LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓK

 
 
 
 
Szörnyű dolgot árultak el a tűzoltók, az aszály miatt vesztette életét egy ember
 
2022.03.26
 
 
 
Év eleje óta 5600 szabadtéri tűzesethez kellett kivonulni a tűzoltóknak. Hatalmas terület, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le. Ez annyi, mint Budapest területének egyötöde 
 
– közölte Facebook oldalán a Katasztrófavédelem.
 
A tüzek miatt emberi életek is veszélybe kerültek, nyolc ember megsérült, egyvalaki pedig olyan tűz miatt vesztette az életét, amely kerti gazégetésnek indult.
 
Ez már nekünk is sok. És még nincs vége... Tombolnak a szabadtéri tüzek, és bár tudván tudjuk, hogy meg fogjuk állítani, az azért döbbenetes, hogy idén már több mint öt és félezer esetben kellett nekiveselkedni a hatalmas lángoknak.
 
 Mindebben az a félelmetes, hogy a szabadtéri tüzek legnagyobb része emberi mulasztás következménye, ami meglehetősen nagy felelőtlenség.”
 
- írták a tűzoltók. 
 
További részletek:>>>>>>A képre kattintva!
 
 
Trükkös tolvajok járják az országot: itt fosztják ki a legtöbb időst
 
2022.01.18 17:42
 
Annak ellenére, hogy a világjárvány visszavetette a lopások, csalások számát egy időre, még mindig rengeteg bűntényt követnek el 60 év felettiek ellen. A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár adatai szerint az összes csalás több mint egyötödét követik el idősek ellen. Az országos bűntérkép azonban elég változatos képet mutat: míg egyes helyeken csak az esetek 10 százaléka történik idősek sérelmére, addig van, ahol ez az arány a 35 százalékot is meghaladja. Mutatjuk, melyek azok a megyék, járások, ahol az idősödő lakosság leginkább ki van téve a tolvajoknak, csalóknak.
 
A frekventált helyekre nagyobb odafigyelést ígér az új rendőrkapitány
2021. november 01.
 

Átszervezéssel, a feladatok újragondolásával szeretné hatékonyabbá tenni a rendőri munkát az új miskolci városi kapitány.

 
"Amikor Kiss Attila főkapitány úr felkért ennek a feladatnak az ellátására, és vázolta a feladatokat, követelményeket, amiket elvár, szerencsének éreztem a szituációt, mert teljességgel egyezett azzal, amit én gondoltam miskolci szolgálatomról” – bocsátotta előre Miskolczi István, Miskolc rendőrkapitánya, amikor bemutatkozott a testület előtt a miskolci közgyűlésen.
 
 
Autóval segíti a Miskolci Önkormányzat 
a rendőrség terepmunkáját
 
2021.10.15 
 

A terepviszonyokhoz könnyebben alkalmazkodó járőrautót adományozott a város a rendőrségnek, akik így a nehezen megközelíthető helyszíneket is sikeresebben fedik le munkájukkal.

Az „Együtt a biztonságért!”-jelmondat jegyében folytatta a miskolci önkormányzat a városi rendőrök munkájának támogatását. A Dacia Duster típusú autó szimbolikus adományozásakor Veres Pál polgármester elmondta, a városvezetés alapvető célja tovább javítani Miskolc közbiztonságát. Ennek érdekében a hivatal együttműködik a városi és a megyei rendőrséggel, illetve a rendészekkel.
 
 
Autót kapott a rendőrség az önkormányzattól
 
Fotók: Juhász Ákos
 
Új, agyafúrt csalásra figyelmeztet a rendőrség:
így próbálják kifosztani a bűnözők a gyanútlan magyarokat
 
2021.09.06.
 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat csalás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személyekkel szemben, akik magukat különböző bankok alkalmazottainak kiadva, hivatalosnak látszó banki telefonszámról - melyet egy program segítségével generálnak -,  azzal kerestek/keresnek meg magánszemélyeket, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, többségében online vásárlások kezdeményezésére (pl: eMAG) hivatkozással.

 
 
Házhoz mentek a rendőrök Tardonán
 
2021. július 24
 

Cél: a vagyonvédelem.

 
A rendőrség a lakosság vagyonbiztonságának fokozása érdekében folytatja a „Házhoz megyünk!” elnevezésű kampányát. Legutóbb Tardonán vendégeskedett a Házhoz megyünk program.
 
 
Kisfilmmel segít a rendőrségi az adathalászat ellen (+videó)

2021. május 22.
 

Pár lépés és könnyen mattot adhatunk az internetes adathalászoknak. Ehhez adnak segítséget egy olyan filmmel, ahol az effektek a trükkök, az ismertetőben pedig feketén fehéren leírják, hogy milyen lépéseket kell megtenni, hogy a pénz a számlán maradjon. Az akciós vásárokra nem vállalnak garanciát, de az adathalászokra igen! – írja a police.hu.

Az adathalász és a bűnmegelőzés. Az internet mélynek tűnő tengerén ad biztonságos szigetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályának szórakoztatóan oktató kisfilmje. Tény, hogy a személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Tény az is, hogy ezen adatokhoz a bűnözők megpróbálnak hozzáférni. Tény továbbá az is, hogy biztonsági tanácsainkkal megóvhatják értékeiket.
 
 
A kisfilm részletesen, szinte lépésről lépésre mutatja be azokat a csapdákat és trükköket, amelyekkel az adathalászok hálója üresen maradhat.
 
Ne dőljenek be a járványt is kihasználó csalóknak!
 
2021. március 8.

A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős emberekre fókuszálnak, akik egyedül élnek. Beszélgessünk rokonainkkal a veszélyekről!

Világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan ál-értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni.

 
 
Lakossági Vagyonvédelmi Tájékoztató
 
2021. február 24.
 

Figyelmeztetést adott ki a rendőrség, 
a bankkártyás csalók módszert váltanak
 
2021. január 07.

Csalók jutottak hozzá a sértettek bankkártyaadataihoz , egyiküket több százezer forinttal károsították meg. A Veszprémi Rendőrkapitányság csalás miatt nyomoz. A hatóság az eset kapcsán figyelmezteti az idős bankkártya-tulajdonosokat és hozzátartozóikat.

Fotó: Getty Images

 

Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2020. december 31-én arról, hogy édesanyját ismeretlen személy felhívta, és az unokájának adta ki magát. A hívó elmondta, hogy megsérült, és az ellátáshoz pénzre van szüksége. Miután a sértett közölte, hogy nem tart otthon készpénzt, a csaló a sértett bankkártyáján szereplő adatok beolvasását kérte, amelynek a hívott eleget tett. Az ismeretlen több százezer forint értékben vásárolt a kártya adatait felhasználva - olvasható a police.hu-n.
 
 
 
Egy hét alatt a járőrök huszonkilenc ittas sofőrt szűrtek ki a forgalombóll
 
2020. október 28.
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonkilenc ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év negyvenharmadik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.
 
 
A rendőrök az őszi hónapokban is kiemelt figyelmet fordítanak a közúti ellenőrzések során az ittas, vagy bódult vezetők kiszűrésére, mivel akik így vesznek részt a forgalomban, azok magas kockázati tényezőt jelentenek a biztonságos közlekedés számára. Hangsúlyozni kell, hogy az ittas vagy bódult állapotban elkövetett járművezetés bírósági eljárást is vonhat maga után.
 
A megye útjain 2020. október 19-e és 2020. október 25-e között kilencvenkét közúti közlekedési baleset történt, ebből hat balesetben az ittas, egyben pedig bódult sofőr volt az okozó. A járőrök az adott időszakban ugyanakkor huszonkilenc ittasan volán mögé ült sofőrt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még közúti közlekedési balesetet okozhattak volna. A velük szemben indított hatósági eljárások folyamatban vannak.
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a figyelmet, hogy akik ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezetnek, elfogadhatatlan kockázatot vállalnak, és mások életét is veszélyeztetik.
 
 
Az ittas vezetés még mindig óriási probléma Magyarországon
 
2020. szeptember 14.

Európában a közúti balesetek mintegy negyedét okozza az alkoholfogyasztás. Hazánkban ez az arány jóval alacsonyabb, azonban még mindig sok az ittasan okozott baleset, ráadásul több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában romlott a helyzet. A ma kezdődő és idén az online térben zajló Biztonság Hetének, a MABISZ és az ORFK-OBB közös kezdeményezésének is a központi témája az ittas vezetés veszélye.

 

Az ittas vezetők egyértelműen felülreprezentáltak a közúti közlekedési balesetekben. Sajnos az európai országok közül szinte egyik sem teszteli szisztematikusan az összes, balesetben érintett úthasználót alkohol miatt. Ezért az alkohol okozta balesetekről a legtöbb európai ország hivatalos statisztikája nem számol be. Ugyanakkor egy Hollandiában végzett véletlenszerű mintavétel alapján a kórházba került, súlyosan sérült sofőrök 25 százalékának volt a vérében alkohol. A hollandiai kutatások alapján az Európai Bizottság úgy becsüli, az éves uniós közlekedési halálesetek körülbelül 25 százaléka az alkoholnak tulajdonítható. Ebbe nemcsak az ittas vezető, de az ittas gyalogos és kerékpáros által okozott halálos balesetek is beletartoznak.
 
 
 
Harmadára csökkent a rablások száma Miskolcon a korábbi évekhez képest
Miskolc 
2020. júliu 22.

Nagyszabású rendőrségi nyomozóportyák a belvárosi szórakozóhelyek környékén – biztató folyamatokról számolt be a rendőrség a polgármesteri hivatalban tartott közbiztonsági tanácskozáson.

A belváros közrendje volt a téma az egyeztetésen
Fotó: Mocsári László
 
Nem nőtt meg jelentősen a hétvégente Miskolc belvárosában szórakozó fiatalok száma, azért tűnhet mégis úgy, hogy szinte „elárasztották” a kocsmák környékét, mert majdnem három hónapig semmi sem volt nyitva a kijárási korlátozások miatt – ezt mutatják a rendőrség és az önkormányzati rendészet tapasztalatai.
 
 
Beszámolt a főkapitány Borsod-Abaúj-Zemplén Megye közbiztonságáról, majd elköszönt

Miskolc 
2020. június 25.
 
 
Csökkent a bűncselekmények száma, nőtt a nyomozati és a felderítési eredményesség is tavaly – mondta a megyei rendőrfőkapitány a B-A-Z. Megyei Önkormányzat közgyűlésén. Dr. Vereckei Csaba beszámolójában arra is kitért, hogy a közlekedésbiztonság és az új pszichoaktív anyagokhoz kapcsolódó bűnözés elleni küzdelem a két legkritikusabb területe a munkájuknak.  "Új módszereket és új eszközöket kell megragadnunk. A korábbi, most már idézőjelben klasszikusnak mondható kábítószer bűnözést az élet felülírta és teljesen más formái jelentek meg" - emelte ki a főkapitány. 
 
 

Elindította hivatalos Facebook-oldalát a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata, 2020. június 22-én, hétfő reggel a rendőrség honlapján.

2020. június 23.

A közlemény szerint a rendőrség a közösségi oldalon könnyed stílusban, izgalmas és szórakoztató, illetve nem mindennapi esetekről számol be. Mint írták, az oldalon a rendkívüli eseményekről is hírt adnak.    
 
A rendőrség arra kér az olvasókat, hogy az oldalon ne kérjenek információt folyamatban lévő rendőrségi ügyekről és segélykérést se tegyenek ezen a felületen.
 
 
A magyar rendőrség új Facebook-oldala a https://www.facebook.com/PoliceHungaryOfficial linken érhető el.
mti.hu
 
Mellényt adtak a láthatósághoz
 
2019.november 29.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság Light Friday címmel figyelemfelhívó akciót tartott pénteken azzal a céllal, hogy hangsúlyozza: a közlekedésben a láthatóság különösen fontos.

 
Láthatósági eszközöket osztottak
Láthatósági eszközöket osztottak a rendőrök
Fotó: bujdos Tamás
 
A Borsod-Abaúj-Zemplém Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága megbízásából az országos programhoz igazítottan Miskolcon is láthatósági eszközöket osztottak ki a közlekedőknek.
 
lathatosagi-eszkozoket-osztottak04
 
Láthatósági eszközöket osztottak a rendőrök
 
 
Egy betörő gondolatai… címmel jelent meg
a Bűnmegelőzési Hírlevél legfrissebb száma
 
2019. július 21.
 
A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Pihenés reményében a nyáron többen hosszabb-rövidebb időt töltenek az otthonuktól távol. A felhőtlen kikapcsolódás alatt azonban a vagyontárgyaik, értékeik többségében felügyelet nélkül maradnak. A nyaralást megelőzően mindenki hajlamos csak az üdülés részleteire koncentrálni, így a vagyonbiztonság, a hátrahagyandó értékek védelme háttérbe szorul. 

Előfordulhat, hogy egyesek pihenten hazatérve a „kifosztott” lakással találják szembe magukat.  Amennyiben az ingatlanában tárolt értékek biztonságáról még nem gondoskodott megfelelően akkor fogadja meg egy fiktív „betörő” tanácsait, még mielőtt nyaralni indulna. 
 
 
 
Idős sofőröket oktatott és tesztelt a rendőrség
 
2019. július 13.
 

Szépkorú sofőröket tesztelt a rendőrség. Egyrészt az volt a céljuk hogy befoltozzák a tesztnek nekifutók esetleges hiányosságait, másrészt igyekeztek felhívni a figyelmet az önkritika, a belátás fontosságára. Pacsuta Ágnes főhadnagy végre választ adott az örök kérdésre: a fiatalok vagy az idősek okoznak-e kevesebb balesetet?

A résztvevők vezetéstechnika-oktatásban is részesültek /Fotó: Police.hu
A résztvevők vezetéstechnika-oktatásban is részesültek
Fotó: police.hu
 
Hogy veszélyesebbek-e az idős sofőrök, vagy épp a fiatalok meggondolatlanságától kell tartani? Pacsuta Ágnes főhadnagy szerint nem lehet valaki vezetési készségeit pusztán a születési éve alapján megjósolni.
 
 
Bűnmegelőzéssel kapcsolatos interaktív előadás
a miskolci „Összefogás” Nyugdíjas Klubban
 
2019. április 10-én
 
 
A miskolci Összefogás Nyugdíjas Klub, előre tervezett, egész éves programfüzetében rögzítetteknek megfelelően, a Vasgyári Közösségi Házban bűnmegelőzéssel kapcsolatos foglakozást tartott. Előadó Urbán József őrnagy, a B-A-Z. Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa volt. 
 
 
Az előadó a trükkös, új elkövetési módszerekkel ismertté vált lopások, csalások megelőzésének lehetőségeiről és a nyugdíjasok internetes átveréséről adott tájékoztatást. A nagy érdeklődéssel kísért figyelemfelkeltő és a bűncselekmények áldozataivá válásáról-, annak megelőzési stratégiáiról szóló előadásban, az alábbiakra hívta fel a hallgatóság figyelmét, melyet honlapunk olvasóinak is figyelmébe ajánlunk:
 
 • A lakásajtót, a kaput akkor is tartsa zárva, amikor otthon tartózkodik!
 • A lakás bejárati ajtajára – saját maga és értékei védelme érdekében – szereltessen biztonsági láncot!
 • Idegent soha nem engedjen be a lakásba anélkül, hogy céljáról, személyazonossága valódiságáról ne győződne meg!
 • A közüzemek (vízművek, áramszolgáltató, egyéb szolgáltatók) az alkalmazottaik érkezése előtt értesítik a fogyasztókat, és FÉNYKÉPES IGAZOLVÁNNYAL rendelkeznek, FORMARUHÁT viselnek. Ha kétségei vannak, valóban az adott szolgáltató alkalmazottai érkeztek-e Önhöz, beengedésüket megelőzően hívja fel telefonon a cég ügyfélszolgálatát!
 • Ne higgyen a nyereményekkel kecsegtető személyek ajánlatainak!
 • Házalóktól, alkalmi árusoktól soha ne vásároljon!
 • Hívja a rendőrség telefonszámát és adjon tájékoztatást, ha bármikor (általában éjszaka) az unokájával, illetve hozzátartozójával kapcsolatos rossz hírt közölnek önnel, és a megoldásához pénzt kérnek. 
 
 
Az internethasználattal kapcsolatosan:
 
 • Az adóhatóság, a pénzintézetek, szolgáltatók soha nem kérnek személyes és bizalmas adatokat e-mail útján. Soha ne adják meg adataikat e-mailen!
 • Mindig alaposan tanulmányozzák át a hivatalos küldeményeknek tűnő elektronikus leveleket!
 • Először a levél nyelvezetét vizsgálják meg! Sok esetben fordítóprogrammal készült, rossz magyarsággal írott küldemények érkeznek az e-mail fiókokba. A valós szolgáltatók ilyet nem küldenek.
 • Figyeljék meg a feladó címét! Minden szolgáltató, pénzintézet saját internetes tartományból továbbítja elektronikus leveleit.
 • Fontos, hogy az érkezett levélbe ágyazott adategyeztetést segítő linkre soha ne kattintsanak!
 • A gyanúsnak ítélt e-maileket soha ne nyissák meg, inkább töröljék!
 
 
Az előadás végén kötetlen beszélgetés keretében tájékoztatta az előadó az érdeklődőket, a nyugdíjasokat leginkább érintő elkövetési módszerekről.
 
Az időseket érintő nagyon hasznos előadást, beszélgetést, jó szívvel tudjuk ajánlani más klubok összejövetelein is!
 
 
Hogyan védekezhetünk a betörőkkel szemben?
2019. március 2.

Megfigyelik a házat és a környékét, megjegyzik, a lakók mikor mennek dolgozni, és előfordult az is, hogy hivatalos személynek adták ki magukat a betörők, hogy bejussanak a kiszemelt lakásba. A betörők és a tolvajok egyre leleményesebbek, postásnak, szerelőnek adják ki magukat, és előfordult már olyan eset is, amikor „hivatalos költöztetőként” csaknem az összes bútort elszállították egy házból.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 
A rendészetnek aktív kapcsolatot kell ápolnia az állampolgárokkal – jelentette ki Kovács László Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója. Elmondta, ez mindkét fél számára közös érdek, hiszen a közrend és a közbiztonság fenntartása elsődleges feladat. A rendészeti szerveknek mindenképp oda kell figyelniük az emberekre, és biztosítaniuk kell a védelmüket – mondta Kovács László Csaba a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
 

 

 
Az ország egyik leghatékonyabb
közbiztonsági kamerarendszere épül Miskolcon

2019. január 29. 

Hamarosan több száz új térfigyelő kamerát telepítenek Miskolc közterületein. Az előkészítő szakaszok lezárultak, hamarosan elkezdődik a beszerzés.


A részleteket a képre kattintva tudhatja meg!

 
Vigyázzunk értékeinkre a nagy rohanásban!
 
2018. december 21.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei egy csésze tea melletti beszélgetésre hívták az érdeklődőket pénteken a Szent István téri Adventi vásárban. Kihagyhatatlan tippeket adtak a lopások elkerülésére.

Képtalálat a következőre: „lopés pénztárca női táska https”
 

Dudás Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, Házhoz megyünk című programjuk keretében minden olyan rendezvényen – fesztiválokon, búcsúkban – igyekeztek részt venni az évben, ahol nagyobb tömegek voltak jelen.

– Azt vettük észre ugyanis, hogy ha az emberek megkapják a megfelelő tájékoztatást, sokkal jobban odafigyelnek értékeikre. El kell mondanom, hogy Miskolcon nem jellemző, szerencsére nagyon minimális a tolvajlások száma – tette hozzá a szakember.

police_tea_20181221_vcs_4.jpg

Fotó: Végh Csaba
 

Figyelmeztetett: az év végi ünnepek közeledtével megnövekszik – az erre való felkészülés és az ajándékok beszerzése miatt – a bevásárlóközpontok és az üzletek környezetében a forgalom. Így aztán több lehetősége kínálkozik a tolvajoknak is, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen módon előzhető meg a károsulttá válás. A kitelepülésükön hasznos információkkal szolgáltak, ami növeli az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét.

A rendezvény díszvendége Miskolc első olimpiai bajnoka volt. Repka Attila érdeklődésünkre elmonda, szívesen fogadta a rendőrség hívását, hiszen segíteni tudnak például az idősebb embereknek abban, hogyan tudják elkerülni az áldozattá válást.

Dudás Péter kiemelte végül, hogy folyamatosan felszínen kell tartani a témát és kapcsolatban kell maradni az emberekkel.

– Azt is tudjuk például, hogy ha a kocsiban tartott értékek megőrzésére felhívjuk a figyelmet, táblákkal, vagy ilyen kitelepülésekkel, akkor akár 30-40 százalékkal is csökkenhet az esetek száma azon a területen. Miskolcon nagyon sok helyen vannak figyelmeztető táblák kirakva, ez már önmagában eredményre vezet – húzta alá Dudás Péter.

 
 
Nem az új rendőrségi videó a sokkoló, hanem a mögötte lévő számok
2018. november 14.
 

Matematikai alapon az idén még több mint százan fogják életüket veszteni Magyarország útjain – erre hívta fel a figyelmet a rendőrség most közzétett videója!

Cover
 
Sokan sokkolónak mondták a 40 másodperces kisfilmet, ugyanakkor kérdeztük Gál Kristóf, az ORFK sajtófőnöke az ECHO TV Jó reggelt című műsorában arra hívta fel a figyelmet, nem a videó a sokkoló, hanem a mögötte lévő számok.
 
Ebben a balesetben hárman veszítették életüket Alsóbereckiben, 2017. február 5-én
 

Október végéig 513 ember halt meg Magyarországon közlekedési balesetben. Gál Kristóf közlése szerint pusztán a matematikai törvényszerűséget figyelembe véve az idén több mint száz ember veszítheti életét az utakon. Hozzátette: jelenleg már 530 fölött járunk, tehát sajnos haladunk afelé, hogy a százan szám teljesüljön.

A rendőr alezredes elmondta, évente mintegy 15 ezer személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történik hazánkban. A leggyakoribb okok között említette a gyorshajtást, sokan nem úgy közlekednek, hogy az megfeleljen akár a látási, akár az útviszonyoknak. Második helyen az elsőbbség megadásával kapcsolatos szabálysértések állnak. Azt követi a kanyarodás, irányváltás szabályainak a megsértése áll.
A balesetek elkerülése érdekében borzasztó egyszerű lenne a megoldás, mindenkinek csak a saját környezetében kellene odafigyelnie arra, mit tud tenni annak érdekében, hogy ez a szám javuljon


– tette hozzá.

 
Ilyen egyszerűen fosztanak ki az ATM-nél: videón a csalók legújabb módszere
2018. június 22.
 

Nyár elején vagyunk, sokaknak még hátra van a jól megérdemelt nyári szabadság. Ebben az időszakban azonban jelentősen megugrik a bankkártyás visszaélések száma, hiszen nyaralás alatt az emberek jobban elengedik magukat, illetve a külföldön nyaralók is egyre gyakrabban használják a plasztikot. Így aztán nem árt áttekinteni, hogy milyen veszélyei vannak a külföldi kártyahasználatnak, illetve mire érdemes odafigyelni?

Képtalálat a következőre: „pincér kártya fizetés https”
 
Külföldi nyaraláskor mindig adódik a kérdés, hogy pénzt váltsunk, vagy inkább kártyával fizessünk? Tény, hogy egyre többen döntenek az utóbbi megoldás mellett, hiszen mindenképpen kényelmesebb - egyúttal megnyugtatóbb is -, ha csak egy plasztikkártya van a zsebünkben, és nem a teljes nyaralásra szánt összeggel kell közlekednünk egy idegen országban.
 
Ugyanakkor a kártyahasználatnak is vannak veszélyei, ilyenkor sem vagyunk teljes biztonságban. Néhány óvintézkedés megtételével azonban jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk - nevezetesen pénz nélkül maradjunk - egy külföldi országban.
 
A fő szabályok ugyanazok
 
A legalapvetőbb biztonsági szabályok tekintetében teljesen mindegy, hogy itthon vagy a határon túl használjuk a kártyánkat: külföldön is figyelnünk kell arra, hogy biztonságos helyen tároljuk a kártyánkat, ne engedjük, hogy az illetéktelen kezekbe kerüljön. Természetesen ez igaz a kártya PIN-kódjára is.
 
Gyakori hiba, hogy étteremben való fizetéskor a kártyabirtokos odaadja a kártyáját a pincérnek, aki ezt kihasználva tudja lemásolni a plasztikon lévő adatokat. De szintén valós veszély - akárcsak belföldön -, hogy egy ATM-nél lopják el az adatainkat.
 
Külföldi óvintézkedések
 
Vannak ugyanakkor olyan óvintézkedések, melyeket kifejezetten a külföldi utazásokat megelőzően kell megtennünk. Először is értesítsük a bankunkat arról, hogy hamarosan külföldre utazunk. Ez azért nagyon fontos, mert a bankok figyelik a kártyás tranzakciókat, és ha azt tapasztalják, hogy szokásainktól eltérő költéseket, készpénzfelvételeket eszközölnek a kártyánkkal, akkor biztonsági megfontolásokból letilthatják azt.
 
A bankunk ezzel védeni akar minket - illetve magukat -, de nyilván komoly kellemetlenségeket is okozhatnak ezzel, ha emiatt pénz nélkül maradunk. A visszaélések kiszűrése érdekében mi is tehetünk azzal, hogy SMS-értesítéseket kérünk a tranzakciókról, így mi is még idejében kérhetjük a kártya tiltását, amennyiben visszaélésre gyanakszunk.
 
Szintén fontos, hogy az utazás előtt emeljük meg a limiteket. Lehetséges, hogy itthon elegendő a néhány ezer/tízezer forintos napi limit, de külföldön ez kevésnek bizonyulhat (például a szállás költségeinek rendezésekor). Ezt szerencsére már gyorsan, mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehetjük.
 
A biztonság kedvéért szintén nem árt, ha két bankkártya is van nálunk nyaraláskor, melyeket érdemes külön helyen tartani. Így akkor sem maradunk pénz nélkül, ha az egyiket ellopnák/elveszítenénk. Ezt elkerülendő érdemes valamennyi készpénzt is magunknál tartani, amit vihetünk magunkkal otthonról is, de érdemes tudni, hogy külföldi ATM-nél is vehetünk fel készpénzt.
 
Mire figyeljünk az ATM-es készpénzfelvételkor?
 
Az ATM-es készpénzfelvétel nagy előnye - ahogy már említettük -, hogy nem kell egyszerre akár jelentős összegű valutát magunknál tartani, hanem annyi készpénzt tudunk felvenni, amennyire éppen szükségünk van. Ugyanakkor fontos, hogy résen legyünk, ugyanis a bűnözők a készpénzfelvétel során is képesek ellopni az adatainkat.
 
Felvétel előtt mindig ellenőrizzük a kártyaolvasót, arra ugyanis - ahogyan az a lenti videón is látható - a csalók olyan plusz alkatrészt képesek rögzíteni, melyeket a gyanútlan szemek észre sem vesznek, ugyanakkor kiválóan alkalmasak a kártyaadataink ellopására. Érdemes az ATM közvetlen környezetét is megvizsgálni, ugyanis szintén bevett csalási módszer, hogy egy rendkívül kicsi, alig észrevehető, előzőleg elhelyezett kamerával rögzítik a csalás elkövetéséhez szükséges adatokat.


Fontos azonban a számlap ellenőrzése is, ugyanis a bűnözők - a kártyaolvasóhoz hasonlóan - ide is képesek olyan plusz alkatrészt elhelyezni, mellyel képesek ellopni az adatainkat. A hamis számlap a megszólalásig hasonlít az eredetire, így a gyanútlan ügyfelek begépelik a PIN-kódjukat, amely így máris rossz kezekbe kerül.
 
Mi a teendő baj esetén?
 
Ha észleljük - vagy legalábbis gyanítjuk -, hogy a kártya, esetleg a PIN kód illetéktelen kezekbe került, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha sürgősen letiltjuk a bankkártyánkat. Ezt telefonon keresztül is megtehetjük, éppen ezért a gyors cselekvési képesség érdekében érdemes már előre elmenteni a bank ügyfélszolgálatának telefonszámát.
 
penzcentrum.hu
 
 
 
Térfigyelő kamera és rendész segített a rablás gyanúsítottjainak elfogásában
2018. május 2.
 

A jó minőségű kamerafelvételek alapján azonosította a miskolci önkormányzati rendészet munkatársa azokat a gyanúsítottakat, akik előző nap kiraboltak egy idős embert a Szent Anna téren. A miörös értesítette a rendőrséget, melynek járőrei lecsaptak az elkövetőkre.


 
 
Újabb lépés a biztonságért: Lépcsőház-őr program Miskolcon! (+videó)
2018. április 5.
 

A Belügyminisztérium - a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácson keresztül - együttműködési megállapodást kötött Miskolc önkormányzatával a társasházi ingatlanok védelmét szolgáló Lépcsőház-őr programról. Ezt szerdán írta alá Kriza Ákos polgármester és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a Városházán.

 
 
Feleannyi bűncselekményt követnek el Miskolcon, mint 2012-ben
2018. április 04.
 

Feleannyi kiemelten kezelt bűncselekményt követnek el manapság Miskolcon, mint 2012-ben, a közterületen elkövetett bűntettek száma pedig 56 százalékkal mérséklődött az utóbbi nyolc évben – mondta a Magyar Időknek Hubay György, a miskolci közgyűlés rendészeti bizottságának elnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es számú egyéni választókerületének Fidesz–KDNP-s országgyűlésiképviselő-jelöltje a lap szerdai cikke szerint, írja az MTI. A politikus hozzátette: a rablások száma 30, a lopásoké 45 százalékkal csökkent.

Az önkormányzati rendészetre tavaly egymilliárdot szavazott meg és költött a képviselö testület
 
Fotó: Mirkó István 
 
Képtalálat a következőre: „Kriza Ákos https”
Kriza Ákos polgármester a lapnak arról beszélt, hogy a közbiztonság javulása nagyrészt a 2013-ban megalapított miskolci önkormányzati rendészetnek köszönhető. „A rendelkezésre álló összeg évről évre növekszik: 2016-ban több mint 700 millió forintot, 2017-ben pedig már több mint egymilliárd forintot költöttünk erre a célra” – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy a kiemelkedő nagyságú forrásoknak köszönhetően bővíteni tudták a rendészet állományát: a kezdeti 90 főről mára 160-ra emelkedett a létszám. Emellett a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel a rendészetet.
 
 
 
 
Hubay György ezt azzal egészítette ki, hogy a közbiztonság javításához a hatékony térfigyelő rendszer is hozzájárul, amely ma már 302 kamerából áll. A villamosvonal mentén további 132 kamerát helyeztek el, így megállópáronként hat eszköz tartja szemmel a területet.
 
A rendteremtéssel szorosan összefügg a miskolci telepfelszámolási program, amelyet a város lakóival egyetértésben indítottak el 2014-ben. A polgármester azt mondta, hogy az úgynevezett számozott utcák 270 lakásából 106-ot számoltak fel eddig. Hozzátette, hogy a nyomortelepek eltüntetésével megszűnnek a szeméthegyek, tovább csökken a bűnözés és értékesebbé válnak a környékbeli ingatlanok.
 
 
mti.hu
 
 
A nyugdíjasoknak üzent a hatóság
2018. március 21.
 

Mivel a csalók előszeretettel környékezik meg az idős embereket, az ORFK rendszeresen tart előadásokat és ad tanácsokat a nyugdíjas korosztálynak.

 
A rendőrség a Police.hu oldalon szedett össze néhány jó tanácsot:
 
 • A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások és megállók a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljen értékeire!
 • Közlekedési eszközre történő le- és felszálláskor ügyeljen táskáira! Csomagjait ne bízza ismeretlenekre!
 • Kabátja zsebében, kosara tetején, a táskája külső zsebében soha ne tartson értékeket, mert azt könnyen ellophatják anélkül, hogy észrevenné!
 • Ha valaki hivatalos jelleggel érkezik otthonába, kérje el az igazolványát, hívja át a szomszédot, szükség esetén kérjen segítséget!
 • Az értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt! Ha esetleg a lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen rá, hogy az illető ne lássa, hol tartja a megtakarításait!
 • A lakás, kapu ajtaját akkor is tartsa zárva, ha otthon tartózkodik!
 • Soha ne engedjen be idegeneket a házukba, lakásukba! (Mit ígér a Jobbik a nyugdíjasoknak?)
 • Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjen csekket, ne adjon készpénzt, és ne engedje be őket a lakásba!
 • Ha orvosi rendelőben, vagy hivatalos ügyintézés céljából várakozik és beszélgetésbe elegyedik valakivel, legyen óvatos, hogy milyen információkat ad ki magáról idegeneknek!
 • Telefonos nyereményekkel kapcsolatban legyenek kétségei, mindig ellenőrizze, hogy az adott cég hirdetett-e ténylegesen nyereményjátékot!
 
 
Nem hagynak megoldatlanul ügyet a baleseti helyszínelők
2018. március 01.
 

A legmodernebb technikával dolgoznak, ha kell. Olyanok, mint a tévében a CSI…

 
Amikor megérkezünk a megyei rendőr-főkapitányság úgynevezett kettes objektumába, a Szeles utca végén, Stefán Jánost éppen elmélyült munkában találjuk. Egy miskolci helyszínelő kollégájával a 306-os, miskolci elkerülő úton, tavaly október 31-én történt tragikus baleset kulcsfontosságú alkatrészét vizsgálják, amely a Nemzeti Szakértői Kutató Intézet laboratóriumából visszaérve igazolta az egyik verzióját a balesetnek. Jelenleg a nyomozás még folyamatban van, így pontos részleteket még nem szabad közreadnia.
 
A bűnügyi helyszínelőnek könnyebb dolga van, hiszen egy bűnügyi helyszínt lezárhatnak és hetekig tudnak ott vizsgálódni.” 
Stefán János
 
Folyamatos tanulás
 
Stefán János őrnagy kiemelt közlekedési fővizsgáló a megyei főkapitányságon, a legújabb, friss végzettsége szerint kriminalisztikai rendvédelmi szakember. 28 éve kezdte a helyszínelő munkát, ez alatt ötezer baleseti helyszínen volt jelen, ebből hozzávetőleg 400 volt a halálos kimenetelűek száma. Ma már a balesetek, kiemelt ügyek helyszíni vizsgálata, nyomozása, valamint a megyében történt közlekedési bűncselekmények felügyelete tartozik hozzá, a balesetvizsgálók, baleseti helyszínelők képzése, ellenőrzése, irányítása a megyében, szakhatósági eljárások lefolytatása utak építésénél – mint például jelenleg az M30-as, amelynek a komplett tervanyaga egy külön szekrényt tölt meg.
 
 
Légi és vízibaleseteknél is intézkednek a 74 helyszínelő kollégájával, de például az úgynevezett VÉDA kapuk, vagyis a Közúti Intelligens Kamerahálózat megyei felállítási helyeit is ő tervezte. Utóbbiak kapcsán váltunk is néhány szót és sietve felhívja rá a figyelmet, hogy az autónk, ha utánfutót akasztunk rá már járműszerelvénynek számít, így a legnagyobb megengedett sebesség 80 kilométer óránként, amivel közlekedhetünk vele. 120-as sebességnél 45, 130-nál már 60 ezer forint lesz a büntetési tétel: a geleji VÉDA kapunál tíz büntetésből nyolc utánfutós autós számára megy ki.
 
 
Közben belépünk az őrnagy irodájába, ahol a falakat temérdek fotó borítja. Akad ugyan köztük néhány családi, vagy kikapcsolódásnál készült, de a nagy része baleseteket örökít meg, amelyek valamiért még a sokat látott szakemberben is megragadtak. A dolgok közepébe vágva afelől érdeklődünk, mi kell ahhoz, hogy valaki baleseti helyszínelő legyen.
 
 
„Kell az alaprendőri végzettség, majd hét év rendőri gyakorlat. Enélkül senkit nem neveznek ki baleseti helyszínelőnek. Természetesen el kell végezni egy speciális szaktanfolyamot, ahol megtanulja az illető a technikát, jogszabályokat, még fotózást is tanulnak. Ez az alap, amin elindul, de rengeteg képzés és szaktanfolyam van, ez a munka folyamatos továbbtanulásból áll. Kellenek a folyamatos képzések, mert mindig találkozni valami újdonsággal, a jogszabályok pedig folyamatosan változnak. Itt szükség van a munkánk során kriminalisztikára, nyomrögzítésre, kriminálpszichológiai ismeretekre, hogy felismerje, ha valaki hazudik, főleg beállított helyszíneknél, amiből évente egy-kettő előfordul. A közlekedés szabályait nyilván kívülről, álmából felköltve kell tudnia. A kilencvenes évek elején kis túlzással egy A4-es lappal és egy doboz gyufával letudtunk helyszínelni, egy fekete-fehér, fűzős fényképezőgépet használva. Onnan jutottunk el ideáig, hogy szimulációkat készítünk egy baleseti ügyben, tesztelünk, laborban dolgozunk, boncoláson veszünk részt. A technika, a technológia fejlődése ezzel jár. Ma már műszaki és orvosi ismeretek nélkül nem lehet megélni nálunk…” – magyarázza.
 
Bódult állapot
 
Példaként említi, hogy a balesetek helyszínéről a sérülttel addig általában nem megy el a mentő, amíg a helyszínelő, vagy a szemlebizottság nem látta eredetében a sérülését, mert az egy óra múlva már megváltozhat, lényeges a sérültek ruházatának is a rögzítése. Csak példaképpen a biztonsági övek speciális sérüléseket képesek okozni, amely utalhat arra ki melyik ülésben foglalt helyet az ütközés során. Mindent fotóznak, a helyszínelőknél ma már alap, hogy a szolgálati helyszínelő autóból úgy szállnak ki, hogy a nyakukban van a fényképezőgép és azonnal exponálnak. Ennek ugyanis nagy szerepe lehet később a bizonyításban. Egy közlekedési büntetőügy, ami akár négy-öt évet tölt bíróságon a legtöbbször a helyszíni szemlén dől el, ha a helyszínen rosszul intézkedik valaki, hiányosan, azt nem tudja pótolni és ez döntő jelentőségű lehet. A bűnügyi helyszínelőnek viszonylag könnyebb dolga van, hiszen egy bűnügyi helyszínt lezárhatnak és akár hetekig tudnak ott vizsgálódni.
 
Nekünk át kell adni a forgalomnak a baleset helyszínét mihamarabb. Ha pedig újraindul a forgalom, akkor a helyszín már megsemmisült, nem lehet visszaállítani…”
 
Jelenleg az egyik fő „tananyag” a helyszínelőknek és a közlekedési rendőröknek a toxikológiai ismeretek, sajnálatos módon a közlekedési baleseteknél egyre gyakrabban fordul elő a kábítószer fogyasztás gyanúja, ezért igyekeznek minél mélyebben megtanítani a baleseti helyszínelők számára bódult állapotban lévő személyek kiszűrését, felismerését, ehhez Stefán János kidolgozott egy módszertant is. Nagyon nehéz ugyanis a kábítószeres befolyásoltságot, a bódultságot megállapítani, bizonyítani a helyszínen. Léteznek ugyan speciális teszterek, melyek nyálmintából képesek kimutatni a kábítószereket, de ezek jelenleg nagyon drágák, a külső jegyekből pedig nem könnyű felismerni. Kábítószer analitikus, orvos­szakértő, toxikológus segíti majd az oktatásokon elsajátítani a megfelelő tudást a rendőröknek.
 
 
– Olyan szer is okozhat gondot, ami egyébként nem tiltott szer, de a vezetésre hátrányosan hathat, mint a gyógyszerek, vagy éppen a koffein. Amikor helyszínelhagyás történik egy balesetnél, az okok között nagyrészt alkohol, vagy kábítószer áll a háttérben, emiatt mennek el – mutat rá az őrnagy.
 
 
Helyszínelhagyásnál a 48 óra a lélektani határ, ha addig nem kerül elő az elkövető, akkor már nagy az esélye, hogy nem is fog. Mint Stefán János mondja, eddig még nem volt olyan halálos ügye, amelynél ne lett volna meg az elkövető, és mindegyik 48 órán belül. A közelmúltban négy is volt zsinórban, de mindegyiket megoldották, köztük a sajóvámosi ügy volt a legnehezebb.
 
Szakértők hada
 
– Nagyon sokféle szakértőt alkalmazunk a nyomozásaink során. A mi munkánkban fontos szerepe van a műszaki orvosszakértőknek. Ezen kívül például, a biztonsági öveknél gyakran kell a felületén található égésnyomokat vizsgálni. Az övek az ütközések során minden esetben megégnek a sebesség függvényében, így, ha tudjuk a testtömeget és a járműtípust, akkor az övön lévő égés mértékéből a műszaki szakértő megtudja határozni, hogy mekkora volt a sebesség, nyilván az égési nyomokat elsődlegesen a fizikus szakértő vizsgálja laborban. De említhetem a hemogenetikát, ami a DNS minták vizsgálatával, genetikai elemzésekkel, míg a morfológia a helyszínen rögzített hajszálakat vizsgálja. Kevesen tudják például, hogy a toxikus anyagokat a hajszálakból akár évek múlva is ki lehet mutatni.
 
 
A Csermőkei úti elütésnél (2016. május) például szintén nyomszegény volt a baleset helyszíne, és ennek ellenére, 12 órán belül Békéscsaba és Újkígyós között sikerült megállítani az autót. Itt a jármű alsó részén sikerült 11 törletet rögzíteni, melyeken éppen csak alig volt látható valami szabad szemmel. A minták közül kilencben ki tudta a genetikus szakértő mutatni a baleset során sérült személy DNS-ét – tudjuk meg.
 
 
Az ügyek során mindig verziókat állítanak fel: fel volt kapcsolva a lámpa, tompított, fényszóró, állt a sértett, haladt, guggolt, feküdt, ült. A verziókból tudják aztán „kivenni” a valóságnak megfelelőt, néha persze több is marad.
 
A mindenkinek a maga igaza…
 
Kérdezzük arról is Stefán Jánost, mennyire kell jó pszichológusnak lenni, hiszen a helyszínelő kisebb koccanásoknál mégiscsak a döntőbíró szerepét játssza el két autós között, miközben sokszor mind a ketten meg vannak győződve a maguk igazáról.
 
 
– A fehér derékszíj azért napjainkban is szimbólum, ha a baleseti helyszínelők kimennek a baleseti helyszínekre, fehérbe öltözve, mint az „angyalkák”, akkor az szakmai tekintélyt vált ki az emberekben, és bíznak a szakmai tudásukban. Elmondják az idevonatkozó jogszabályokat és általában az emberek vita nélkül azt elfogadják, megköszönik az intézkedést. Ami kellemetlen a munkánk során, az a hozzátartozók kezelése. Amikor valakinek meg kell mondani, hogy elveszítette a hozzátartozóját, ismerősét, kedvesét. Ezt nem lehet megszokni, nem lehet felkészülni a következményekre. Hiába voltam én is annyi helyszínen, amikor jó pár évvel ezelőtt munkában felhívtak, hogy elütötték az édesapámat, egyszerűen nem tudtam, hogy mit kell tenni. A helyszínre kiérkező család gyakran nem akarja elhinni, elfogadni, hogy elveszítette a hozzátartozóját. Kell az empátia, át kell érezni az emberek fájdalmát. Egy gyerekelütésnél, ha nincs komoly sérülés, akkor is nehéz kezelni az édesanyát, teljesen érthetően. Nem tudni, kiből, milyen emberi reakciót vált ki. Van aki összeesik, van aki dührohamot kap, hibáztat mindenkit. Ha pedig gyerek az áldozat, az mindenkit megérint, az nagyon nehéz… Volt olyan kollégám, aki ezt nem tudta kezelni, és inkább feladta. Tudni kell ezeket a nap végén lezárni magunkban, és nem szabad hazavinni – meséli a munka nehéz részéről az őrnagy.
 
Éneklés és peca
 
Kérdésünkre azt mondja: olyan nem fordulhat elő, hogy ne lenne bizonyossága a helyszínelőnek egy ügyről, hogy ne tudnák megoldani, viszont van olyan, amit nem tudnak bizonyítani. Hiába van ugyanis meggyőződésük arról, miként történhetett az eset, nekik kell bizonyítani a felelősséget, nem az autósnak az ártatlanságát.
 
 
„A legkérdésesebb szituáció talán, amikor van egy balra kanyarodó és egy előző gépkocsi, az billenhet erre is, meg arra is. Tudni kell bizonyítani azt, hogy mondjuk az egyikük előzésben volt-e már, amikor a másik a kanyarodást megkezdte, vagy fordítva. Ha rosszul ítélek meg valamit, ha egy verzió felé elcsúszok empátiából, sajnálatból, bármi egyéb okból, akkor az téves következtetés, és utána nagyon nehéz belőle kilépni. A gyanúsítotti pozícióban lévő törvényesen is megteheti, hogy nem mond igazat, számára ennek nincs jogkövetkezménye. Szeretem lekövetni az eseteket, eljárok a perekre, az ügyek zárásról készült határozatokat igyekszem közkinccsé tenni a kollégák között, mert ezekből lehet tanulni” – teszi hozzá Stefán János.
 
 
Persze, mint mindenkinek, a közlekedési fővizsgálónak is kell a kikapcsolódás, a hobbi. Ez Stefán Jánosnál két dolog. Az egyik az éneklés, amelyről azt mondja, a teljes kikapcsolódást jelenti, pont az ellenkezője a munkájának. Harminc éve amatőrként énekel a Miskolci Bartók Kórusban, ahol nagyon jó a társaság. A másik ilyen a horgászat, ami szintén nagyon kikapcsolja, több napra is elmennek a barátokkal, kollégákkal, ilyenkor szívesen vesz részt a főzőcskézésben, amit szintén nagyon szeret.
 
Horváth Imre 
boon.hu