A régi szép időket idéztük szövetségünk ünnepi ülésén – számolt be az eseményről az Észak-Magyarország

 
 
Október az emlékezésé
A régi szép időket idézték fel
a megyei nyugdíjasok érdekvédelmi szövetségének
ünnepi taggyűlésén
 
Vörösmarty Mihály Művelődési Ház
2021. október 15.
 
Az idősek hónapja apropóján ünnepi taggyűlést tartott 2021. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (NYÉSZ) a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. Tartalmas műsort adott a Miskolci Dallamok Szárnyán Nyugdíjas Művészeti Klub és a Miskolci Örömdal-kör, s egyéni fellépőket is meghívtak. A rendezvény végén süteménnyel és borral lepték meg a vendégeket.
 
Pótolhatatlan idősek
 
Szabó Emil
 
„Október 1. az idősek világnapja, de nem is magyarok lennénk, ha nem szentelnénk ennek az ünnepnek az egész hónapot. Elmúlt életünkről emlékezünk, köszöntjük magunkat – mondta Szabó Emil konferanszié, a megyei NYÉSZ Felügyelő Bizottságának tagja. – Gyakran elhangzik, szükség van az idősekre, mert bölcsek, tapasztaltak, nyugodtak, megfontoltak.” A nyugdíjas generációnak a mai társadalomban is megvan a feladata. „Mi vagyunk azok, akik a háború előtti, alatti vagy közvetlen utáni időszakban születtünk. A lányok rongy- vagy kukoricacsuhé babával játszottak gyermekkorukban. A fiúk gázálarccal, sisakkal vagy fából faragott karddal. Az új ruha könnyekkel kísért adomány volt, de ünnepi ajándéknak tekintettük aszaloncukrot, a kockacukrot vagy búcsúkor a bocskorszíjat is. Mégis elégedettek voltunk, mert bármikor kimehettünk a szabadba szaladgálni vagy az állatokkal játszani. Este, amikor összegyűlt a család, közösen megvacsoráztunk, lámpafény mellett beszélgettünk és a szüleink meséltek nekünk. Ők az a generáció, akik felépítették az országot, közben felneveltek és iskoláztattak bennünket. Mi pedig a szombatokon is dolgoztunk. Sőt önkéntes felajánlással vasárnaponként is. Kalákában több lakóház építésében vettünk részt, ami most már ismeretlen fogalom. Ma is hálásak vagyunk érte, hogy a sok-sok küzdelem és probléma ellenére élünk és mindent megpróbálva, szeretettel egyben tartjuk a családunkat, a közösségünket” –sorolta a konferanszié.

A szövetség elnöke a kötetlen beszélgetést megelőzően köszöntötte a tagszervezet-vezetőket.
 
Lukács-Pete Mária
 
„Az idősek világa ugyanolyan színes, mint egy gyermekrajz. Nemrégen tartottuk meg nagy hagyományokkal bíró rendezvényünket, a Nemzedékek Találkozóját Encsen, ami remélem, hogy az utánunk jövőknek is példával szolgál. Jövőre pedig szervezetünk 25 éves lesz. A jubileumra szeretnénk megjelentetni egy ünnepi kiadványt” – osztotta meg Lukács-Pete Mária, a megyei NYÉSZ elnökeaki zárásképpen emléklapot nyújtott át a tagszervezetek vezetőinek.
É-M. Detzky Anna
Fotó: Kozma István