A Bosch 14 milliárd forintos beruházást indít Miskolcon

2018.12.04 13:27

A német tulajdonú Robert Bosch Power Tool Kft. európai akkumulátor kompetencia központot hoz létre, és bővíti szerszámgép összeszerelő kapacitását Miskolcon, a beruházás összesen mintegy 14 milliárd forintba kerül – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó kép
 

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója új gyártócsarnokot épít a miskolci elektromos kéziszerszámgyára számára – jelentette be Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója a külgazdasági és külügyminisztériumban megtartott keddi sajtótájékoztatón.

A tevékenységek egy részének új csarnokba történő áttelepítésével a vállalat nagyobb területen folytatja a termelést, ezáltal csökkenti a költségeket is, de az átszervezés további növekedési lehetőséget is jelent. Ezek érdekében a vállalat mintegy 13,9 milliárd forint összértékű beruházást hajt végre a miskolci telephelyen. A projekthez a magyar állam, egyedi kormánydöntés alapján, mintegy 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás formájában járul hozzá.

bosch_sajtotajekoztato_20181204_ja_04.jpg

Fotó: Juhász Ákos
 

Az új, 20 ezer négyzetméteres csarnok a miskolci kéziszerszámgyár munkavállalói közül 1200-nak biztosít majd munkaterületet, akik egy bérelt épületből költöznek át. Az új egységben fogják gyártani a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat (például fúrók, fűrészek, multifunkciós szerszámok, láncfűrészek és sövényvágók), valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat. Az új épületben az irodák mellett egy kantint, laborokat, valamint 100 új parkolóhelyet is kialakítanak. A csarnok építése egyébként már elkezdődött, és várhatóan 2019 végén fejeződik be.

bosch_sajtotajekoztato_20181204_ja_02.jpg

 

Európai kompetencia-központ Miskolcon

A miskolci kéziszerszámgyár a nemzetközi Bosch szabványok szerint is kiemelkedő technológiai infrastruktúra, a speciális szaktudás és a magas gyártási volumen alapján a Bosch csoport elektromos kéziszerszám üzletágának európai akkumulátor-gyártási kompetencia-központjává vált. A gyárban nem csupán elektromos kéziszerszámokhoz, hanem elektromos meghajtású kerékpárokhoz (eBike) is készülnek akkumulátorok. Az e-mobilitás fejlesztése a Bosch jövőformáló törekvéseinek kiemelt fontosságú területe, ahol Miskolc pozíciója az elektromos kéziszerszám üzletág európai akkumulátor-gyártási kompetencia-központjának köszönhetően tovább erősödhet. A miskolci kéziszerszámgyár ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy „ilyen kompetencia-központok globálisan csak stratégiai jelentőségű telephelyeken találhatók, amik hosszú távú fenntarthatóságot és nemzetközi versenyképességet eredményeznek. Büszkeséggel tölt el, hogy Miskolc hozzájárulhat ehhez,” fogalmazott.

 

Sikertörténet a Bosch-csoport miskolci letelepedése

Csöbör Katalin kormánypárti országgyűlési képviselő elmondta, a vállalat nagyon dinamikusan fejlődik, csakúgy, mint a magyar gazdaság.

bosch_sajtotajekoztato_20181204_ja_10.jpg

– A legfontosabb számunkra, hogy a cég egyre több munkatársat foglalkoztat, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy Miskolcon és a régióban csökkenjen a munkanélküliség. Elmondhatjuk tehát, hogy a Bosch-csoport itteni letelepedése egy sikertörténet, ami, mint láthatjuk, folytatódik – húzta alá, hozzátéve, a mostani fejlesztéssel nemcsak Miskolc, de hazánk gazdasági pozíciói is tovább erősödnek az e-mobilitás terén.

 

Szijjártó Péter: Miskolcon szisztematikus és eredményes a beruházásösztönzés

A külgazdasági és külügyminiszter beszédében arról szólt, hogy a város vezetői, képviselői „büszkék lehetnek arra a teljesítményre, amit Miskolc nyújtott az elmúlt években”. Szijjártó Péter hozzátette, egy nagyvállalat tüntette ki újra bizalmával a várost és a miskolciakat, ez bizonyítéka annak, hogy a befektetésösztönzésbe fektetett munka mindig megtérül.

bosch_sajtotajekoztato_20181204_ja_12.jpg

– A magyar gazdaság sikerének egyik kulcsa kétségtelenül az, hogy mennyire tudjuk még szorosabbra fűzni az együttműködést a modern német gyárak között. Márpedig ez közép-európai érdek is. A visegrádi országok és Németország kereskedelmi forgalma tavaly mintegy 60 százalékkal volt magasabb, mint a francia-német kereskedelmi forgalom. Az európai versenyképesség jövőjéről beszélve tehát elmondhatjuk, a fókusz Közép-Európába tolódik el, hazánk ebben eddig is komoly szerepet játszott – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, a német-magyar gazdasági kapcsolat egyik zászlóshajója a Bosch-csoport, ami az egyik legnagyobb foglalkoztatóvá vált Magyarországon.

A miskolci gyárat Európa egyik leginnovatívabb gépgyártó vállalatának nevezte, ami ma már a kontinens legnagyobb kéziszerszámgyára. Versenyképességét bizonyítja, hogy az előállított termékek közel 80 százalékát exportálják a nemzetközi piacokra. Szijjártó Péter méltatta a Bosch kutatás-fejlesztési potenciálját is: ismertette, a vállalatcsoport csak tavaly 55 milliárd forintot költött ilyen célra hazánkban, és 14 egyetemmel működik együtt, így biztosítva a szakképzett munkaerő utánpótlását.

bosch_sajtotajekoztato_20181204_ja_15.jpg

– A Bosch számos beruházást jelentett be az elmúlt időszakban Magyarországon, tárgyalunk jó néhány jövőbeli befektetésről is. Ezen esetekben sosem egyedüli versenyzőként vagyunk jelen, mindig erőteljes regionális versenyben nyerjük el a beruházásokat. A döntő érv az alacsony adók és a jó infrastruktúra mellett a magyar munkavállalók szorgalma és szakértelme – húzta alá Szijjártó Péter.

A miniszter végül újra gratulált Miskolcnak, ahol „szisztematikus és eredményes munka folyik a beruházásösztönzés szempontjából”, ennek eredménye az, hogy a Boschnak most már Miskolcon van a legnagyobb kéziszerszámgyára, továbbá hogy nem múlik el úgy hónap gyakorlatilag, hogy valamilyen jelentős beruházást be ne jelentenének Miskolc vonatkozásában. – Nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a miskolci polgármestert és az országgyűlési képviselőket idehívtuk egy beruházás bejelentésére. A jövőben is elég sűrűn fogunk találkozni – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

bosch_sajtotajekoztato_20181204_ja_19.jpg

 

Újabb bejelentések várhatóak

Kriza Ákos polgármester kiemelte, a Bosch 18 éve folyamatosan fejleszti a gyárüzemeit. Most a kéziszerszámgyár fejlesztése volt napirenden, ezzel a világ legnagyobb, Bosch által üzemeltetett kéziszerszámgyára jön létre. Hozzátette, ez egy kompetenciaközpont is lesz, ahol a legmodernebb technológiák alkalmazásával készítik majd a szerszámgépeket.

– A városban a munkahelyteremtés évekkel ezelőtt nagy probléma volt. Ma már a minőségi munkahelyek számának növelése a cél Miskolcon, ezért nagy öröm, hogy a kompetenciaközpont minőségi munkahelyeket hoz létre, a termékeik a világ élvonalába tartoznak – tette hozzá.

A városvezető kifejtette, meg vannak elégedve az együttműködéssel, ami alapján a minisztérium, a Bosch és a város, közösen összefogva élénkíti a város gazdaságát, hónapról hónapra fejlesztéseket jelenthetnek be. Miskolcon az elmúlt években is több beruházás történt, és még jó néhány ilyen van tervben. – Talán nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: az újabb bejelentések az elektromobilitáshoz kapcsolódnak, ami a legkorszerűbb gazdaságfejlesztési irányvonal a világban – ismertette, hozzátéve: több vasat is tartanak a tűzben, a közeljövőben reményeik szerint újabb bejelentéseket tudnak tenni.

– Biztos vagyok abban, hogy Miskolc megkerülhetetlen gazdasági tényezője lesz a térségnek – hangoztatta Kriza Ákos polgármester.

 

Mint ismert, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó tényezővé vált. A mára több mint 38 ezer négyzetméter területű üzem csaknem 2400 munkavállalót foglalkoztat. A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-t idén májusban az „Év Gyára” díjjal jutalmazták a 10 milliárd forint feletti árbevétellel bíró cégek összetett versenyében. A gyárat ezen felül a „Legjobb menedzsment folyamatok” címmel, a Bosch fejlesztési törekvéseit pedig az idén először meghirdetett „Ipar 4.0 Szakmai Különdíjjal” is elismerték. A gyár – amellett, hogy magas színvonalú duális képzést indított – a térség egyik fő foglalkoztatójává vált, és számos kis- és középvállalkozást emelt stratégiai partnerévé. Mindemellett színvonalas, jövőbemutató projektjeivel folyamatosan törekszik a magas fokú innovációra és arra, hogy ebből a fejlődésből a régió is kivehesse a részét.

 

minap.hu