A kialakult rendkívüli helyzet júniusi közleményei!

 
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI és MISKOLC VÁROSI
NYUGDÍJASOK ÉRDEKVÉDELMI SZÖVETSÉG
KÖZLEMÉNYE

2020. június 04.

 
 
A B-A-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetség elnöksége, ez úton is szeretettel köszönti, a karantént-, az elszigeteltséget immár közel nyolcvan napja elviselni kényszerülő türelmes és kevésbé türelmes korosztályos társait. A nyolcvan nap, az pontosan kétszer annyi, mint amit először, a pestisjárvány miatt Dubrovnikban alkalmaztak. Az elnevezés is innen ered, t. i. 40 napot kellett várakozniuk a dokkban a hajóknak járvány idején.
 
A karantén szó tehát, a latin 40 (quaranta) szóból származik. És még sajnos nincs vége!
 
 
Mind amellett, hogy az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba, nem dőlhet senki sem hátra, hiszen a szakemberek szerint, egy második hullám kialakulása fenyegető árnyként van jelen világszerte. Világszerte, hiszen ez a Pandémia (görög szó) több országra vagy világrészre kiterjedő járvány, mely elsősorban az idősebb korosztályból szedi áldozatait.
 
Fotó: Koncz Márton
 
Szakemberek állítják, hogy az emberek többsége az immunitás hiánya miatt továbbra is fogékony a COVID-19-re. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozóan, mondván:
Úgy vélem, ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők. Ez a betegség lehet, hogy hosszan tartó problémává válik, de az is lehet, hogy nem"
 
Nem véletlen tehát, hogy az Országos Operatív Törzs javaslata alapján az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba, mégis a korosztályunkat érintő könnyítések, feloldások ideje még várat magára.
 
Tudjuk, fogytán a türelem, de az egészségünk-, az életünk függhet attól, ha türelmetlenek vagyunk. Csányi Vilmos etológussal értünk egyet, aki vele készült interjúban mondta: 
A járvány elvonultával előbújhatnak az idősek, addig meg tessék kibírni.”
 
 
Elnökségünk telefonon és interneten keresztül igyekszik kitartásra buzdítani mindenkit, éserre kéri fel a tagszervezetek vezetőit is! Tapasztalatunk szerint, a magánházakban élő-, vagy üdülővel/hétvégi házzal rendelkező nyugdíjas társaink könnyebben-, de a városi erkélyes házban lakó sorstársaink is elviselhetőbben viselik a bezártságot. Sokan azok közül is, akiknek nincs ilyen lehetőségük, feltalálják magukat: tornázással, olvasással, internetezéssel múlatják az időt. Nem kevésen, interneten, skype-on tartják a kapcsolatot szeretteikkel, unokáikkal. Sokan megtanultak interneten vásárolni, mások az előírásokat betartva kérnek-, és kapnak segítséget fiatalabb családtagjaiktól és veszik igénybe az önkormányzatok által felajánlott szolgáltatásokat.
 
Elnökségünk a fentieket is figyelembe véve reménykedik abban, hogy hamarosan újra – a megfelelő előírásokat-szabályokat betartva – működhetnek tovább szervezeteink, beindulhat Érdekvédelmi Szövetségük munkája. Tisztában vagyunk azzal, /hiszen sok telefonhívás- és internet megkeresés szól erről/, hogy sok időstársunknak hiányoznak közösségeik, programjaink.
 
Bár a karantén valamennyiünket ilyen-, vagy olyan mértékben elzárt a külvilágtólaz irodánk sem működött és nem fogadott látogatókat, az elnökség (ha tartalék lángon is), végezte munkáját: 
 

 Honlapunk folyamatosan a legújabb információkat közölte, naponta többször is frissülve. Ezzel is segítve nyugdíjas társainkat a hétköznapok óráról órára változó rendeletei, előírásai megismerésében.

 

 A 102/2020.(IV.10) Korm. rendelet alapján, és annak megfelelően, mely szerint „a jogi személy döntéshozó szervének ülése – ideértve küldöttgyűlést és a részközgyűlést is – nem tartható meg olyan módon, hogy az a tag személyes részvételét igényelje,” elnökségünk május 5-ig interneten megtárgyalta, és jóváhagyólag elfogadta a NYÉSZ. elmúlt évi beszámolóját, a közhasznúsági jelentését. A beszámolót honlapunkon azonnal közzétettük.

 

 A Generációnk újság minden hónapban megjelent, a lassan beinduló irodánkban (erről honlapunkon tájékoztatót adunk!!!) majd átvehetők.

 

 Idősek a járványhelyzetben címmel a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszékének kutatócsoportja, a COVID 19 járvány kapcsán hozott korlátozó rendelkezések hatásait vizsgálja a hatvan év fölötti népesség körében. A NYÉSZ elnöke tapasztalatai átadásával segítette a kutatás eredményességét. Erről az Észak-Magyarország cikket jelentetett meg.

 

 Európai uniós támogatásból, a Szárnyaskerék Miskolci Kulturális Egyesület által beszerzett tisztasági csomagból 50 darabot kapott Érdekvédelmi Szövetségünk. Háztartásonként egy csomagot lehetett kiosztani és a csomaggal a háztartásban élőket egyesével kellett lefotózni. 

Ez azt jelentette, hogy 50 csomagot kaptunk, és legalább 100 db különböző fotót volt szükséges készíteni különböző emberekkel. Az átvevőnek, maszkban kellett lenniük. Kérés szerint a  szétosztást egy-két héten belül volt szükséges megoldani. A csomagokból ózdi, sajókeresztúri, nyékládházai, felsőtelekesi és miskolci tagszervezeteinknek juttattunk.

 
A jövőt illetően...
 

Fontos feladatunk, hogy fel tudjunk újra állni a rossz napok után! Kell, hogy legyenek még nekünk helytállásban ez idáig is élenjáró vezetőtársaink, akik az újrakezdésben is partnerek lesznek! A közösségeinknek a korábbi gyakorlatnak megfelelően ismét talpra kell állniuk! Közös akarattal kell, hogy tudjunk annyi élményt, összetartó erőt, sikert adni, amely visszahozza az elmenni szándékozókat, mert azt valljuk, hogy a közösség ereje éltető erő! Egyedül nem jó, nem megy! Fontos, hogy a hónapokig tartó félelem, ami ma még bennünk munkál, el kell, hogy tűnjön, és tudjunk majd ismét önfeledten ünnepelni, egymásnak örülni-, együtt lenni!

 

 Hajdúnánás: Egyelőre, nincs változás! Reményeink szerint, addigra lecseng a járvány, és egy újabb hullám sem akadályozza meg üdülésünket! Az üdülő – természetesen a megfelelő szabályok, fertőtlenítések folyamatos betartásával – készen áll fogadásunkra. 

Az elmúlt évi kellemes napok emlékére

Június végén biztosabb információkkal rendelkezünk, majd akkor lehet a honlapról (esetleg telefonon) tájékozódni! Július első két hetében véglegesítjük a jelentkezéseke!

 

 A június 22-i Bükki túra elmarad, megszervezése akadályokba ütközik.

 

 Irodánk július 2-tól tart nyitva, és fogad kedd- és csütörtöki napokon látogatókat!

 

 Terveink szerint, a szeptemberi tagszervezet-vezetői értekezletet megtartjuk, erről levélben kapnak értesítést a klubok vezetői!

 

 A szeptemberben tartandó Nemzedékek Találkozója, a fogadó várossal, a kialakult helyzetnek megfelelően, egyeztetés alatt!

 

 Terveink szerint – és ha a körülmények is megengedik – az év végéhez közeledve (időpont, szervezés alatt és később) Versmondó Gálaműsort szervezünk, (mondjuk) Vörösmarty Mihály születése 220. évfordulója alkalmával.

 

 Szovátai út, a kialakult helyzetnek megfelelően alakul, egyébként az utazásra jelentkezőket, várunk!

 
A NYOSZ. „Balatoni Randevú 2020” elnevezéssel, augusztus 30-, szeptember 3-ig, (5 nap, 4 éjszaka; klímás, teljesen felszerelt mobil házban, 2 ágyas szobákban, 27.000 Ft./fő; 4 ágyas motelszobában: 23.000 Ft./fő; Nem NYOSZ tagoknak +500Ft/fő/éj)
 
 
 
Balatonfüred, Szabadidő- és Konferenciaközpontban, (a korábban eltervezett programokat is mellőzve) üdülést szervez. Az üdülést bárki igénybe veheti.
Érdeklődni 2020. július 20-ig lehet: Horváth Istvánné, Julinál a 06/1/210-0326, ill. 30/574-9097 telefonszámokon, valamint nyosz@enternet.hu e-mail címen.
 
Teszárovics Miklós
     NYÉSZ elnök