400 forint fölé megy a kenyér átlagára

2021.10.26 14:15

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagár-táblázat szerint a fehér kenyér kilója januárban átlagosan 374 forint volt, szeptemberben viszont már 399 forintba került a boltokban, és vélhetően már túl vagyunk ezen is, hiszen a legutóbbi lisztáremelés hatása októberben jelenhetett meg a pékek áraiban is - írja a Portfolio.

 
Eljutottunk a 96 fillértől a 400 forintig...
 
Septe József, a Pékszövetség elnöke a napokban az Indexnek azt mondta, a drágulás várhatóan nem áll meg itt, a búza ára ugyanis várhatóan még tovább emelkedik majd.
 
A KSH adatai szerint a sütőipari alapanyagok ára is növekszik, drágul az étolaj, a margarin, a vaj, a só, a cukor, az élesztő, a dió és a mák is.
 
Septe szerint az általános áremelkedés mellett az ágazat munkaerő-problémákkal is küzd, „a fiatalabb generáció már nem szívesen dolgozik éjjel és hétvégén”. Elmondása szerint ezért a vállalkozások nemcsak a keverő- és dagasztógépek beszerzésével próbálják csökkenteni az élőmunkaigényt, hanem a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevezetésével is.
 
forrás: portfolio.hu