Évvégi köszöntő, elismerések átadása alkalmából

 
 
Évvégi köszöntő, elismerések átadása alkalmából
2021. december 10.
 
 
Kedves Barátaim!
 
Szeretettel, barátsággal, tisztelettel köszöntelek benneteket! Köszönöm, hogy az évet záró rendezvényünkre, a dühöngő vírusjárvány közepette is elfogadtátok meghívásunkat! Érdeklődtem: mindenki be van oltva, rendelkezik védettséggel, de azért szükséges az óvatosság, a megfelelő távolságtartás, és az ételfogyasztást megelőző kézfertőtlenítés!
 
 
Rendezvényünk célja, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik segítették egész éves tevékenységünket.
A B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetség elnöksége 2012. okt. 15-i határozatával, a nyugdíjasokért végzett önzetlen munka elismeréséül, a 2012. évtől, évente 5 fő részére Oklevelet és „Elismerés a nyugdíjasok érdekében végzett munkáért” feliratú elismerő plakettet adományoz! 
 
Bár közel húsz éve végzett tisztségemről ez év májusában lemondtam, viszont az elnökség még lehetőséget biztosított arra, hogy a munkámat segítő és a nyugdíjasok érdekében végzett tevékenység elismerésére – korábbi munkatársaim egyetértését is kikérve – én tegyek javaslatot. Javaslataimat a NYÉSZ elnöksége egyöntetűen elfogadta.
 
Kedves Barátaim!
 
Az elnökségem alatt eltelt közel húsz évben rengeteg élménnyel gazdagított, jól szervezett, a tehetségeket felszínre hozó, és valamennyink művelődését-, ismereteink valamint szellemi és fizikai-egészségügyi erőnlétét/bővítését is szolgáló együttlétről tudunk számot adni. Olyanokról, amiket a nyugdíjas közösségekkel közösen kimunkálva mi hoztunk létre, tettünk szervezetté, tömegessé és mindenki számára élvezetessé: Versmondó versenyek, Dalosok vetélkedője, Dalkörök nemes versenye, Bükki túrák, ismereteket is bővítő kirándulások országhatáron belül és kívül. De lehetőséget biztosítottunk és megszerveztük a Bellér László Emlékversenyt 8 sportágban, Ózdon, a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmával tömegesen vettünk részt sétánkon, az Egészséges Tüdőért. Nyitottunk a fiatalabb nemzedék felé is, és bár minden rendezvényünkre szívesen vártuk őket is, de kifejezetten ezt a célt szolgálta a Nemzedékek Találkozója című rendezvényünk, melyet /azzal a céllal is, hogy ismerjük meg megyénk városait, és lehetőséget biztosítsunk az egyének tehetségét megmutatni akaróknak, és nem utolsó sorban, hogy klubok közötti kapcsolatok/barátságok szövődjenek/ mindig a megye más-más városában szerveztünk meg. Sikerült megoldanunk Szövetségünk logóját és az önálló irodahelyiséget, (melyet irodabútorokkal saját erőből rendeztünk be, és) ahol bevezettük a folyamatos ügyfélszolgálatot a tagszervezetek-, de a hozzánk valamilyen panasszal érkező nyugdíjasok számára is. 
Kezdeményezésünk is szerepet játszott abban, hogy Miskolc M.J. Város Önkormányzata elnyerte a „Idősbarát Önkormányzat” megtisztelő címet.
 
Rengeteg munkát jelentett pályázatunk, mely a nyugdíjasok takarékos izzócseréjét szolgálta. 
Fogyasztóvédelmi csoportunk is, sok segítséget nyújtott (pl. fogyasztóvédelmi előadások tartásával) korosztályos tagjaink számára. Ismertségünket bővítették a gyakori média megjelenések (akár sokszor élő adásban is). Honlapunk (melynek működése óta folyamatosa nőtt a napi látogatók száma, /köszönhetően Csonka Lászlónak/, ma már 4-5000 fő/nap, és nőtt a letöltött oldalak száma is, ami nemegyszer több mint 100 ezer oldal). 
 
Bővítettük a rekreációs programjainkat: kezdetben üdültettünk Erdélyben és a Fekete tenger partján, és évente ötven fő számára biztosítottunk lehetőséget pazar körülmények között Szovátán, évi háromszáz fő pedig Hajdúnánáson élvezhette a gyógyvizet és a bőséges ellátást. 
Ismereteket bővítő programokat is szerveztünk (a sok közül csak néhány): Bűnmegelőzés, élethosszig tartó tanulás, egészség megőrzés, számítógépes ismeretek, stb. stb! 
Együttműködési megállapodásokat kötöttünk a nyugdíjasok érdekeit- és védelmét is szolgáló szervezetekkel, pl. B-A-Z. Megyei Rendőr Főkapitányság, NYUFIG, Áldozatsegítő Központ, Szárnysegéd Civil Szolgáltató Irodával, stb. 
 
A rengeteg munkával járó-, állandóan változó pályázati rendszerben (köszönhetően Pasztercsák Líviának, több millió forint elnyerésével), sajnos csak a várólistáig jutottunk el. Ez nagyban nehezítette munkánkat, de segítségetekkel ezt is megtudtuk oldani.
Mindezekről – és még másokról is – bővebben küldöttgyűlési beszámolómban beszéltem. Ennek kapcsán úgy szoktunk fogalmazni korábban, hogy „egy fizetségért dolgozó, nagy apparátussal működő intézménynek is becsületére válna az a tevékenység, amit tervszerű munkával, jól szervezetten, a nyugdíjasok igényeihez igazodva, önzetlen kivülállóak segítségével is, végeztünk.”
 
 
Kedves Barátaim!
 
Visszatérve összejövetelünk eredeti céljára! 
Szeretnék köszönetet mondani a különböző művészeti ágakban lezajlott vetélkedők, programok megszervezésében önzetlen segítséget nyújtó támogatásért, a művelődési házak vezetőinek, és a színvonalas lebonyolításban segédkező munkatársaiknak (Őket a dühöngő vírusjárvány miatt – legnagyobb sajnálatunkra, erre az alkalomra /elővigyázatosságból/ nem hívtuk meg: 

- Lengyel Béres Klárának, az Alsózsolcai-, Kércsi Tibor Úrnak, az Edelényi-, Vezse Attilának az Encsi-, és Gál Péter Úrnak, a Szikszói-, művelődési központ, művelődési ház, inkubátorház igazgatóinak;

Szeretném nagyrabecsülésemet és köszönetemet kifejezni a rendezvényeink igényes/színvonalas megtartását elősegítő szakembereknek, közülük is:

- Fecske Csaba, József Attila Díjas költőnek, 

- Érsek Csanádi István, latin-magyar szakos középiskolai nyugdíjas igazgatónak. 

- Köszönettel tartozunk Mikola Gergely Polgármester Úrnak, nagyszabású rendezvényünk, a Nemzedékek Találkozója, házigazdájának.

 

 Mindezeken túl: 

- Munkánk igényes, megfelelő színvonalú végzéséhez, a közvélemény tájékoztatásához pótolhatatlan segítséggel járult hozzá: Kácsorné Nagy Aranka nyomdász, Búzafalvi Győző, és reméljük ezt követően is folyamatosan Detzky Anna, az Észak-Magyarország újságírója. 
- Ugyancsak óriási segítség számunkra, Nagy János segítőkészsége, aki a NYOSZ illetve Érdekvédelmi Szövetségünk közötti futárposta szolgálat szerepét vállalta és látta el igazán elismerésre méltóan.
Köszönöm az elnökségünk-, felügyelő bizottságunk-, és munkatársainknak is, az odaadó, önzetlen munkájukat.
 
Kedves Barátaim!
 
A bevezetőmben már szóltam róla, de még egyszer ide kívánkozik:
A B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetség elnöksége, 2012. okt. 15-i határozatával, a nyugdíjasokért végzett önzetlen munka elismeréséül, a 2012. évtől, évente 5 fő részére Oklevelet és „Elismerés a nyugdíjasok érdekében végzett munkáért” feliratú elismerő plakettet alapított! 
Ez évben, a B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetség Elnökségének, 2021. október 26-i, egyhangú döntése alapján, a nyugdíjasokért végzett önzetlen munkája elismeréséül, az alábbi 5 személyt részesíti elismerésben: 
- Kerek Juditot, Miskolc M.J. Városi Önkormányzata, munkánkat nagyban segítő munkatársát; (Nem hagyhatom ki, hogy az egyetértő kérésemre az Alpolgármester Asszony mit válaszolt: „A levelében leírt kérését örömmel és köszönettel támogatom. Kerek Judit, civil és esélyegyenlőségi referens kolléganő nagy szaktudással, körültekintő ügyintézéssel és készséges hozzáállásával végzi munkáját, nem csak a civil szervezetek, de a hivatali kollégák is támaszkodnak segítségére.
- Laboda Gizellát, a NYÉSZ elnöksége tagját, a Miskolc Városi Nagyiklub vezetőjét;
- Molnár Józsefet, megyei elnökségünk tagját, a Sajókeresztúri „Őszi Napsugár” Nyugdíjas Klub vezetőjét;
- Molnár Katalint, az Ellenőrző Bizottság tagját, a NYÉSZ önzetlen-, öntevékeny munkát végző munkatársát;
- Nagy Sándorné Marikát, a Kiskinizsi Nyugdíjas klub vezetőjét;
 
Kedves Barátaim!
 
Még egyszer megköszönve, Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugdíjas társadalmáért végzett-, munkánkat segítő közreműködésüket kívánok mindenkinek: 
- Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, 
- Jó egészséggel, sikerekkel- és nagyszerű eredményekkel, nagyobb anyagi biztonsággal, és több derűvel kísért, vírusmentes, Békés-, Boldog Új Esztendőt!
 
Teszárovics Miklós
NYÉSZ alelnök