A baleset után öt évvel született ítélet

2021.09.24 10:40

Felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a bíróság arra a férfira, aki – még 2016 őszén – teherautójával okozott halálos balesetet.

illusztráció

Ítéletet hozott a tárgyaláson a Miskolci Járásbíróság annak a vádlottnak a büntetőügyében, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirati tényállás szerint a terhelt 2016. szeptember 22-én délután Cigánd felől Sárospatak irányába a 3814. számú úton a munkáltatója gépjárműjével közlekedett, amikor a tehergépkocsi bal oldalával áttért a haladási iránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd a jármű bal első sarokrésze a vele szemben közlekedő személygépkocsi bal első sárvédőjével összeütközött.

 
A járműben utazó két felnőtt és három kiskorú közül a gépjármű vezetője, és az egyik kiskorú sértett a helyszínen életüket vesztették, míg két utas nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, egy kiskorú sértett pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. 

Az ügy már 2017-ben bírósági szakaszba lépett, előbb a Sátoraljaújhelyi Járásbíróságon tárgyaltak róla, majd a védő kérésére aztán áttették Miskolcra, ahol 2020 elején kezdték újra a tárgyalásokat.
 
A bíróság közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vádlottat két év szabadságvesztésre és öt év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség, a vádlott és védője is három munkanapon belül nyilatkoznak az esetleges fellebbezés tárgyában.
 
boon.hu