A bűnös nemzedék – Gondolatait lejegyezte: Lukács András

 
 

A bűnös nemzedék

(Nem csak nemzedékem tagjainak!)

A koronavírus ürügyén jutott eszembe: voltunk már a háború utáni romokból az országot újjáépítők, a nemzeti vagyont megalapozók, a Kádár rendszer haszonélvezői. Hogy az elmúlt 30 évben eddig mik voltunk, az személyes sorsok, kacskaringós életutak megannyi elágazása alapján nagyon sokszínű. Most mégis újra egy táborba tartozunk. Össze nő, ami össze tartozik – mondta VALAKI.

 

Nem önszántunkból kerültünk ismét egy zászló alá. A hatalom hozott össze minket. Először azzal, hogy mi vagyunk azok, akik a legveszélyeztetettebb korosztályként a járvány idején vigyázzunk magunkra. Egységesen, a nyugdíjasok. Azután mi voltunk azok, akik maradjunk otthon. Ne járkáljunk fölöslegesen az utcán, a boltba, a gyógyszertárba, a temetőbe. Mert mi miattunk szabadul el a vírus, miattunk fertőződnek meg az emberek. És elsősorban mi rontjuk a halálozási statisztikát! Tehát most mi vagyunk a felelősek az ország gondjaiért.

 

Pedig egy szavunk sem lehetne. Hiszen jön a 13. havi nyugdíj, mert a kormányfő bejelentette a válság elleni küzdelem részeként. Vagy mégsem jön? Mégsem az jön? És nem akkor jön? Akkor mi is a valóság? Lesz majd jövőre valami. Talán + 1 heti nyugdíj lesz, valamikor februárban. Ezt kaptuk ígéretként most, a járvány okozta (?) jelentős áremelkedések ellensúlyozására. Hogy a költségek most nőnek, és nem (csak) jövő év februárjában? Hogy ez az egy heti összeg a 2020-as év nyugdíjára vetítve kb. 2 % (!!!) mire elég? Ma még senki nem tudja, de minimum két dolog biztos: az egyik, hogy az idénre megvalósított 2,8 % emelés csak az ismert januári 4,9 %-os tényleges inflációhoz képest is semmi! A másik, hogy ez a jövő februári (egyenlőre csak ígért) összeg nem épül be a nyugdíjba, így nem képezi a további emelés bázisát.

 

Át vagyunk ismét verve? Az biztos! Hogy mennyire?  Az majd kiderül az év során, vagy a jövő év tavaszán. De ne féljünk! Ígéretből még van elég, hiszen az országgyűlési választás csak 2022-ben lesz!

 

(Folytatom!)

Gondolatait lejegyezte:

Lukács András

Miskolc, 2020. április 15.