A Cinefest otthona mindig is Miskolc

2021.09.18 08:03

Évekre visszanyúló szekció a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az „Otthonunk Miskolc”, amelynek deklarált célja az olyan filmek – és alkotóik – népszerűsítése, amelyek valahogyan a városhoz kötődnek.

Roppant izgalmas belegondolni abba, hogy a 17. alkalommal megrendezett Cinefest honnan indulva jutott el odáig, hogy nemzetközi filmsztárok látogatnak el Miskolcra a fesztivál miatt, vagy éppen Budapest helyett itt van a legfontosabb magyar filmek hazai premierje.
 
Nyilvánvalóan ez egy hosszú út volt, azonban az igazán szívmelengető az, hogy a fesztivál még ma is aktívan felvállalja miskolci identitását és hirdeti azt sok egyéb mellett az Otthonunk Miskolc programmal. A Miskolci Egyetemmel közösen tető alá hozott szekció célja helyi vagy helyi kötődésű alkotók támogatása. A pályázók a fesztiválon keresztül nem csupán anyagi támogatást nyerhetnek, hanem szakmait is.
 
A pályázati anyagok mellett idén három filmet tekinthettünk meg az Otthonunk Miskolc szekcióban.
 
Fotó: Horváth Csongor
 
Czikora Ágnes – A tiszteletreméltó
 
A filmet forgalmazó Életető Lélek Alapítvány és a rendező Czikora Ágnes közös gondolkodásából született meg A tiszteletreméltó, ami Kelemen Didák életét és munkásságát kívánja bemutatni. Az alkotók nem titkolt célja kicsit korteskedni a szent ember boldoggá avatása mellett.
 
A rendező szerint szép kihívás – egyben nehéz feladat – volt egy olyan embert másfél órás filmen bemutatni, akiről alig van képi anyag. Ezért – is – kutató munka előzte meg a forgatást, a történet pedig olyan területeire látogat el Erdélynek, a Felvidéknek és a mostani Magyarországnak, amerre Kelemen Didák útja vezetett. Bemutatják a gyökereit, a tevékenységét, a hozzá kötődő épületeket. Több mint 30 interjút vettek fel az alkotók, és még Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház színésze is eljátszott illusztrációs jeleneteket, hogy segítse az átélést.
 
 
Szakonyi Sztella – Eltáncolom mi a pálya
 
A fiatal rendező a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének hallgatójaként nyerte el a Cinefest ösztöndíját, hogy elkészíthesse filmjét. Az úgynevezett motivációs dokumentumfilm két fiatal és tehetséges sportoló pályáját követi. Bukovics Evelin tánctanár és Kiss Csaba atléta története egy antropológiai terepmunka alapján került fel a mozivászonra: interjúk, zenés klipek és egyéb filmes megoldások teszik filmélménnyé az alapvetően tudományos munkát.
 
Szakonyi Sztella hiteles példákat akart bemutatni a társadalomnak. És itt nyer értelmet a motivációs jelleg is, hiszen az alkotással inspirálni akarta a nézőket: a tudatosság és az elszántság roppant fontosak, hogy elérjük céljainkat.
 
 
Kerényi László – Nagy az én családom-Földes
 
Ahogy a cím egyik fele utal rá, a film az 1953-ban alapított Földes Ferenc Gimnázium történetét tekinti át régi igazgatók, tanárok és öregdiákok visszaemlékezései alapján. Emellett hangsúlyos szerepet kap a közösségiség érzése is, ami átjárja az iskolát. A film bemutatóján a szerző Kerényi László csupán annyit mondott: „A film tisztelet a tanítóknak”.
 
Az intézmény korábbi igazgatójaként Veres Pál polgármester is jelen volt a vetítésen és kiemelte, hogy nagyon örül a film elkészülésének, akárcsak annak, hogy sok, az iskola miatt ismerős arcot lát a nézők között. „Kicsit hazatérek erre a két órára” – mint fogalmazott.
 
Kabdebó Lóránt üdvözletét tolmácsolva
 
Kiemelkedő pillanat volt, amikor a felesége és saját egészségügyi állapota miatt távol maradni kényszerült Kabdebó Lóránt professzor üzenetét tolmácsolta egy régi tanítványa. A gimnázium történetében – is – kiemelkedő jelentőségű oktató a telefonban sírva kérte, hogy a nevében mindenkit köszöntsön hírnöke.
 
Király Csaba
minap.hu