A "csináld magad" temetés helyett jöhet a támogatás?

2014.12.05 07:48

A szociális temetés bevezetésének elhalasztását a szakma további egyeztetésekre szeretné felhasználni, hogy meggyőzzék a kormányzatot a "csináld magad" temetés helyett inkább temetési támogatást vezessen be a rászorulóknak - írta a Népszabadság.

A lapban Puskás Béla az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja elmondta: a szakma szereplői mindent megtettek a felkészülésért a törvény végrehajtására, de megkönnyebbültek a hatályba lépés elhalasztásakor. Ez szerinte nemcsak a felkészülésre ad több időt, de arra is, hogy újabb egyeztetéseket kezdjenek a kormányzattal.

A szakma álláspontja ugyanis változatlan. Egy állami temetési támogatás bevezetése szerintük humánusabb és méltányosabb lenne, egyben szakszerűbb temetést biztosítana, és nem is kerülne többe, mint a szociális temetés, amely a költségeket számítva annyiba kerül, mint a legolcsóbb köztemetés.

A lap megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogy változhatnak-e a szociális temetés szabályai, amire a tárca azt közölte: több alternatíva vizsgálatát követően alakították ki a bevezetni kívánt szabályokat.

nol.hu