2019-ben a közmédia még arról írt, hogy a Pegasus-t latorállamok használják ellenzékiek megfigyelésére

2021.07.22 15:46

A Media1 kikereste, hányszor szerepel a Híradó.hu-n a Pegasus szó. Ez azért lett hirtelen érdekes, mert a kormány lehallgatási botránya szinte alig jelenik meg a közmédiában.

Fotó: Depositphotos.com
 
A lap három találatra bukkant. Az első kettő az elmúlt napokból, amikor egyik alkalommal azt írták, hogy
 
néhány hírportál egy okostelefonos lehallgatási ügyről írt.
 
A másik alkalommal pedig az
 
Újabb támogatást kapnak az 1-es típusú cukorbetegséggel élők
 
című cikk utolsó mondatában azt írták, hogy
 
Sajtóhírekkel nem foglalkozik a kormány – mondta (Novák Katalin) arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a kabinet a Pegasus nevű kémprogram ügyével.
 
A harmadik találat 2019-ből való. Ez még azelőtt történt, hogy a Direkt36 írt volna az ügyről, de már azután, hogy elindult a szoftver használata Magyarországon. A cikk Joaquín Guzmán drogbáró lebukásáról szólt, amelyben az írás szerint nagy szerepe lehetett az izraeli kémszoftvernek.
 
A tárgyalás idejére időzítve, talán nem véletlenül, jelent meg több interjú az izraeli NSO Group Technologies nevű szoftvergyártó vezetőivel a helyi sajtóban – írta a Foreign Policy. A cég a Pegazus nevű kémprogram kifejlesztésével vált ismerté. Ennek segítségével távolról követni lehet a meghekkelt telefonokon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek naprakészen számon tartani. A cég állítása szerint a mexikói drogbáró elfogásában elévülhetetlen szerepet játszott a Pegazus program is. A mostani tárgyalásokon még nem került elő olyan bizonyíték, amely ezt támasztaná alá.
 
– Szerepel a cikkben, de még érdekesebb, hogy 2019-ben a közmédia ezt a cikket azzal zárta, hogy
 
Az izraeli veteránok által alapított programot számos alkalommal használtak latorállamok ellenzékiek megfigyelésére.
 
forrás: media1.hu