A cégektől kérnek pénzt az olimpiai pályázatra

2016.02.16 14:50

A 2024-es olimpiai pályázat tervéről tárgyaltak ma a Parlamentben.

Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az olimpiai pályázat megírására elég forrás álljon rendelkezésre, ezért egy új adóösztönző rendszert kell bevezetni. A gazdasági társaságok üzleti eredményükből támogatást nyújthatnak a 2024-es olimpiai pályázat megírására - így mutatta be a parlamentben a tao-törvény módosításának tervét Cseresnyés Péter államtitkár.

A javaslat szerint a támogatási igazolások összértéke 2016-ban és 2017-ben legfeljebb 19 milliárd forintot érhet el. A 2017 végéig fel nem használt támogatást a központi költségvetésbe kell visszautalni. "biztosak vagyunk benne, hogy ez a javaslat a társadalmat érintetté teszi és olyan összefogásra sarkall, amely lehetővé teszi, hogy sikeres legyen a magyar olimpiai pályázat" - mondta az államtitkár.

A jobbikos Szilágyi György arról beszélt a vitában: a pályázat csak egy kis része a sikernek, sokkal fontosabb lehet például a 2017-es vizes világbajnokság minősége (ez másfél hónappal az olimpiai döntés előtt lesz Budapesten), vagy az, hogy milyen az olimpiarendezés támogatottsága a lakosság körében. A tao rendszerével szemben szerinte kettősek az érzések: a sportnak segítettek a tao mostani szabályai, de az átláthatatlansága óriási. Erről beszélt az MSZP-s Mesterházy Attila is, szerinte már a vizes vb pályázatán is látszik, hogy nincs átláthatóság a sportfinanszírozásban, ha pedig a tao-pénzek nem irányítottak lennének, akkor nem a fociba menne bele szinte mind.

Az olimpiarendezés támogatásáról beszélt a KDNP-s Hollik István is, szerinte "a magyar emberek nincsenek megosztva ebben a kérdésben, ami nagyban segíthet abban, hogy ez az olimpiai pályázat sikeres legyen, és az olimpiarendezést az ország meg tudja kapni". Ennyira azért nem felhőtlen a helyzet: a Nézőpont Intézet decemberi felmérése szerint csak 53 százalék támogatja a rendezést. A tao rendszeréről a fideszes Gelencsér Attila elismerte, hogy az "részben közpénz" - mint mondta, "a taót egy olyan átmeneti átvezetésnek találtuk ki, ahol a gazdaság szereplői egymásra találnak a sportélettel".

A parlamentben ezt a törvényjavaslatot leszámítva nincs épp viharos nap. Ma egyetlen törvényről sem szavaznak, nyolc tervezetet tárgyalnak meg. A sport adóügyei mellett egyedül a postatörvényről várható nagyobb vita, az ülés többi részében nemzetközi szerződéseket beszélnek át a képviselők.

vg.hu