A járvány enyhülése után... – Kirándulás Rókafarmra

 
A járvány enyhülése után... – Kirándulás Rókafarmra
 
2020. június 22.
 
Nyugdíjasok kiscsoportjának szabadidős programja Rókafarmon
 
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nagyon sok a magára maradt, egyedül élő idős ember. Közülük sokan, az időskor sajátosságaiból fakadóan párjukat vesztették, és ráadásul gyermekeik unokáik – a jobb megélhetés reményében – az ország boldogabb vidékeire-, netán külföldre költöztek. Nekik különösen – de tapasztalatom szerint a közösségekhez szokott embereknek is – hiányoznak a közös összejövetelek, amikor korosztályos társaikkal tudnak találkozni, beszélgetni, eszmét cserélni. Ez március eleje óta nem adatott meg, hiszen a koronavírusos pandémia (világjárvány) miatt, ki-ki önkéntes karanténba vonult. A karantén, latin eredetű kifejezés (quaranta, 40), tudni illik ennyi napot kellett várakozniuk a dokkban a hajóknak járvány idején. Először Dubrovnikban alkalmazzák a pestisjárvány miatt. Nos, ennek az időintervallumnak a duplája is eltelt (több mint száz nap), nem csoda tehát, hogy az összeszokott korábbi közösségek vágytak egymás közelségére, a találkozásra. A kertes házban élők valamivel jobban viselték/viselik a bezártságot, ők szabadidejükben kertészkednek, akik viszont erkély nélküli panelban laknak, megsínylik ezt az időszakot, jobbára a lakásukat rendezik, olvasnak és vannak olyanok is, akik a tv, és az internet előtt múlatják az időt, netán skype-on tartják a kapcsolatot szeretteikkel. Csányi Vilmos etológus szerint is, az operatív törzsnek „Szót kell fogadnunk. Ez elemi érdekünk. A járvány elvonultával előbújhatnak az idősek – mondja – addig meg tessék kibírni.”
 
Az elmúlt héten az operatív törzs szerint lecsendesedett ugyan a járvány, de még nem ért véget, ezért az idősek klubjai csak távolságtartással nyithatnak meg. A beszélgetéseknek nincs akadálya, de csak egészséges idős emberek menjenek az idősek klubjaiba – tanácsolta az országos tiszti főorvos asszony. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja is megszűnt. 
 
Bár a veszélyhelyzet Magyarországon véget ért, továbbra sem árt az óvatosság, hiszen a határainkon túlról érkező hírek még nem minden esetben megnyugtatóak. Éppen ezért továbbra is fontos, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, míg végérvényesen le nem sikerül győzni a koronavírus jelentette fenyegetést. 
 
Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója a közelmúltban, óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozó jóslatoktól mondván, hogy „ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők. Ez a betegség lehet, hogy hosszan tartó problémává válik, de az is lehet, hogy nem".
 
Tehát nagyon fontos az óvatosság, az események folyamatos figyelemmel kísérése, és a tanácsoknak megfelelő betartása, a védőeszközök használata.
 
  
 
Ha kissé bizonytalanul is, kis csoportokban, megfelelő szabályok betartásával, megyeszerte beindult a nyugdíjas klubok működése. Sokan szabadtéri programokat szerveznek, – mellőzve a zárt térben való találkozást – és (kisebb csoportbeosztásokban esetleg több alkalommal) bonyolítanak le. Hasonló összejövetelekre került sor több miskolci klubban, de Sajókeresztúron, Aszalón, Ózdon, Kiskinizsen és másutt is. Ezekről a jó hangulatú kirándulásokról fényképek is készültek. 
 
Mi most a miskolci Összefogás Nyugdíjas Klub, Rókafarmon, a Lendvai Péter és felesége telkére-, általuk szervezett és megtartott kirándulás képeit tesszük közkinccsé. Az Összefogás Nyugdíjas Klub szokott helyén történő, teljes létszámú összejövetelére, terveink szerint, július 22-én kerül sor.