Aktuális Kulturális Programok

 

A Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Filharmónia négy koncertből álló sorozattal kedveskedik közönségének. A különleges helyzetek különleges megoldásokat igényelnek…

A hangversenyek megtekintése nincs regisztrációhoz kötve, ingyenesen elérhető, területi korlátozás nélkül, világszerte.
 
Március 11-én Vezényel: Kovács János
 
 
Kattintson az alábbi oldalakra és élvezze a zenét:
 
mso.hu
 
Koncertprogramok:
 
Január 28. (csütörtök) 19.00
Mendelssohn: Szentivánéji álom, Op. 61 – részlet a kísérőzenéből (Notturno, Scherzo, Nászinduló)
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64  
Mendelssohn: IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfónia, Op. 90  
Hegedű: Szabadi Vilmos
Vezényel: Antal Mátyás
 
Február 7. (vasárnap) 19.00
Schumann: Genovéva – nyitány, Op. 81
Schumann: a-moll gordonkaverseny, Op. 129
Schumann: I. (B-dúr, „Tavaszi”) szimfónia, Op. 38
Gordonka: Rohmann Ditta
Vezényel: Dubóczky Gergely
 
Február 15. (hétfő) 19.00
Ljadov: Az elvarázsolt tó – szimfonikus költemény, Op. 62
Dvorak: g-moll zongoraverseny, Op. 33
Borogyin: II. (h-moll) szimfónia
Zongora: Balog József
Vezényel: Antal Mátyás
 
Március 11. (csütörtök) 19.00
Bartók: Két kép, Op. 10 – Virágzás, A falu tánca            
Richard Strauss: Burleske         
Bartók: A csodálatos mandarin – pantomim, Op. 19 – teljes
Zongora: Várjon Dénes (ügynöke: Körner Tamás)
Vezényel: Kovács János
 
Hallgassa a miskolci szinfonikusokat!


 
Fennmaradó örökségünk
Különleges videó készült a magyar kultúra napjára
 
A magyar kultúra napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. A jelenlegi helyzetben nincs lehetőség arra, hogy együtt ünnepeljünk, ezért a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. egy kis videóval hívja fel a figyelmet arra, hogy a kulturális értékeket mi magunk tartjuk fenn és adjuk tovább generációról-generációra.
 
Ahogyan az anya dúdol gyermekének, a népmese szájról-szájra terjed, a dallam átszövi az életünket, úgy része az irodalom és a költészet a mindennapjainknak. A kulturális értékek generációkon keresztül öröklődnek. Van, hogy tudatosan, van, hogy észre sem vesszük, hogy átadjuk a következő nemzedéknek. Ezt üzeni az MKK videója – melynek kreatív koncepcióját Hetei Boglárka a társaság munkatársa dolgozta ki.

 


Szegedi Dezső Jászai Mari-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja; a Számadó zenekar, Bárdos Zsuzsanna néptáncpedagógus, Örökös Aranygyöngyös táncos, a Kőrösi Csoma Sándor Program volt ösztöndíjasa; Horkai Lili Gyöngygalléros táncos és Herke Tamás Bence Ezüstpitykés táncos; valamint Visnyovszky Balázs a Szinvavölgyi Alapfokú Művészeti Iskola népi furulya tanszakos diákja mind-mind az első hívó szóra csatlakoztak a kezdeményezéshez. Mindannyian fontosnak érezték, hogy ezekben a vészterhes időkben is üzenjenek a közönségnek. 
 
neptanc
 
Fotó: Végh Csaba
 
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az évforduló alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
 
Az MKK „Miskolci kultúrmorzsák” címmel sorozatot is indít facebook oldalán, ahol hétről-hétre miskolci vagy Miskolchoz kötődő alkotók sorait osztja meg a közönséggel. Bemutatva szűkebb és tágabb környezetünk természeti-, épített- és szellemi örökségét, hogyan látják mindezt a város szülöttei és az ide érkezők.
 
minap.hu
 
 
Összefoglaló Miskolc 2020-as,
a vírus miatt megcsonkított kultúrális életéről