A baloldal halálát jelentené az összefogás a Jobbikkal

2017.01.16 09:51

A szűken vett politikai pártokból álló ellenzéken túl szakszervezeteket, civil szervezeteket és tekintélyes szakembereket is magába foglaló széles mozgalomnak kellene összefognia a baloldalon, és felsorakoznia egy közös miniszterelnök-jelölt mögött - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP programtanácsának elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

https://24per7.info/wp-content/uploads/2016/02/00182272-1.jpeg

Lendvai Ildikó bízik abban, hogy lesz összefogás a baloldalon, de jóval tágabb körben képzeli azt el, mint ahogy az jelenleg körvonalazódik. A szocialista politikus szerint a pártokon túl szakszervezeteknek, civil közösségeknek is helye lenne a tárgyalóasztalnál, és egy ilyen széles összefogás miniszterelnök-jöltje lehetne Botka László.

Az MSZP programtanácsának elnöke  az M1 Ma reggel című műsorában beszélt arról is, hogy a Jobbik és a baloldal tűz és víz, nincs közük egymáshoz. „Ha találkoznak, a tűz kialszik és a víz elpárolog, ami senkinek sem jó. (…) Ennek nem volna értelme, és hosszú távon a baloldal halálát jelentené” – fogalmazott.

Lendvai Ildikó a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorában arról is beszélt, hogy szerinte Botka László nem csak lehetséges, de az eddigi legalkalmasabb miniszterelnök jelölt az MSZP- ben.

„Egy alkalmas vezető személy megtalálása, az identitás és egy karakter felmutatása párhuzamosan folyik a baloldalon. Manapság vezérigény van az egész világban. Az identitás és a karakter demonstrálására is embert kell találni” – vélekedett a szerinte  ideális jelöltről.


A választási határidőket illetően Lendvai Ildikó azt mondta: lehet, hogy a január végi tervezett határidőből már kicsúsznak, de ez a csúszás azzal indokolható, hogy sok pártban a megnevezett politikus nem merte vállalni a miniszterelnöki jelölést.

Az MSZP identitása kapcsán azt mondta, hogy az MSZP nem csak egy baloldali párt, de tisztában van azzal, hogy mik a hibái, milyen dolgot szúrt el, és hogy milyen adósságai vannak, de azzal is tisztában, hogy mit csinált jól.

hirado.hu