KÖSZÖNTŐ

 
 
Turmezei Erzsébet: Adventi éjszaka
 
Fehér takaró,
ezüst fénytartó,
valót eltakaró.
Mintha nem volna más,
csak ez a ragyogás:
titokzatos, csodás.
Nincsen se hang, se zaj,
nincsen se seb, se baj,
se sóhajtás, se jaj...
Se bűn, se szenny, se sár,
se szín, se könny, se kár,
csak hó és holdsugár.
Hiszen igy volna jó.
De nem ez a való.
Csal a fénytakaró.
Alatta szenvedés,
szenny, sár, ... elfödni és
elrejteni kevés
a hó és holdsugár.
De Valakire vár
a holdfényes határ.
S ez az adventi, mély,
havas és holdas éj,
titkot tud: Jön! ... Ne félj!
 
 
Kedves honlaplátogatók!
 
Az Advent, a várakozás időszakában vagyunk. A keresztény kultúrában ennél mélyebb jelentése van. Az advent: “adventus Domini”, avagy az Úr eljövetelét jelenti. Az egyházhoz, valláshoz nem köthető emberek, de spirituális életet élők számára, a Fény eljövetele, a téli fordulópontra való várakozás időszakát jelenti.
A várakozást kultúránk kifordult, felgyorsult világa, és a dühöngő pandémia járvány sem tudja kitörölni. Valahogy olyan ez, mint amikor a régiek a bölcsességüket gyermekdalokba mentették át, hogy fennmaradjon az utókornak.
Gyermekeink, unokáink szemének csillogása előhív ma is valami belső fényt, mely derengeni kezd ilyenkor még a legkeményebb szívekben is. Ilyenkor számba vesszük ismerőseinket, kapcsolatainkat, saját magunk szeretet-
hálóját.
 
Létezik-e ténylegesen? Milyen mélységűek a szeretet kapcsolataink? És mi milyen erővel vagyunk jelen ezekben?
Sokszor a nagy rohanásban elszaladtunk egymás mellett – de talán most itt az idő erősíteni a lehetőség kínálta, ez évben még megtartható összejövetelekkel, egy kis borozással, beszélgetésekkel.
 
Modern templomokat emeltünk az anyagnak, a birtoklásnak, ahol fogyasztói szenvedélyünknek, netán Mammonnak, a pénz istenének hódolhatunk. De ilyenkor, Adventkor, még a fogyasztásba is képes szentség lopódzni: amikor esetleg egy kiflivel többet veszünk, és nekiadjuk a koldusnak, ajándékot veszünk ismeretlen rászorulóknak, mert sajnos azok egyre többen vannak, és valóban szeretettel keresgélünk ajándékot azoknak, akiket szeretünk.


Mi, a honlap szerkesztői az “adventus Domini”, vagyis az Úr eljövetelére való várakozás alkalmával kívánunk minden Honlaplátogatónak:
Szeretetteljes, Boldog Karácsonyt és Békés Boldog, Egészségben eltöltött, Új Esztendőt!
Egyben kívánjuk, hogy a megye minden egyes kis nyugdíjas közössége 2022-ben is szolgálja korosztályos társaink jó közérzetének alakítását!
 
A honlap szerkesztőinek nevében: Csonka László és Teszárovics Miklós