A bíróság elutasít – nem dönthet sztrájkügyben

2016.01.28 18:04

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön tárgyaláson kívül határozatot hozott a miskolci tömegközlekedést érintő sztrájkkal kapcsolatos, a még elégséges szolgáltatás megállapítása kapcsán érkezett kérelemről:

Képtalálat a következőre: „mvk”

A bíróság a kérelmezők kérelmét elutasította, mivel a közforgalmú tömegközlekedést illetően a személyszállítási szolgáltatások körében, a helyi közlekedést is érintően a sztrájk esetére biztosítandó még elégséges szolgáltatás mértékét törvény határozza meg (a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény). Vagyis a törvényi szabályozás léte miatt a bíróság abban érdemben nem dönthet. A sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltató kötelezettsége a törvényi szinten pontosan meghatározott részletezettségű menetrend-tervezet kidolgozása – olvasható a Miskolci Törvényszék közleményében.

Abban az esetben, ha a törvény nem szabályozza a még elégséges szolgáltatás mértékét, úgy abban a feleknek kell megállapodniuk. Ha a felek nem tudnak megállapodni, bármelyikük kérelmére a bíróság dönt. Mivel jelen esetben törvény meghatározza az elégséges szolgáltatás mértékét, ez az irányadó, és az nem bírósági döntést igénylő kérdés.

A határozat nem jogerős, ellene a közléstől számított öt napon belül fellebbezésnek van helye. Fellebbezés előterjesztése esetén a másodfokú bíróság öt munkanapon belül dönt.

minap.hu