Aktuális Kulturális Programok, Hírek

 
 
Kétszáz pályaműből választott a jövőre kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház
 
2022. augusztus 30.
 
Augusztus 30-án, kedden felfedték a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumának alkalmából hirdetett drámapályázat győzteseit. 
 
Hosszú és többször elhalasztott bejelentésen van túl a teátrum művészeti tanácsa. Béres Attila szerint ez azért alakulhatott így, mert nagyon alapos döntést akartak hozni. A színházigazgató hangsúlyozta: a kétszázadik évfordulóra írt színdarab a színháztörténet része lesz.
 
Fotó: Horváth Csongor
 
 
A mai Magyarország első állandó színtársulata 1823. augusztus 24-én kezdte meg működését Miskolc városában, a Déryné utcában, a teátrum mai épületének szomszédságában. A jövőre kétszáz esztendős intézmény másfél évvel ezelőtt hirdette meg pályázatát.
 
Mint az a sajtótájékoztatón kiderült: a felhívásra egészen misztikus módon pontosan kettőszáz pályamű érkezett be. A nem akármilyen numerológiai összefüggésen túl az eredményt kihirdető direktor további okot adott a meglepődésre, miután elárulta: nem egy, hanem két első díjjal kitüntetett darabról van szó.
 
Perczel Enikő, Enyedi Éva és Lőrinczy Attila dramaturgok előválogatását követően a zsűri – amelyet Lőrinczy Attilán kívül a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsának tagjai (Béres Attila, Keszég László, Rusznyák Gábor, Szabó Máté, valamint Szőcs Artur rendezők) alkottak – az eredetileg egyösszegű tízezer helyett öt-ötezer eurós fődíjat ítélt oda.
 
A színház vezetése műfaji és tematikus megkötés nélkül, belföldről és a határon túlról várta mindazokat az eredeti, magyar nyelvű, prózai vagy zenés színpadi műveket, amelyek még nem jelentek meg nyomtatásban vagy valamely digitális platformon, amelyet nem mutattak be színpadon, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon, és előadási vagy közlési jogával más intézmény nem rendelkezik.
 
Mindezek nyomán Komán Attila Kornél című művére esett az egyik választás, míg Zemlényi Attila és Kabai Lóránt műve, a Vasgyári eklógák lett a pályázat másik nyertese. Mindkét darab először felolvasószínházi előadásként lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház következő évadának repertoárjában.
minap.hu
 
 
Miskolci Szépkorúak Filmklubja – A feltalálóval folytatódnak a vetítések

 

2022, január

A Salkaházi Plusz program keretében – a Dr. Hilscher Rezső Szociális Közalapítvány kezdeményezéseként – júliusban indult el Miskolcon a Szépkorúak Filmklubja, ami az idén folytatódik, minden hónap utolsó vasárnapján várják a filmkedvelő nyugdíjasokat.

Legközelebb január 30-án, délután 2 órától vetítenek filmet – ez lesz a Feltalálóa Művészetek Háza Uránia Art Mozitermében. Az előadás ingyenes, nincs előzetes regisztráció.
 
A jegyek átvételére január 17-én, hétfőn reggel 9 és 10 óra között van lehetőség – érkezési sorrendben – a Városháztér 8. szám alatt.
 
Az előadásokon csak nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, a moziban jegyvásárlásra nincs lehetőség.


A 2020 februárjában bemutatott magyar életrajzi dráma dr. Béres József életét mutatja be, aki a hatvanas évek végén laboratóriumi kutatóként fedezte fel a nyomelemek kedvező hatását a növényekre, és ezt továbbgondolva fejlesztette ki legendás készítményét, a Béres-cseppet. A világ sok országában azonnal ünnepelt tudós vált volna belőle, ám a korabeli Magyarország nem tartozott ezek közé. Nehéz évek vártak a tudósra. Bár a cseppek hatékonyan segítettek sok betegség gyógyításában és a hír szájról szájra terjedt, a hatalom nem nézte jó szemmel Béres József tevékenységét. Minden eszközzel próbálták megakadályozni a készítmény terjedését, börtönnel fenyegették és bírósági eljárást indítottak ellene. Ám a kutató nem hátrált meg. A film Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét mutatja be. Miközben érzelmekben gazdag jelenetekben követi a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő, pergő eseményeit, a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát, objektív látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról. A főszerepben a Miskolci Nemzeti Színház színművészét, Gáspár Tibort láthatjuk, és Huszárik Kata, Für Anikó és Trill Zsolt is szerepel az életrajzi drámában.
minap.hu
 
„Nekem Miskolc a világ közepe”
 
Beszélgetés Fedor Vilmossal városról, kultúráról és új, városi megbízatásáról.
2021. szeptember 20.
 
Kezdjük talán a végével, azzal, hogy újra feladatot vállalt Miskolc kulturális életének formálásában. A jövőben a polgármester megbízottjaként dolgozik.
A hír igaz, a kulturális szektor képviselői előtt jelentette be az elmúlt héten Miskolc polgármestere, Veres Pál. Persze a bejelentést sok beszélgetés előzte meg, ahol megismerhettem a város vezetőjének elképzeléseit. Tetszett az, amit szeretne. Azt kérte, segítsek abban, hogy Miskolc visszakerüljön Európa kulturális térképére. Elmondtam, miben és hogyan tudok segíteni. Beszélgetésünk hosszú párbeszéddé alakult, aminek a vége már egy kérdés lett. Időt kértem, mert nekem is végig kellett gondolnom azt, hogy miben és hogyan tudom segíteni a város vezetőit. Bevallom, megkérdeztem sok kulturális területen dolgozó ismerősömet, mit gondolnak erről. Támogatásuk nélkül nem vállaltam volna. A családom tagjai, a gyermekeim és a párom féltenek, de megértették, hogy ez most fontos nekem. Ebben a városban születtem, és aki ismer, tudja, hogy nekem Miskolc a világ közepe. Mindebből következik, hogy igent mondtam.
 
Fedor Vilmos: a kulturális megújulás összefogás eredménye legyen
 
Fotó: Mocsári László
 
Milyen lesz a kulturális „felállás” a városházán, kikkel dolgozik együtt?
Elsősorban Varga Andrea alpolgármesterrel és Borkuti László kulturális tanácsnokkal. Hivatal, politika és szakma. Én az utóbbit képviselem.
 
Lehet-e tudni a konkrét feladatait?
Persze. Most a legfontosabb feladatom a város kulturális stratégiájának megalkotásában való részvétel, a tíz évre szóló vízió összerakása, annak a folyamatnak a megtervezése, hogy honnan hová akarunk jutni. Erről már korábban megkezdtem az egyeztetéseket a város kulturális intézményeinek vezetőivel, civilekkel, építészekkel, kultúrát támogatni akaró vállalkozókkal, amatőr művészeti együttesek képviselőivel, olyan emberekkel, akik számára fontos a város kulturális teljesítménye, akik mögött tudás és tapasztalat van. Azt szeretném, ha úgy, mint annak idején, amikor az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot készítettük, most is egy város összefogásának eredménye lenne a kulturális megújulás. Részt veszek a turisztikai tervezésben, a városmarketing formálásában, piaci rések kihasználásában és a város újrapozícionálásában.
 
Öntől hallottam úgy talán egy évvel ezelőtt, hogy 2023 Miskolc és a nemzet kulturális értelemben kiemelkedő jelentőségű éve lesz.
Igen, ez is fontos része lesz a munkámnak. Ugyanis 2023-ban 200 éves lesz a Miskolci Nemzeti Színház, ami a mai politikai határokon belül az első magyar nyelvű színjátszás otthona. Nyilván ez nemcsak a város, hanem a nemzet ünnepe. Ideidézek két véleményt. Az egyik 1923-ból Blaha Lujzától, korának kiemelkedő elismertségnek örvendő színészétől származik, aki Miskolcról és a miskolciakról úgy beszélt, mint akik az első hajlékát adták a magyar színművészetnek. A másik a jelenlegi igazgató, Béres Attila szájából hangzott el az évzáró társulati ülésen. Azt mondta, hogy a magyar színjátszás első templomáról méltó módon fogunk megemlékezni. Teljes közöttünk az egyetértés.
 
Szintén abban az évben ünnepeljük az első magyar poprock-fesztivál, a „magyar Woodstock” ötvenedik évfordulóját és hatvanéves lesz a vidék egyik legjobb szimfonikus zenekara, ami szintén a miénk. Ennek az évnek az előkészítését már most ősszel megkezdjük.
 
Ön tehát most szakmai feladatokat lát el a városházán.
Azt hiszem annak idején, amikor alpolgármester voltam, akkor is a szakmai feladatok vonzottak. Most tényleg azt csinálhatom, amit leginkább szeretek. Persze a zene és az írás is megmarad.
 
Ez azt is jelenti, hogy három népszerű kötete után újakra is számíthatnak az olvasók?
Igen, lassan befejezem a Miskolc legendái újabb kötetét, illetve felkértek a Magyar Állami Népi Együttes története különleges húsz évének megírására. Miután zenészként részese voltam a táncházmozgalom létrejöttének, ennek a korszaknak a megírása megtiszteltetés. Persze mindezek csak kiegészítőmozaikok. Számomra a legnagyobb érték ma is, hogy dolgozhatok a szülővárosomért.
 
minap.hu

Újranyitnak a Miskolci Kulturális Központ intézményei

 
Május 17-én ismét megnyílnak a miskolci művelődési házak a látogatók előtt.
 
A Művészetek Háza, az Ifjúsági és Szabadidő Ház, az Ady Endre Művelődési Központ, a Vasgyári Közösségi Ház, a Görömbölyi Művelődési Ház és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, valamint a Lovagi Tornák Tere is várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályozásokkal összhangban - írja közleményében a Miskolci Kulturális Központ. 
 
 
Az intézményekbe védettségi igazolvány felmutatása mellett lehetséges belépni. Védőmaszk használata javasolt, de nem kötelező, emellett kézfertőtlenítő is rendelkezésre áll belépésnél. Létszámkorlátozást az intézményekben nem vezetnek be.
 
Az épületekbe kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező 18 év feletti, illetve 18 év alatti hozzátartozója léphet be. A védettségi igazolványok személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényesek. Hat év feletti gyermek személyi azonosságát diákigazolvánnyal vagy személyi igazolvánnyal ellenőrizhetik a munkatársak. 
 
A közművelődési intézményekbe érkező 18 év feletti csoportok védettségi igazolvánnyal léphetnek be, de a 18 év alatti csoportokat a jelenlegi szabályozás szerint nincs lehetőség fogadni. Kivételt képeznek azok a csoportok, ahol sporttevékenységet folytatnak és rendelkeznek sportolói igazolvánnyal, illetve művészeti képzésben vesznek részt iskolai keretek között. Ezeket a 18 év alatti csoportokat, illetve a felnőttképzésben részt vevő érintetteket védettségi igazolvány nélkül is fogadják, de belépéskor hőméréssel ellenőrzik és számukra kötelező a kézfertőtlenítés és a maszkhasználat.
 
Májustól az Erzsébet téren és Diósgyőrben – a Lovagi Tornák Tere előtt található Vásártéren - is Termelői piacok várják az érdeklődőket. Május 16-án a belvárosban, június 12-én Diósgyőrben szervezik az első piacot, ahol a vásárlók beszerezhetik kedvenc kézműves portékájukat, és válogathatnak az őstermelők zöldség-, gyümölcs, füstölt húsáru kínálatából.
 
A korlátozások miatt hagyományos gyermeknapi program megtartására nincs lehetőség; ám május 30-án a Művészetek Házában és az Ady Művelődési Házban is gyermekprogrammal várják a családokat. A Művészetek Házában a Keszekusza varázspálcája mesemusicalt, az Ady Művelődési Házban a Süsü a sárkány gyermekelőadást tekinthetik meg az érdeklődők. 
 
A művelődési házak meghirdették nyári napközis táboraikat, melyek megrendezésére abban az esetben lesz lehetőség, amennyiben a járványügyi rendelkezések ezt lehetővé teszik.