Évet értékelt a miskolci főkapitány

Csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma

Évet értékelt a miskolci főkapitány is

 

Bogyay Ferenc r. ezredes hatodik éve Miskolc rendőrkapitánya.

bogyai_ferenc_140619ml.jpg

Az évtized legjobb eredményeinek nevezte legutóbb – tavaly, évelején - a rendőrség előző évéről készült mutatókat. Ez a statisztika idén továbbjavult, kevesebb a rablás és csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is.

- A legfrissebb kimutatások szerint minden területen javultak a statisztikai mutatók – mondja Bogyay Ferenc rendőrkapitány a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területéről szóló adatok kapcsán. A 2014-ben is évtizedes rekordot mutató csökkenéshez képest, további 16,1 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma 2015-ben. Összesen 6858 bűncselekmény történt a kapitányság teljes illetékességi területén, miközben ez az adat 9 évvel ezelőtt - 2006-ban - több mint 14 ezer volt, vagyis jelentős a javulás.

- Külön meg szoktuk vizsgálni a szubjektív biztonságérzetet legjobban befolyásoló, az ORFK által kiválasztott tizennégy, kiemelten kezelt bűncselekményt: ez az emberöléstől az emberrablásig, a rablástól a lopásig, a jármű önkényes elvételén át több bűncselekménytípust is vizsgál. Itt még kiemelkedőbb a javulás: 21,4 százalékos volt a visszaesés. Most először lett az esetek száma ötezer alatti, szám szerint 4701.

 

Csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. - Az az együttműködés, ami 2012. szeptembere óta zajlik az önkormányzattal, illetve a rendészettel, amelynek keretében gyalogos járőrpárosok, nemcsak önállóan rendőrök, hanem rendőr és rendész párosok járják a várost, elfogadottá megszokottá tette jelenlétüket – mondta. - Ez nagymértékben visszatartja az elkövetőket, ahogyan a térfigyelő kamerák, illetve a kameraképek megfelelő elemzése is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma. – Ezen a területen is évtizedes rekordot értünk el: 1354 ilyen cselekmény volt és közel kétharmados a nyomozati eredményességünk.

- Külön vizsgáljuk a közterületen elkövetett, kiemelt kategóriába tartozó bűncselekményeket. Már restellem magam, hogy ismétlem, de ebben is soha nem látott mélységekbe jutott az esetszám (932), ugyanígy soha nem látott magasságokba a nyomozati eredményesség (54 százalék).

- A rablások zömét közterületen követik el. Ezeknél nincs látencia. Akit az utcán leütnek, vagy akinek az éjjeli szekrényéről elviszik a karikagyűrűjét, azoknál elképzelhetetlen, hogy nem tesznek feljelentést. Tavaly 102-ről 72-re csökkent a rablások száma, ez az elmúlt tíz évben is a legalacsonyabb érték.

bogyai_ferenc_140619ml_2.jpg

Csökkent a lopás száma is, ebből 3400-at regisztráltak tavaly, ami majd 30 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Ez is köszönhető a járőrözésnek.  A tulajdon elleni szabálysértések száma is csökkent a Miskolci Rendőrkapitányság adatai alapján.

- Tavaly 214 lakott lakásba törtek be. Ha azt vesszük, hogy a kapitányság teljes illetékességi területén 250 ezer ember él, akkor azt mondhatjuk, hogy vannak ennél rosszabb helyek is Európában – nyilatkozta Bogyay Ferenc r. ezredes, Miskolc rendőrkapitánya.

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_01.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_02.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_03.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_04.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_05.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_06.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_07.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_08.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_09.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_10.jpg

bemutato_10_ev_sajtonak_oldal_11.jpg