A betegeknek kell vért gyűjteniük, hogy megoperálhassák őket (videó)

2018.06.21 06:49

Több beteg és hozzátartozója is arról panaszkodott az RTL Híradójának, hogy azt mondták nekik a kórházban: ha nem gyűjtenek vért rokonok, ismerősök segítségével, elmarad az operáció, mert nincs elég vér.

 
Az RTL Klub megszólalta Mankó Bélát, aki csípőprotézis-műtétje előtt a Facebookon kért vért az ismerőseitől, mivel előtte szóltak neki a kórházból, jó lenne, ha irányított véradással vért próbálna szerezni, mert, ha nem, akkor nem biztos, hogy meg tudják műteni.
 
A Híradó több más érintettel is beszélt, akik bár nyilatkozni nem akartak, azt elmesélték, hogy az orvosuk attól tett függővé egy-egy műtétet, hogy sikerül-e véradót szerezniük. Volt olyan daganatos beteg, akinek azt mondták, csak akkor kaphat vért a kemoterápiás kezelése alatt, ha olyan adományozót keres, akinek vele azonos a vércsoportja.


Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese azt mondta az RTL Klubnak, hogy egy műtét nem függhet attól, hogy egy betegnek adományoznak-e vért a rokonai. Nagy Sándor szerint ezt kommunikációs probléma miatt mondhatják az orvosok, de az is lehet, hogy a betegek értik félre a szakembereket.
 
A főigazgató-helyettes elmondta, tévhit, hogy irányított véradásnál nem számít a vércsoport és a készítményt becserélik a betegnek megfelelőre. Nagy Sándor cáfolta azt is, hogy készlethiány lenne, a nyári időszakokban, tervezett műtétek esetében viszont előfordulhat egy-két napos csúszás.
 
Az Országos Vérellátó Szolgálat a Vöröskereszttel közösen nyereményjátékot szervez, hogy több legyen a véradó.
 
RTL.hu/ zoom.hu