A bolgárkertészek ünnepe – koszorúzással emlékeztek Miskolcon

2016.10.26 11:22

Október 26-a a bolgárkertészek napja. Ezen a napon ünnepelték régen a kerti munka befejezését és a megtermelt haszon szétosztását. A hagyományokra emlékezve a bolgár mellett a német és a lengyel nemzetiségi önkormányzatok és a miskolci önkormányzat képviselői is koszorút helyeztek el a Bulgárföldi iskola falán.

bolgar_koszoru_161025ml_6.jpg

fotó: Mocsári László

Miskolcra az 1800-as évek végén a jobb megélhetés reményében érkeztek bolgár családok. Közülük néhányan leginkább a kertészkedéshez értettek. A bolgárkertészek melegágyi hajtatással és folyamatos öntözéssel zöldséget termesztettek a városban. 1996 óta Szent Demeter napján a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat az elődök munkájára emlékezik.

bolgar_koszoru_161025ml_7.jpg

– Magas szinten kertészkedtek, a magyarokkal ők ismertették meg a paprikát, a paradicsomot és az epret – idézte fel Valcsev Ivanov János, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Demeter napja volt az a jelentős nap, amikor az egész évben megtermelt javakat elosztották egymás között.

bolgar_koszoru_161025ml_12.jpg

Szent Demeter napját rendezvénysorozattal ünnepelték meg városunkban a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A megemlékezés szent liturgiával kezdődött vasárnap a Magyar Ortodox Egyházközség Szentháromság templomában. Kedden délután pedig a Bulgárföldi Általános Iskola falán lévő emléktáblát koszorúzták meg. A bolgár mellett részt vettek a német és a lengyel nemzetiségi önkormányzat képviselői, a város részéről pedig Donát Erika önkormányzati referens és Deák-Bárdos Mihály Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő vett részt az ünnepségen.

bolgar_koszoru_161025ml_8.jpg

– Örömmel jöttem erre a koszorúzásra. Ma több mint negyven bolgár származású család él Miskolcon. Ez a nagy szám is mutatja, hogy Miskolc város életében mindig is fontos szerepet játszottak a bolgárok – emlékeztetett Deák-Bárdos Mihály, Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő.

A bulgárföldi városrész nevét is a 19 század végétől a területen gazdálkodó bolgárkertészekről kapta.

minap.hu