadályozza a fellépők felkészülését, másrészt mindkét rendezvény nagy nézőközönséget vonz, és a fertőzés lehetősége fenn áll!
 • Hasonló indokok miatt marad el az „Országos Szenior Sportvetélkedő, Ózd” is.
 • Szabadtéri program keretében június 26-án (szombat, unokákat is várunk!) Bükki túra: Lillafüred (Találkozás 10.00 órakor, Lillafüreden a Kisvonat állomásnál. Lillafüred tanösvény. Bővebben a honlapon, illetve levélértesítés alapján kapnak tájékoztatót tagszervezeteink!
 • Július 26-tól, augusztus 13-ig, Hajdúnánás (3 éj/4 nap, teljes ellátással, első nap ebédtől, negyedik nap ebédig).
 • Szeptember 11. /szombat/ Encsre tervezzük a Nemzedékek Találkozója c. rendezvényünket.
 • Október 03-08-ig, Szováta és az Erdélyi Sóvidék. (5 éjszaka/6 nap, wellness, teljes svédasztalos ellátás, három csillagos szállodai elhelyezés, kétágyas szobákban, kirándulások, külön részletes program szerint. Jelentkezéseket telefonon, illetve június 15-, 17-, 22-, 24-, és 29-én, fogadunk el!)
 • Az ősz folyamán (szeptember, október, november hónapokban) különbuszos kirándulásokat tervezünk, melyekről honlapunkon részleteket közlünk.
 • November 13. /szombat/ A „Tüdőgyulladás Világnapja” alkalmával, „Séta az egészséges tüdőért.” /Külön terv szerint!/ Unokákat-, hozzátartozókat is szívesen várunk!
 • December 10. /péntek/ Aktivisták, segítők köszöntése.

Tisztelt Küldöttgyűlés!

Az Érdekvédelmi Szövetségünk elmúlt évi tevékenységéről, és a jövő terveiről Elnökségünk nevében, ennyiben kívántam beszámolni.

Kérem, hogy segítségetekkel minél több nyugdíjas szerezzen tudomást szándékainkról, és vegyen részt rendezvényeinken!

Elnökségünk megköszöni tagszervezeteink vezetőinek és tagságának tevékeny hozzáállását, és kéri a további segítőkész támogatást!

Vállalt feladataink valamennyink hasznára, közérzetünk javítása és közösségeink újraindítása érdekében megoldhatóak!

Tapasztalataink bizonyítják, hogy megéri a fáradozás!

 

Elnökségünk, és a Felügyelőbizottság, a beszámolót a 2021. május 17-i ülésén megtárgyalt és azt az elhangzott javaslatokkal kiegészítve jóváhagyta!

 

 

DOKUMENTUMOK:


>>>>>>>>>> Pénzügyi beszámoló - 2020.

>>>>>>>>>> Pénzügyi terv - 2021.

                                                                                      Teszárovics Miklós

                                                                                                    NYÉSZ. Elnök sk.

 

Drága Barátaim!
Kedves Sors- és Nyugdíjastársak!
 
A kegyetlen vírusjárvány idején, amikor a pandémia megfoszt bennünket a személyes találkozástól, az együtt töltött kellemes órák örömétől, amikor személyesen nem (vagy csak később) tudom kifejteni indokaimat, kérlek Benneteket, olvassátok végig levelemet, és fogadjátok el kérésemet!
 
Elöljáróban szeretném elmondani, hogy mindig nagyon örültem (akkor különösen, amikor valamilyen ok miatt nem számíthattam rá), hogy milyen nagy létszámmal tarthattuk meg a tagszervezetvezetői értekezleteket. Ott voltatok, és éreztem az együttműködő szándékot, a segítőkészséget, a valamennyik ügyét szolgáló nyugdíjasokért való tenni akarást. Az elnöki megbízatásom alatt eltelt közel húsz év, sok sikert, még több együtt eltöltött kellemes órát eredményezett. Ez alatt a húsz év alatt rengeteg élménnyel gazdagított, jól szervezett, a tehetségeket felszínre hozó, és valamennyink művelődését-, ismereteink valamint szellemi és fizikai-egészségügyi erőnlétét/bővítését is szolgáló együttlétről tudunk számot adni. Olyanokról, amiket közösen kimunkálva mi hoztunk létre, tettünk szervezetté, tömegessé és mindenki számára élvezetessé: Versmondó versenyek, Dalosok vetélkedője, Dalkörök nemes versenye, Bükki túrák, ismereteket is bővítő kirándulások országhatáron belül és kívül. De lehetőséget biztosítottunk és megszerveztük a Bellér László Emlékversenyt 8 sportágban, Ózdon, a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmával tömegesen vettünk részt sétánkon, az Egészséges Tüdőért. Nyitottunk a fiatalabb nemzedék felé is, és bár minden rendezvényünkre szívesen vártuk őket is, de kifejezetten ezt a célt szolgálta a Nemzedékek Találkozója című rendezvényünk, melyet /azzal a céllal is, hogy ismerjük meg megyénk városait, és lehetőséget biztosítsunk az egyének tehetségét megmutatni akaróknak, és nem utolsó sorban, hogy klubok közötti kapcsolatok/barátságok szövődjenek/ mindig a megye más-más városában szerveztünk meg. Sikerült megoldanunk Szövetségünk logóját és az önálló irodahelyiséget, (melyet irodabútorokkal saját erőből rendeztünk be, és) ahol bevezettük a folyamatos ügyfélszolgálatot a tagszervezetek-, de a hozzánk valamilyen panasszal érkező nyugdíjasok számára is. Kezdeményezői voltunk és a működési szabályzatuk kidolgozásában vezető szerepet vállaltunk, az akkor még kiválóan működő BAZ. megyei és Miskolc M.J. Városi idősügyi tanácsoknak. Kezdeményezésünk is szerepet játszott abban, hogy Miskolc M.J. Város Önkormányzata elnyerte a „Idősbarát Önkormányzat” megtisztelő címet. Az addigi munkám elismeréséért, az akkor még működő Miskolc M.J. Városi Civil Összefogás Szervezet felterjesztésére „Idősekért” kormánykitüntetésben részesülhettem. Rengeteg munkát jelentett pályázatunk, mely a nyugdíjasok takarékos izzócseréjét szolgálta. Nagyon jól működött a létrehozott, és (azóta már sajnos megszűnt) fogyasztóvédelmi csoportunk is, amely sok segítséget nyújtott (pl. fogyasztóvédelmi előadások tartásával) korosztályos tagjaink számára. Szélesebb körben tettük ismertebbé szervezetünk tevékenységét. Ezt szolgálták a gyakori média megjelenések (akár sokszor élő adásban is), honlapunk (melynek működése óta folyamatosa nőtt a napi látogatók száma, ma már 4-5000 fő/nap, és nőtt a letöltött oldalak száma is, ami nemegyszer több mint 100 ezer oldal). Bővítettük a rekreációs programjainkat: kezdetben üdültettünk Erdélyben és a Fekete tenger partján, és évente ötven fő számára biztosítottunk lehetőséget pazar körülmények között Szovátán, évi háromszáz fő pedig Hajdúnánáson élvezhette a gyógyvizet és a bőséges ellátást. Ismereteket bővítő programokat is szerveztünk (csak néhány): Bűnmegelőzés, élethosszig tartó tanulás, egészség megőrzés, számítógépes ismeretek, és még hosszasan lehetne sorolni! És ki nem felejtsem: Együttműködési megállapodásokat kötöttünk a nyugdíjasok érdekeit- és védelmét is szolgáló szervezetekkel, pl. B.A.Z. Megyei Rendőr Főkapitányság, NYUFIG, Áldozatsegítő Központ, Szárnysegéd Civil Szolgáltató Irodával, stb. Nem kevés gondot jelentett (de főleg kolléganőnknek Pasztercsákné Líviának) a gyakran változó pályázati rendszer. 
 
Minden évben pályáztunk, de (most már ötödik évben csak várólistára kerültünk) mindvégig takarékos gazdálkodással, a mai napig meg tudtuk oldani szervezetünk folyamatos/tervszerű működését. Évente kitüntettük a munkában élenjáró önkénteseinket is.
 
Bizonyára van olyan, amit kifelejtettem, s e miatt a felsorolás nem teljes. De talán ez úgy sem kevés, hogy éreztem a klubok segítőszándékát. 
 
A terhet mégis egy kevés létszámú (7 fő) társadalmi munkában végző elnökség hordozta a vállán. Mondhatnám, hogy az elnökségből néhányan már mostanra belefáradtunk, de a találkozás, a Veletek való – mondhatni baráti – kapcsolat mindezt feledtette. Viszont a kor, és az egészség is jelezte, hogy eddig és ne tovább!
Természetesen, amíg az egészségem engedi (és még erre van lehetőségem) segítem a további munkát és szívesen vállalok rekreációs programokat, előadásokat kluboknál.
 
Most, amikor a Miskolci Törvényszék Gazdasági Kollégiuma végzéseiben is (a Szervezet megszüntetésének fenyegetésével) felszólított, hogy egy hónapon belül az elnökség megújítására is sort kell keríteni, szomorú szívvel de „leteszem a lantot”. Jó szívvel ajánlom magam helyett Lukács Pete Máriát, aki már két éve elnökségünk tagja. Nagyon sokan a Versmondó Versenyről is ismerhetitek. Eddigi tevékenysége a Megyei Nyugdíjas Parlament szervezésében, föltétlenül alkalmassá teszi ennek az összetett feladatnak az ellátására. 
 
Kérvényeztük a Bíróságot, hogy engedélyezzen további 30 napot a megfelelő hiánypótlás teljesítésére. Indokunk: hogy „Szervezetünk nagy idős tagsági létszáma miatt és, hogy a legtöbb szervezet nem használ hírközlő eszközt, az ülés tartása nélküli határozathozatalt nem tudjuk megoldani”. „A küldöttgyűlést, (az Országos Operatív Törzs előrejelzése alapján, a járványhelyzet engedte időszakban) május 28-án tudjuk és kívánjuk összehívni” szokott helyünkön a VOKE Művelődési Házban. A helységigényünket a Művelődési Ház elfogadta.
 
Kedves Barátaim!
 
16 évvel ezelőtt, hosszas meggyőzést követően (ezt megelőzően 3 évig elnökhelyettese voltam a szervezetnek) kevés programmal-, (versmondó, Nemzedékek találkozója) és pénzzel, és állandó helyjel (irodával) sem rendelkező megyei szervezetet vettem át. Alapszabályunkat is nagymértékben módosítanunk kellett (ekkor került a névbe a „és Miskolc Városi” kitétel, és több helyen is a „Cégbíróság” igényeihez-elvárásaihoz kellet módosítani.)
 
Levelemben (a fentiekben) leírtam, hogy mi mindennel gazdagodott a szervezet, most a hiányérzeteimről:
 
A szervezet átvétele időszakában, egy viszonylag szociálisan érzékeny kormányzat igazgatta az országot: 
o Országos Idősügyi Tanács,
o Özvegyi nyugdíj,
o Ingyenes utazás 65 éven felülieknek, 
o Kompenzációs Nyugdíjtörvény,
o Idősügyi Nemzeti Stratégia, 
o 13. havi nyugdíj, stb. stb.
 
Az ezt követő időszakban egyre inkább kiderült, hogy egy saját zsebre játszó mérhetetlenül aljas politika uralja a terepet,
o amely a szegényeket még szegényebbé, a gazdagokat még gazdagabbá teszi,
o és az idősebb nemzedéket negligálja (*Megszűnt az Országos Idősügyi Tanács, *10 évvel ezelőtt, a nyugdíjas társadalom 4,1%-a, jelenleg 21%-a él mély szegénységben-; és a *svájci indexálás megszüntetését utáni, inflációkövető nyugdíjemelés is mindig alultervezett //Lukács András kiváló cikke a honlapon!//).
Ezt felismerve, én mindvégig sürgettem a NYOSZ elnökhelyettesi tisztségemben is, az érdekvédelem (kitűzött kötelezettségünk) erősítését: akár úgy, hogy hangosabban-, erélyesebben kellett volna kiállni a nyugdíjasok érdekeiért, mondjuk rendszeres sajtótájékoztatókkal, és nem ilyen tingli-tangli módon! Ebben nem találtam partnert a NYOSZ vezetésében, és sokszori próbálkozásom kudarcot vallott = lemondtam!
És a megyénkben is, ha valahova (kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, sokan nem tartották fontosnak!?) meghívtak időszerű nyugdíjas politikáról előadást tartani, halkan tudomásomra hozták, hogy „de ne politizáljak!” Pedig semmi mást nem vetettem fel, mint a nyugdíjból, nyugdíjszerű ellátásból élők helyzetéről tényeket közöltem. Megpróbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy milyen igazságtalan a nyugdíjasokat negligáló rendszer! Ha úgy tetszik „öntudatra szerettem volna ébreszteni korosztályos társaimat”.
 
Annál is inkább, mert én úgy tanultam, hogy az alapok fontosabbak, mint a felépítmény: tehát ahhoz, hogy valaki felszabadultan tudjon szabadidőt tölteni (kirándulni, hobbyjának élni, stb.), ahhoz anyagilag, (és ami ennek a függvénye: szomatikusan, fizikálisan, mentálhigiénésen is) jól kell éreznie magát. Ebben nem sok mindenkivel voltunk egy nevezőn, kivéve Pasztercsák Líviát, akinek segítőkészségét, erőn felüli fáradozását ez úton is köszönöm! Az Ő munkája nélkül, ismertségünk, elismertségünk, és eredményeink sem valósulhatott volna meg a jelenlegi színvonalon! Ennek okán föltétlenül köszönettel tartozom a honlap szerkesztőjének, Csonka Lászlónak, és az irodai munkatársnőnek, Molnár Katalinnak. 
 
Bizony a sok álmatlan éjszakát eredményező pénztelenség, a sokszor érzett meg nem értés, és a befektetett munka- és eredmény aránytalansága elfárasztott bennünket, akik (lássuk be nagyrész) a hátunkon cipeltük ezt a szervezetet.
 
Mind emellett sok mindenkinek (különösen a velünk szolidáris tagszervezetek vezetőinek) köszönöm a figyelmet és segítőkészséget!   
 
A leköszönést az elnök Ady (Finita című verséből idézve), ide illő versszakával zárta:
 
Vége van. A függöny legördült,
Végső akkordot rezg a húr,
Elszállt a hitem, ifjuságom,
Utolszor voltam troubadour...
Eddig a vágy hevéért vágytam,
Most már a hitben sincs hitem,
Ártatlanság, szűzi fehérség
Bolond meséjét nem hiszem.
 
Ezt követően az elnök (a jelölőbizottságot helyettesítő) elnökség nevében- és megbízásából javaslatot tesz a B.A.Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetség Elnöksége-, és Felügyelőbizottság tagjaira:
 
Elnökére:
 
Lukács Pete Mária 
 
Alelnökökre: (Megválasztása esetén az elnök kifejezett kérésére!)
Pasztercsák Istvánné
Teszárovics Miklós
 
Tagjaira: 
Bugóczi Lászlóné (Csobád)
Cseh Andrásné (Telekes Béla Ny. K.)
Laboda Gizella (Miskolc, Nagyi Klub)
Molnár József (Sajókeresztúr)
 
Javaslat a Felügyelőbizottság tagjaira:
Molnár Katalin (Miskolc)
Princz Józsefné (Miskolc)
Szabó Emil (B.A.Z. Megyei Közigazgatási Klub)
 
Döntött a Küldöttgyűlés a szavazás módját illetően is, és mivel más személyre-személyekre javaslat nem merült fel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a Küldöttgyűlés egyhangúan a nyílt szavazásról döntött. A küldöttgyűlés egyhangúan megválasztotta a javasoltakat a NYÉSZ tisztségviselőinek.
 
A Küldöttgyűlésen Kerek Judit Miskolc M.J. Város Idősügyi Tanácsának titkára, a leköszönő elnök emberi tulajdonságait és munkásságát méltatva adta át Varga Andrea Klára alpolgármester, Idősek Tanács elnöke Elismerő Oklevelét.
 
Az újonnan megválasztott elnök, és elnökségi tagok kedves figyelmességekkel köszönték meg a leköszönő elnök, elnökhelyettes, és elnökségi tagok eddigi munkáját.