A bürokráciacsökkentésről is tárgyal az Országgyűlés

2015.10.05 06:25

Négynapos lesz az eheti parlamenti ülés. A képviselőknek 21 javaslaton kell átrágniuk magukat. Átírják többek közt a villamos energiáról szóló törvényt, elkezdik a vitát Lázár János bürokráciacsökkentő csomagjáról, és nekilátnak az idei költségvetés újbóli módosításának is.

A parlamenti munkahét a szokásos interpellációs körrel kezdődik hétfő délután - pontosabban előtte gyorsan még döntenek négy tag delegálásáról a Hungarikum Bizottságba -, majd egy órán keresztül azonnali kérdések, és félórán át kérdések jönnek. Ha ezen túljutottak, egy jobbikos javaslatról tárgyalnak - a kérdés az lesz, hogy tárgysorozatba vegyék-e egyáltalán a korkedvezményes nyugdíjról szóló indítványt. (Előre lehet tudni: nem fogják, de a párt ilyenkor kérheti azt, hogy legalább a tárgysorozatba vételt beszéljék át röviden.)

Hétfőn további öt törvény kerül a képviselők elé, mindegyiknél a bizottsági módosító javaslatokat tárgyalják meg. Az 50 évnél régebb ideje nem használt temetők sorsát szabályozó törvény után a villamos energia törvényéről, a bűncselekmények áldozatainak védelmét rendező EU-irányelv magyar jogba ültetéséről, a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, valamint a közokiratokról és levéltárakról szóló javaslatok lesznek napirenden. Persze azt némi kétkedéssel kell fogadni, hogy valóban csak ennyiről lesz-e szó, a Fidesz rendszeresen feltesz még a napirendre az ülés elején olyan törvényjavaslatokat, amelyeket mindenki más csak hétfőn ismer meg.

A keddi ülést, miután megemlékeztek az október 6-i gyásznapról, szavazásokkal kezdik. Ekkor fogadhatják el a magyar-liechtensteini egyezményt az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról, majd az összes olyan indítványról, amelynek a módosítóit előző nap vitatták meg. Ezután indulhat a vita Lázár János nagy bürokráciacsökkentő törvényjavaslatáról: a miniszter száznál is több jogszabályt módosítana egy csomagban, amivel a terve szerint egyszerűbb és olcsóbb lehet az ügyintézés. Vitáznak a Magyar Szórvány Napjáról, de ennél valószínűleg nagyobb szócsatákat hozhat az egészségügyi törvény módosítása, amellyel szűrővizsgálatra köteleznék a menekülteket. Utána a kormány és az ENSZ menekültügyi főbiztosa közti megállapodás módosításáról tárgyalnak, majd az emberi jogok egyezményét módosító jegyzőkönyv itthoni kihirdetéséről, végül az Európai Űrügynökséget létrehozó alapokmány kihirdetéséről.

Szerdán új törvényt már nem fogadnak el, ekkor a gazdaságpolitikával foglalkozó képviselők napja jön. Délelőtt elkezdik a 2014-es zárszámadás vitáját, a hozzá kapcsolódó számvevőszéki jelentés megtárgyalásával együtt. Ha pedig ennek a végére jutottak, lefolytatják a vitát az idei költségvetés újabb módosításáról - ezzel a javaslattal vállalják át az állam az MTVA adósságát, valamint csoportosítanak át 60 milliárd forintot a menekültügy kezelésére. A gazdaság lesz a csürörtöki ülés középpontjában is: az aznapi terv szerint az egyetlen napirendi pont a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap 2011 és 2015 januárja közti üzleti éveinek beszámolója lesz.

mti.hu